Virslīgas sezonas izskaņas intrigas – vairākas un ļoti svarīgas

Reading time6 min

Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC

Nākamajās divās nedēļas nogalēs tiks pielikts punkts Latvijas futbola Virslīgas sezonai. Visticamāk, čempiona titula liktenis izšķirsies tikai pašās beigās, bet vēl jau jāatrisina arī citi svarīgi jautājumi par Eirokausu ceļazīmēm un pārspēļu likteni, un Virslīgas desmit atlikušo spēļu vidū būs pavisam maz tādu, kurās neizšķirsies kas būtisks.



Nerimstošā cīņa par titulu – Riga pret RFS

Tādu divcīņu par čempiona titulu ļoti reti var novērot pat slavenākajās futbola līgās. Pat “El Clasico” reti izcēlies ar tādu nepiekāpību un līdzvērtību kā šosezon Rīgas derbijs starp “Riga” un RFS komandām, kas abas aizvada spēcīgas sezonas un izskatās galvas tiesu pārākas pār visam konkurentēm.

Taču savā starpā “Riga” un RFS šosezon tā arī nav noskaidrojušas uzvarētāju pamatlaikā. Četrās Virslīgas spēlēs fiksēti neizšķirti, tāpat kā Latvijas kausa finālā, kur gan neizšķirts netika akceptēts un bija jāaizvada papildlaiks un pēc tam arī pēcspēles sitienu sērija, kurā uzvarēja “Riga”. Ja varētu pasniegt divus Virslīgas titulus, droši vien šī būtu tā reize, kad varētu teikt, ka, jā, tāds gods pienākas abām komandām.

“Riga” šosezon Virslīgā cietusi tikai divus zaudējumus, kamēr RFS vispār ir tikai viena neveiksme. Abas Rīgas komandas trešās vietas īpašnieci “Audu” apsteidz par 30 punktiem. Lai saprastu, cik tas ir daudz, var pateikt, ka, ja Rīgas grandiem katram atņemtu pa desmit uzvarām, “Auda” tāpat paliktu trešajā vietā.

Taču čempione tomēr būs jānoskaidro, un “Riga” šobrīd ir viena punkta priekšrocība. Ja “Riga” uzvarēs savos atlikušajos mačos pret “Mettu” un “Valmieru”, tad RFS tur neko nespēs izdarīt. RFS jāaizvada spēles pret “Super Novu” un “Mettu”, un pastarīte “Super Nova” tikko jau lika satrūkties “Riga”, kad gandrīz to pārspēja, taču beigās tomēr ielaida strīdīgus vārtus un spēlēja neizšķirti 1:1.

Ja sezonas noslēgumā punktu skaits Rīgas komandām būs vienāds, priekšrocība, visticamāk, būs RFS, kurai šobrīd vārtu statistikā ir +73, kamēr “Riga” ir +66. Iniciatīva šobrīd pieder “Riga”, taču klupienu tā nevar atļauties, un viss liecina, ka 11. novembrī, sezonas pēdējā kārtā, mačs pret “Valmieru” būs nervus tricinošs. Jo arī “Valmierai” tas, visticamāk, izšķirs ļoti daudz.


Eirokausu ceļazīmes liktenis

“Valmiera”, pagājušās sezonas Latvijas čempione, šobrīd balansē uz Eirokausu ceļazīmes robežas. “Audai” ir 52 punkti, Valmierai 49 punkti, un turpat aizmugurē ar 48 punktiem ir “Liepāja”. Futbolā goda pjedestāls jeb bronzas medaļu izcīnīšana gluži nav nevienam prioritāte, taču pavisam cita lieta ir praktiskie apsvērumi, proti, Eirokausu ceļazīmes.

Latvijā uz Čempionu līgu tiek čempione, kamēr uz Konferences līgu tiek divas nākamās labākās komandas, kā arī kausa ieguvēja. Tā ka kausa ieguvēja “Riga” savu Eirokausu ceļazīmi jau garantējusi tāpat, tad uz UEFA turnīriem nākamvasar tiks arī 4. vietas ieguvēja.

“Auda” ir ļoti labās pozīcijās, lai nosargātu trešo vietu, jo tai atlikušas spēles pret “Tukumu” un “Daugavpili”. “Valmierai” būs cīņas pret “Jelgavu” un “Riga”, kamēr “Liepāju” sagaida spēles pret “Daugavpili” un “Super Novu”.

Visām trim Eirokausu pretendentēm gan nav trūcis nestabilitātes posmu, un Liepājai un Valmierai tāds kritums novērojams tieši rudenī. “Liepāja” ar minimālu uzvaru pār Tukumu tikai iepriekšējā spēlē pārtrauca savu septiņu neuzvarēto spēļu sēriju, kamēr “Valmiera” oktobra beigās parādīja ļoti vāju sniegumu pret “Mettu”, ciešot sakāvi ar 1:4, un kuru gan vairs interesē, ka mača sākumā “Valmiera” vadībā izvirzījās pirmā un tai bija lieliska iespēja panākt arī 2:1, bet tika izniekots izgājiens viens pret vienu.

Ņemot vērā, ka “Valmierai” sezonas izskaņā būs jācīnās pret titula pretendenti “Riga”, šobrīd bukmeikeri kā favorīti uz ceturto vietu Virslīgā izvirza “Liepāju”. Liepājas klubs savukārt piešķīlis savu uguntiņu intrigu jūrai un oficiālā vēstulē LFF izteicis pārmetumus par tiesnešu kvalitāti, aicinot nozīmēt ārzemju soģus.


Vai Metta izvairīsies no pārspēlēm?

Virslīgas pēdējās vietas īpašniece jau ir noskaidrota – Salaspils “Super Nova” sezonas garumā nespēja parādīt konkurētspējīgu sniegumu un 34 spēlēs guvusi tikai trīs uzvaras, kas loģiski liek ieņemt pēdējo vietu. Rudenī gan izdevies vairākos mačos atņemt punktus favorītēm, ieskaitot jau pieminēto sensāciju pret “Riga”, taču “Super Novai” turnīra tabulā tas neko daudz nemaina.

Bet vēl jau aktuāla cīņa par izvairīšanos no pārspēlēm, un šeit atkal iesaistīta “Metta”, komanda, kas kļuvusi gandrīz jau vai par pārspēļu simbolu. “Mettai” bija lielisks sezonas sākums, bet turpinājums izvērtās pieticīgāks, un sezonas izskaņa tika sagaidīta bez milzīga optimisma, taču izdevās teicams mačs pret “Valmieru”, sakaujot to ar 4:1.

Tagad “Mettai” ir 33 punkti, tikpat, cik “Daugavpilij”, un tikai par punktu mazāk nekā “Tukumam”. “Daugavpils” komandai gan ir savstarpējās spēles priekšrocības, līdz ar to “Mettai” atlikušajos divos mačos nepieciešams vismaz viens punkts, un tas būs ļoti grūti izdarāms, jo pretim stāsies tieši “Riga” un RFS, divas titula pretendentes, un bukmeikeru koeficienti liecina, ka “Mettas” kaut viens punkts šajos divos mačos būs liels pārsteigums.