RFS debija Eiropas līgā: uz ko cerēt un ar ko rēķināties?

Reading time6 min

Foto: Sanita Ieva Sparāne

Ceturtdien, 26. septembrī, Latvijas čempione futbolā RFS aizvadīs savu pirmo spēli UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā, debitējot šajās sacensībās. Kopā RFS paredzētas astoņas spēles, un Latvijas klubs nebūs favorīts nevienā no tām. Ar ko rēķināties sezonas gaitā un cik augstus mērķus ir reāli uzstādīt?



RFS saspringtais rudens

RFS šovasar jau aizvadīja astoņas Eirokausu kvalifikācijas spēles, izejot cauri visam atlases sietam, ko sāka jau no pirmās kārtas. RFS šobrīd ir desmit nezaudētu spēļu sērija, vietējā līgā pēdējais zaudējums bijis nu jau visai tālajā maijā, kamēr šovasar divi vienīgie zaudējumi bija pret spēcīgo Norvēģijas komandu “Bodo/Glimt”.

Rudenī noturēt tikpat labu vai vismaz līdzīgu bilanci būs ļoti sarežģīti, jo pretim stāsies jau cita mēroga komandas, turklāt spēļu grafiks paliks arvien smagāks. Tieši pirms Eiropas līgas sākuma RFS paredzēts Latvijas kausa pusfināls pret “Riga FC”, kas būtu nedēļas spēle praktiski jebkurā citā nedēļā, taču tagad būs gandrīz vai kā vienkārši priekšspēle pirms lielajiem mačiem.

Arī Virslīgā intriga joprojām ir dzīva, un RFS būs jāpapūlas, lai nosargātu čempiones titulu, tiesa, “Riga” nesenais klupiens pret “Audu” šeit lieti izpalīdzeja. RFS ir sešu punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju “Riga”, turklāt arī viena spēle rezervē. Tas ir lielisks handikaps, taču rudenī RFS būs maz laika atpūtai, un ar to ir jārēķinās. RFS sastāvs ir dziļš, it īpaši Latvijas mērogiem, bet līdzīga situācija bija arī pirms diviem gadiem, kad RFS spēlēja Konferences līgā, reizē cīnoties par Latvijas kausu un Virslīgas titulu, beigās ciešot neveiksmes visos turnīros.

Kluba prezidents Māris Verpakovskis gan 2022. gada rudeni nosauc par lielisku pieredzi un mācību, ko izmantot tagad. Un vismaz Virslīgā RFS situācija ir krietni labāka.


Atklāšanas spēle Rumānijā

Pirmo spēli Eiropas līgā RFS aizvadīs Rumānijā pret FCSB klubu, kas pārņēmis slavenās “Steaua” tradīcijas, taču juridisku iemeslu dēļ ne pilnībā. Attiecīgi arī FCSB oficiāli atpazīstams tikai ar šādu nosaukumu, nevis ar “Steaua” brendu.

Rumānijas čempionvienība iepriekšējā sezonā savu tuvāko sekotāju “Cluj” beigās apsteidza tikai par trim punktiem, jo ne pārāk sekmīgi aizvadīja “play-off” kārtu, taču regulārajā sezonā iegūtais pārsvars ļāva iegūt čempiontitulu.

Šīs sezonas sākums FCSB bijis pieticīgāks, un komanda pagaidām ieņem tikai 11. vietu Rumānijas līgā. Astoņās spēlēs gūtas tikai divas uzvaras, taču Eirokausu kvalifikācijā FCSB divu spēļu summa pieveica Austrijas LASK, kā arī iepriekšējā kārtā tika galā ar Telavivas “Maccabi”, citu gaidāmo RFS pretinieci šoruden Eiropas līgā.

Var teikt, ka šis ir pateicīgs brīdis, kad cīnīties pret FCSB komandu. Neveiksmīgais sezonas sākums un iespējamā pretinieku nenovērtēšana – tie varētu būt apstākļi, kas palīdzēs sekmīgu ieskrējienu uzņēmušajai RFS tikt vismaz pie punkta Bukarestē. “Betsafe” bukmeikeru prognozēs FCSB gan, protams, ir favorīte, taču ne milzīga. Koeficients uz to, ka ceturtdienas vakarā RFS tiks vismaz pie punkta, ir 2.30.


Minimālais mērķis – nepalikt uz nulles. Maksimālais – tikt “play-off”

Jāatgādina, ka arī Eiropas līgā līdz ar šo sezonu tiek sākts izmantot jauna veida izspēles formātu. Iepriekš pierastās astoņas apakšgrupas ir pazudušas, un tā vietā UEFA izmanto Šveices izspēles sistēmu, kurā visas komandas ir vienā lielā grupā. Pilna apļa turnīrs gan netiek izspēlēts (tas nozīmētu 35 spēles katrai komandai, kas, protams, nav reāli), līdz ar to joprojām svarīga bija izloze – katrai komandai tika ielozētas astoņas pretinieces.

RFS izlozē saņēma pretiniekos Rumānijas FCSB, Turcijas “Galatasaray”, Telavivas “Maccabi”, Beļģijas “Anderlecht”, Kijivas “Dynamo”, Frankfurtes “Eintracht”, Amsterdamas “Ajax” un Grieķijas PAOK. Šajā sarakstā nav pašu galveno Eiropas līgas favorītu un lielāko grandu, bet nu jābūt godīgiem – teju katrs Eiropas līgas klubs salīdzinājumā ar RFS ir grands.

Izspēles sistēma ir šāda – pēc astoņu kārtu aizvadīšanas tiks apkopoti punkti, un astoņu labāko rezultātu ieguvējas kvalificēsies “play-off” otrajai kārtai. Savukārt 9.-24. vieta spēlēs izslēgšanas maču pirmajā kārtā. Ieņemt vismaz 24. vietu 36 komandu konkurencē RFS klubam būs ļoti sarežģīts uzdevums. Lai par to varētu vismaz domāt, visticamāk, ka būs jāizcīna vismaz 7-10 punkti.

Bukmeikeru prognozēs RFS izlikta kā viena no vājākajām šī turnīra komandām. Vērtējot iespējas par iekļūšanu pirmajā astotniekā, tikai trim komandām koeficients ir zemāks par 20.00, proti, gan RFS, gan FCSB, gan Azerbaidžānas “Qarabag” tas ir 40.00.

Savā iepriekšējā startā Eirokausu pamatturnīrā RFS 2022. gada rudenī Konferences līgā, kad spēlēja vienā grupā ar slaveno “Fiorentina”, kas pēc tam aizspēlējās līdz finālam, Stambulas “Basaksehir” un skotu “Heart of Midlothian”, RFS neguva nevienu uzvaru. Taču tika izcīnīti divi neizšķirti, ieskaitot viesos 1:1 pret “Fiorentina”. Šoreiz pretinieku klāsts ir nedaudz plašāks un pretinieku spēks – dažādāks, taču minimālais mērķis jānosprauž līdzīgs, proti, nepalikt uz nullītes un tikt vismaz pie dažiem punktiem. Vismaz viena uzvara – tas jau būs ļoti liels panākums.