Entonijs Džošua mēģinās atgriezties smagsvaru čempiona godā

Reading time6 min

21. septembra vakarā Vemblija stadionā Londonā tiks aizvadīta britu smagsvaru cīņa par pasaules čempiona titulu IBF versijā. Pašreizējais čempions Daniels Dubuā centīsies to nosargāt pret slaveno Entoniju Džošua, kurš cer atgriezties boksa pasaules virsotnē un izaicināt Fjūrija-Usika revanša cīņas uzvarētāju.



IBF čempiona jostas ceļš

Oleksandrs Usiks pieveica Taisonu Fjūriju un kļuva par visu pasaules čempiona titulu īpašnieku. Kopš tā brīža viņš nākamo cīņu nav aizvadījis – kā tas var būt, ka tagad IBF pasaules čempions ir brits Daniels Dubuā, kurš Usikam zaudēja iepriekšējā vasarā?

Tas ir loģisks jautājums, bet profesionālajā var būt pilnīgi viss, un arī šoreiz tituls ir mainījis rokas bez cīņas. IBF organizācija jau ilgāku laiku atlika sava obligātā pretendenta cīņu, tā vietā ļaujot Usikam aizvadīt cīņas. IBF vajadzēja viņam šo titulu atņemt tā neaizstāvēšanas dēļ, taču skaidrs, ka Usiks-Fjūrijs bija tik milzīga mēroga cīņa, ka tās dēļ tika pieļauts izņēmums. Bija paredzēts, ka IBF tituls kļūs vakants uzreiz pēc tam, taču Usika komanda aicināja pieļaut vēl vienu izņēmumu.

IBF obligātais pretendents Filips Hrgovičs tikmēr aizvadīja cīņu par pagaidu titulu, kas ir kā kompensācija par to, ka īstais tituls tobrīd vēl nebija pieejams. Taču Hrgovičs, kurš tik ilgi bija gaidījis savu lielo iespēju, to neizmantoja un zaudēja Danielam Dubuā. Cīņā pret Dubuā Hrgovičam tika pārsistas abas uzacis un viņam nācās pārtraukt cīņu astotajā raundā, sekojot ārstu norādījumiem.

Drīz pēc tam Usiks tomēr palika bez IBF jostas. Viņš par to paziņoja savos sociālajos tīklos, norādot, ka atsacījies no titula un pasniedz to kā dāvanu Džošua un Dubuā viņu nākamajā cīņā. Kas gan tā par dāvanu, kas sniegta piespiedu kārtā, varētu iebilst, bet nu ne tas šeit svarīgākais. Svarīgākais bija tas, ka šajā papīru cīņā kā uzvarētājs izrādījās Dubuā, kurš šobrīd ir IBF pasaules čempions.


Džošua trešā reize virsotnē?

Entonijam Džošua šī būs pirmā cīņa Anglijā gada laikā, kopš 2023. gada augusta, kad viņš pārliecinoši sakāva Robertu Heleniusu, pēdējā brīdī piemeklēto pretinieku. Pēc tam Džošua bija divas cīņas Rijādā, Saūda Arābijā, kur viņš sakāva divus cīkstoņus, kuri iepriekš bija sagādājuši nopietnas problēmas Taisonam Fjūrijam. Zviedrs Oto Valīns, kurš pret Fjūriju parādīja 12 labus raundus un pārsita viņa uzaci, pret Džošua zaudēja ar nokautu piektajā raundā, kamēr Frensiss Nganū, bijušais UFC čempions, kurš nosūtīja Fjūriju nokdaunā, tika sagrauts vienos vārtos, nonākot nokautā jau otrajā raundā.

Džošua uzvara pār Nganū bija pašsaprotama. Lai gan netrūka tādu, kas pasteidzās un priekšlaikus norakstīja Džošua pēc viņa zaudējumiem Usikam, britu bokseris joprojām pieder pašai boksa elitei gan prasmju, gan popularitātes ziņā. Viņš aizvadījis daudzas titulcīņas un divreiz ieguvis pasaules čempiona titulus. Šobrīd viņam oficiāli tituli nepieder, taču cīņā pret čempionu Dubuā viņš ir pārliecinošs favorīts, kas ir tikai vēl viens apliecinājums tam, cik maz patiesībā paši par sevi nozīmē profesionālo boksa organizāciju tituli.

Džošua arī nebūt nav nekāds veterāns. Viņam ir 34 gadi, kas smagsvaru bokserim principā ir brieduma gadu sākums. Džošua sola, ka mācījies no iepriekšējiem zaudējumiem un norūdījis savu raksturu, kas iepriekš tika piesaukts kā faktors, kādēļ viņš dažās cīņās izskatījies sliktāk nekā vajadzētu. Un tāds patiešām slikts zaudējums Džošua līdz šim bijis tikai viens – negaidītā sakāve Ņujorkā pret meksikāni Endiju Ruisu. Kamēr zaudējumi pret Usiku… nu, līdz šim Usiku nav pieveicis pilnīgi neviens, līdz ar to grūti nopelt Džošua par to.


Vai cīņā patiešām ir intriga?

Dubuā ir bilance 21-2. Viņa karjerā ir vairāk nekā 20 uzvaras, un jūnija panākums pār Hrgoviču ir ļoti vērtīgs, taču Dubuā karjeru tomēr pagaidām definē divi zaudējumi – 2020. gadā pret Džo Džoisu, kas būtiski aizkavēja viņa augšupeju, un pirms gada pret Oleksandru Usiku Polijas pilsētā Vroclavā. Šī cīņa palikusi boksa vēsturē ar to, ka Usiks sitiena zem jostasvietas dēļ izmantoja tiesneša sniegto pārtraukumu, ko apstrīdēja Dubuā komanda, norādot, ka nekāda sitiena zem jostasvietas tur nebija un ka tiesnesim vajadzēja ieskaitīt nokdaunu.

Visādi citādi Dubuā Usikam zaudēja pārliecinoši. Ko viņš var paveikt pret Džošua? “Betsafe” bukmeikeru prognozes par cīņu vienos vārtos neliecina – Dubuā uzvaras koeficients ir 4.55, kamēr Džošua kā favorītam ir 1.24 uzvaras koeficients. Jā, favorīts skaidrs, bet ne tas tomēr nav 1.1 koeficients kā Kanelo Alvaresam viņa iepriekšējā cīņā.

27 gadus vecais Dubuā ir masīvāks un būdīgāks nekā Džošua, taču viņi abi ir gandrīz divus metrus gari. Džošua noteikti ir talantīgāks un veiklāks, taču iepriekš bijuši jautājumi par viņa izturību – gan fizisko, gan mentālo. Iepriekšējā cīņa, kad Džošua aizvadīja visus 12 raundus, bija pirms pusotra gada.

Portāla “BoxRec” smagsvaru rangā Džošua šobrīd ir otrajā vietā, tikai aiz Usika, kamēr Dubuā ir piektajā vietā. Ranga pozīciju izteiksmē starpība starp abiem bokseriem nav liela, taču Džošua jau vairākus gadus bijis pašā boksa elitē, kamēr Dubuā, lai arī šobrīd ir pasaules čempiona statusā, tajā tā arī nav ielauzies. Lai par to varētu domāt, viņam nepieciešama uzvara pār Džošua.