Basketbola svētki Rīgā un Latvijas izlases iespēja rezervēt biļeti Parīzei

Reading time9 min

Foto: TT

27. novembrī Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) paziņoja četras valstis, kurās nākamā gada jūlijā tiks aizvadīti olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri. Viena no četrām norisēm vietām izraudzīta arī Rīga. Tās pašas dienas vakarā noskaidrojās arī Latvijas izlases pretinieki – Gruzija, Filipīnas, Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne. Vai pieci miljoni eiro, ko Latvija šī turnīra norisē ieguldīs, dos mūsu basketbolistiem biļeti uz Parīzi?



Veiksmīga izloze un viss pašu rokās

27. novembra rītā FIBA paziņoja, ka viens no kvalifikācijas turnīriem norisināsies Rīgā. Savukārt pārējie trīs – Atēnās, Valensijā un Sanhuanu (Puertoriko). Turnīrs būs ļoti īss un saspringts. Tas norisināsies vien sešas dienas – no 2. līdz 7. jūlijam.

Dienas otrajā pusē sekoja izloze. 24 izlases tika sadalītas četrās apakšgrupās – pa sešām katrā valstī. Tāpat šīs sešas komandas (pa trim katrā) tika iedalītas divās vēl mazākās grupās – A un B. Latvijas valstsvienībai izlozē palīdzēja fakts, ka tā, pirmkārt, bija spēcīgākajā, pirmajā, grozā, otrkārt, esot vienai no organizētājvalstīm, deva iespēju izvairīties no Grieķijas.

Izloze lēma, ka Rīgā par vienīgo ceļazīmi cīnīsies Latvija, Gruzija, Filipīnas, Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne. Latvija kopā ar Gruziju un Filipīnām tika ielozēta A grupā, bet Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne – B grupā. Turnīru Latvijas izlase sāks 2. jūlijā, tiekoties ar Gruzijas valstsvienību, bet tālāk, 3. jūlijā, sekos mačs ar Filipīnām. 6. jūlijā tiks aizvadītas pusfinālu cīņas. Vispirms B grupas labākā komanda spēkosies ar A grupas otrās vietas ieguvēji, bet pēcāk A grupas meistarīgākā vienība cīnīsies ar B grupas otro pozīciju. Fināls, jeb cīņa par biļeti uz Parīzi, norisināsies 7. jūlijā.

Latvijas izlases līdzjutēji izlozi noteikti var saukt par veiksmīgu, jo “nāves” grupa tika Grieķijai. To ielozēja kopā ar Slovēniju, Horvātiju, Dominikānu, Jaunzēlandi un Ēģipti. Daudzi eksperti Latvijas basketbolistus sauc par galvenajiem pretendentiem uz olimpisko ceļazīmi, tomēr favorītstatuss nedod tiesības nenovērtēt pretiniekus, kuri Rīgā ieradīsies ar vienu mērķi – nopelnīt vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs.


Brazīlija vai Melnkalne – kura var “iekost” Latvijai?

FIBA rangā Latvijas izlase ieņem astoto vietu, tikmēr Brazīlija – 12. vietu. Melnkalne atrodama 17. pozīcijā, bet Gruzija – 23. vietā. Filipīnas šobrīd ieņem 38. vietu, bet Kamerūnas basketbola izlase ierindojas vien 67. pozīcijā.

Lai Latvijas basketbola izlase iekļūtu pusfinālā, tai pietiks vismaz ar vienu uzvaru – vai pret Gruziju, vai Filipīnām. Tālāk vieta kļūmēm nebūs. Ja mūsu basketbolisti zaudēs pusfinālā vai finālā, tad sapnis par olimpiādi būs jāatliek un jāgaida vēl četri gadi.

Visticamāk, pusfinālā Latvija spēkosies ar Brazīliju vai Melnkalni. Protams, nevajadzētu nenovērtēt Kamerūnu, tomēr tā Rīgas apakšgrupā ir vājākā izlase. Ja latviešiem izdosies pārvarēt pusfinālu, izšķirošajā mačā arīdzan var nākt pretī Brazīlija vai Melnkalne, taču pastāv iespēja, ka finālā vēlreiz būs jātiekas ar Gruziju vai Filipīnām.

Potenciāli bīstamākās komandas būs Brazīlija un Melnkalne. Latvijas izlase Pasaules kausa finālturnīrā pieveica Brazīliju ar 104:84, taču divkauja bija ļoti sīva. Tikmēr Melnkalne “aizlika kāju priekšā” latviešiem 2019. gadā, kad tā kā pēdējā kvalificējās Pasaules kausa finālturnīram. Abām izlasēm bija identiska bilance – septiņas uzvaras un pieci zaudējumi, taču savstarpējās spēlēs melnkalnieši bija guvuši par četriem punktiem vairāk. Tieši mačs pret Melnkalni latviešiem būs ļoti principiāls un mūsu basketbolisti vēlēsies atriebties par šo sāpīgo neveiksmi. Pašreizējā izlases modelī, no 2018. un 2019. gada spēlēm ar Melnkalni, varētu nokļūt četri spēlētāji – Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Jānis Timma un Mareks Meijeris.

Kopš Latvijas basketbola izlasi vada Luka Banki, tā oficiālās spēlēs zaudējusi vien trīs reizes – kvalifikācijā Serbijai, bet Pasaules kausā – čempionei Vācijai un bronzas medaļniecei Kanādai. Tikmēr uzvaras svinētas 21 reizi. Tas vien liecina, ka Latvija būs galvenā favorīte uz uzvaru, it īpaši savu fenomenālo līdzjutēju klātbūtnē.



