Bokss Lasvegasā: Kanelo pret Berlangu, kuram ir 16 nokauti pirmajā raundā

Reading time5 min

Meksikas boksa superzvaigzne Sauls “Kanelo” Alvaress 14. septembrī Lasvegasā aizstāvēs savus WBC un WBO pasaules čempiona titulus pirmā vidējā svara kategorijā, cīnoties pret Puertoriko bokseri Edgaru Berlangu. Kanelo ir izteikts cīņas favorīts, turklāt saņēmis pārmetumus, ka izvēlējies vieglāko variantu. Berlangam gan ir visas iespējas pārliecināt kritiķus par pretējo.



Kanelo pretinieka izvēle

Viens no pasaules šobrīd spožākajiem bokseriem Kanelo Alvaress par pirmā vidējā svara kategorijas čempionu kļuva 2020. gada izskaņā, kad aizvadīja lielisku cīņu sēriju un kļuva par neapstrīdēto čempionu. Arī neapstrīdētā čempiona titulu Kanelo vairākkārt sekmīgi aizstāvēja, taču tagad IBF čempiona titulu ir zaudējis.

Tas notika tādēļ, ka IBF pieprasīja, lai viņš veic titula obligāto aizstāvēšanu. Tas nozīmētu cīņu pret Viljamu Skallu, IBF ranga pirmo numuru. Kanelo tas nebija aktuāli, un viņš vienojās par cīņu pret Edgaru Berlangu. IBF attiecīgi reaģēja un atņēma Kanelo titulu par mazaktivitāti.

Profesionālajā boksā šādas situācijas nav nekas neierasts, un lai nu, bet mazaktivitāti meksikāņu bokserim pārmest nevar. Viņš regulāri aizvada savas divas cīņas gadā, tiesa, arvien aktuālāki kļūst pārmetumi, ka no pašiem lielākajiem izaicinājumiem Kanelo izvairās.

Tagad Kanelo būs cīņa pret Berlangu, maijā viņam bija cīņa pret Džermelu Čarlo, iepriekšējā rudenī pret Džeimiju Munguiju. Katra cīņa atsevišķi ir tīri pieklājīga, un nevar teikt, ka Kanelo pretiniekos ir pilnīgi neadekvāta līmeņa bokseris. Taču, saliekot šīs cīņas rindiņā citu pēc citas, fani vaicā – kāpēc Kanelo tā arī nav atsaucies boksa pasaules aicinājumam iziet ringā pret Davidu Benavidesu?

Benavidess tika uzskatīts par nopietnu draudu Kanelo čempiona statusam, taču, pamazām saprotot, ka Kanelo tam nepiekritīs, Benavidess noskaņojas uz pacelšanos svara kategoriju augstāk. Tāpat tiek piesaukta ļoti interesantā iespēja cīnīties pret Terensu Krofordu. Krofordam tas nozīmētu krietnu pakāpšanos uz augšu svara divīzijās, taču tā būtu milzīga cīņa ar iespaidīgu finansiālo pusi. Pagaidām tās gan ir tikai runas, un realitātē boksa faniem tiek piedāvāta cīņa Kanelo-Berlanga.


Berlanga – karjeras sākumā 16 cīņas ar nokautu pirmajā raundā

Puertorikānis Berlanga ir 27 gadus vecs bokseris, kurš uzvarējis visās 22 savās profesionālā boksa cīņās. Viņa statistika ir tik iespaidīga (pirmajās 16 cīņās 16 uzvaras ar nokautu, visas jau pirmajā raundā), ka veselīga skepse ir tikai un vienīgi loģiski. Tiek norādīts, ka Berlangas promouteri apzināti viņam piemeklējuši vājākus pretiniekus, lai varētu izveidot labāku statistiku.

Berlanga savā karjerā visas cīņas, izņemot pirmās trīs, aizvadījis ASV. Viņa karjeras pirmās puses pretiniekos pazīstamus uzvārdus velti meklēt, un arī nesenajās cīņās Berlangas pretiniekus par pašu eliti nevar uzskatīt. Uzvara pār līdz tam ne reizi nezaudējušo īru Pedreigu Makroriju ir pieklājīga lieta, taču ne tad, ja tā ir karjeras lielākā uzvara. Šobrīd Makrorijs ir izlikts 29. vietā pirmā vidējā svara kategorijā.

Berlanga šobrīd uzkāpis līdz 6. vietai pasaulē šajā svarā “BoxRec” portāla rangā. Taču šī viņam būs pirmā titulcīņa un pirmā cīņa, kas izraisīs plašāku uzmanību.


Bukmeikeru prognozes

Skaidrs, ka Kanelo ir favorīts, un tas vēl ir ļoti maigi sacīts. “Betsafe” bukmeikeru boksa prognozes liecina, ka Alvaresa uzvara ir teju vai droša lieta. Šāda iespējamība novērtēta ar koeficientu 1.06.

Berlangam teorētiski ir labāka bilance (22-0 pret Kanelo 61-2-2), taču tas tikai matemātiski. Kanelo ir daudz pieredzējušāks, viņš aizvadījis vairāk titulcīņu nekā Berlanga vispār cīņas, un Kanelo vēl jau arī nav nekāds pensionārs – meksikānim ir tikai 34 gadi. Savukārt Berlangas statistika tomēr jāvērtē sīkāk un jāsecina, ka tāds patiešām elites līmeņa pretinieks viņam nemaz vēl nav bijis. Grūti iztēloties, ka tā izrādās īstā recepte, lai atņemtu Kanelo čempiona titulus. Bukmeikeru koeficients šādai iespējamībai ir 9.90.

Interesants toties ir cits jautājums – bukmeikeri pārliecinoši norāda uz to, ka cīņā visi 12 raundi nebūs vajadzīgi un ka cīņa noslēgsies jau agrāk. Jā, sagaidāms, ka Kanelo dominēs, taču viņš to darīja arī trīs savās iepriekšējās cīņās, kuras tāpat tika aizvadītas pilnā garumā. Skatoties vēl tālāk – Kanelo nav uzvarējis ar nokautu kopš 2021. gada. Iespēja, ka arī šoreiz cīņa notiks visu 12 raundu garumā, ir ar koeficientu 3.20.