Pieci miljoni eiro – jēgpilns ieguldījums?

Lai Latvija saņemtu iespēju savā laukumā rīkot turnīru, tai bija jāsamaksā licences maksa – 2,6 miljoni eiro, kā arī aptuveni tikpat daudz būs jāiegulda pašā turnīra norisē. Vairāk nekā pieci miljoni eiro par sešu dienu turnīru. Daudz runāts, vai šādas summas izlietošana ir jēgpilna.

Medaļai ir divas puses – neapšaubāmi, ka turnīra norise Rīgā dos priekšrocības Latvijas izlases spēlētājiem, kuriem nebūs jāveic garie pārlidojumi, aklimatizācija un tiks fantastiski atbalstīti, tomēr mūsu valstij ir svarīgākas nozares, kurās šos līdzekļus ieguldīt. Piemēram, jaunatnes sportā un sporta infrastruktūras pilnveidē. Protams, Latvijas basketbola izlases panākumi vieno nāciju un dod neaprakstāmas emocijas, tomēr, domājot racionāli, piecus miljonus eiro varēja izlietot gudrāk. Pat, ja Latvijai, piemēram, būtu jāspēlē Grieķijā vai Puertoriko, labākajā sastāvā mūsu izlasei tāpat būtu lieliskas iespējas kvalificēties.

Likmes cena ir augsta – tikai viena no sešām apakšgrupas komandām izcīnīs iespēju nākamajā vasarā piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, esot starp 12 turnīra dalībniecēm. Atjaunotās brīvvalsts laikā, Latvijas basketbola izlasei nav izdevies aizsniegties līdz spožākajai virsotnei – olimpiādei. Prestižo sporta forumu Latvijas basketbola izlasei izdevās piedzīvot 1936. gadā, startējot Berlīnes olimpiskajās spēlēs. Mūsu valstsvienība trīs mačos tika pie viena panākuma un izcīnīja 15. vietu (21 komandas konkurencē).


Izpārdota “Arēna Rīga” un Banki brīnumspējas

Latvijas Basketbola savienība (LBS) paziņojusi, ka biļetes uz olimpisko kvalifikācijas turnīru sāks tirgot martā un nav nekādu šaubu, ka izlasi uz priekšu dzīs pārpildītās tribīnes – desmit tūkstoši kvēlu fanu. Mūsu līdzjutējiem jārēķinās, ka biļetes uz spēlēm nebūs par “sviestmaizi”. Protams, ne hokeja čempionāta līmenī (140 eiro), bet kategorijās no 70 līdz 100 eiro gan tās varētu izmaksāt. Tādēļ šogad Ziemassvētku dāvanās vajadzētu nedaudz piebremzēt un iekrāt līdzekļus basketbola maču apmeklēšanai.

Daudz bēdīgāks skats būs uz citu izlašu spēlēm, jo no Eiropas Rīgas grupā spēlēs tikai Gruzija. Maz ticams, ka no Brazīlijas, Kamerūnas un Filipīnām ieradīsies tūkstošiem atbalstītāju, kas potenciāli varētu papildināt Latvijas budžeta kasi. Visdrīzāk biļešu ienākumi būs tuvu nullei un tribīnes piepildīs latviešu jaunieši, kuri tiks pie brīvbiļetēm.

Skaidrs, ka no Latvijas basketbola izlases, gan no fanu un mediju puses, šobrīd tiks sagaidīts un prasīts tikai viens – uzvaras. Spiediens būs liels, taču, ja mūsu izlase vēlas cīnīties par visaugstākajiem mērķiem, tad tai ar šo spiedienu būs jāiemācās tikt galā. Tomēr Luka Banki pierādījis, ka lieliski tiek galā ar komandas mikroklimatu. Turklāt, visticamāk, Pasaules kausa labākā trenera rīcībā būs vēl spēcīgāks sastāvs, nekā tas bija Indonēzijā un Filipīnās. Toreiz būtiski iztrūka Kristaps Porziņģis, Jānis Strēlnieks un Rihards Lomažs, taču jūlijā šie vīri varētu būt ierindā. Vēl jo vairāk – kurš gan negribētu spēlēt savu skatītāju priekšā, kad likmes ir tik augstas?


Latvija boikotēs olimpiskās spēles?

Lielu jautājuma zīmi par Parīzes olimpiskajām spēlēm raisījis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmums atļaut, zem neitrāla karoga, piedalīties krievu un baltkrievu sportistiem. Šādu rīcību kategoriski neatbalsta Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un citas starptautiskās organizācijas. Tādēļ aktuāls paliek jautājums – vai arī Latvija boikotēs olimpiskās spēles un mūsu atlēti šajās sacensībās nepiedalīsies? Ja LOK pieņems nepārprotamu un stingru stāju – nepiedalīties sacensībās ar teroristiem un okupantiem, tas nozīmē, ka tiks pārvilkta trekna svītra iecerei Rīgā rīkot olimpisko kvalifikācijas turnīru un potenciāli, uzvaras gadījumā, basketbola izlasei doties uz Parīzi.

Lai gan mūžsens runāts, ka sports un politika ir divas dažādas un nesavienojamas jomas, tomēr realitāte ir pavisam cita. Atliek cerēt, ka sabiedrības spiediens liks SOK mainīt lēmumu un mūsu basketbolisti ne tikai cīnīsies par olimpisko ceļazīmi, bet to arī iegūs, ierakstot vēl vienu skaistu lappusi Latvijas sporta vēstures grāmatās.