Latvijas basketbola izlases milzīgais lēciens FIBA rangā un vēlme Rīgā rīkot olimpisko kvalifikāciju

Reading time9 min

Foto: TT

Pēc lieliskā Pasaules kausa finālturnīra, Latvijas basketbola izlase veica milzīgu lēcienu FIBA rangā. Mūsu valstsvienība pašlaik ir astotā labākā izlase visā pasaulē, bet Eiropas zonā – ceturtā spēcīgākā. Teicamais sniegums ļāvis Latvijas izlasei ierindoties pirmajā grozā gaidāmajai olimpiskajai kvalifikācijai, kas potenciāli nākamā gada jūlijā varētu norisināties Rīgā. Vai Latvijai ir nepieciešams tērēt miljonus, lai šo turnīru sarīkotu?



Izcilais Pasaules kausa finālturnīrs un fantastiskais kāpums FIBA rangā

Pirms Pasaules kausa finālturnīra, Latvijas basketbola izlase bija atrodama vien 30. vietā FIBA (Starptautiskās basketbola federācijas) rangā. Mūsu valstsvienība finālturnīrā iekrāja sešas uzvaras (pieveikta Libāna, Francija, Spānija, Brazīlija, Itālija un Lietuva), bet zaudējumu garša piedzīvota divos mačos, atzīstot bronzas medaļnieces Kanādas un čempiones Vācijas pārākumu.

Panākumi Pasaules kausa finālturnīrā dod ļoti treknus reitinga punktus un Latvija pēc čempionāta aizlidoja priekšā vairākām spēcīgām valstsvienībām. No aizvadītā finālturnīra dalībniecēm tikai Dienvidsudānai izdevās iespaidīgāks kāpiens – no 63. vietas uz 31. pozīciju. Arī Latvijas veikums bija fenomenāls – no 30. pozīcijas uz astoto vietu pasaulē. Latvijas izlasei šobrīd rangā ir nopelnīti 743,7 punkti, bet septītajā vietā esošajai Argentīnai ir tikai par 0,1 punktu vairāk – 743,8. Tas dod cerības, ka nākamajā rangā Latvija varētu pacelties vēl par vienu pozīciju. Šobrīd vairāk punkti par Latviju FIBA rangā ir iekrāti tikai ASV, Spānijai, Vācijai, Austrālijai, Serbijai, Kanādai un minētajai Argentīnai.

Svarīgi, ka arī Eiropas zonā Latvijai ir ceturtās spēcīgākās izlases gods, piekāpjoties tikai Spānijai, Vācijai un Serbijai. Mūsu basketbola valstsvienībai izdevies aizsteigties priekšā Francijai, Lietuvai, Slovēnijai, Itālijai un Grieķijai.


“EuroBasket 2025” kvalifikācija – Latvijai vieta finālturnīrā garantēta, taču svarīgi krāt FIBA reitinga punktus

Tā kā Latvija kopā ar Somiju, Poliju un Kipru ir finālturnīra organizatores, tai automātiski vieta “EuroBasket 2025” jau ir garantēta. Tomēr Latvijas izlase aizvadīs kvalifikācijas spēles, tiekot ne tikai pie spēļu prakses, bet uzvaru gadījumā arī krājot tik svarīgos FIBA reitinga punktus. Reitinga punkti ir ārkārtīgi būtiski, lai nākamo turnīru kvalifikācijās iegūtu potenciāli vājākus pretiniekus un izvairītos no situācijas, kāda bija Pasaules kausa finālturnīrā, kad Latvija tika ielozēta “nāves grupā” ar Kanādu, Franciju un Libānu.

“EuroBasket 2025” kvalifikācijā Latvija ielozēta C apakšgrupā ar Spāniju, Beļģiju un Slovākiju. Pirmo oficiālo spēli pēc Pasaules kausa finālturnīra, Latvijas izlase aizvadīs 2024. gada 22. februārī, kad izbraukumā tiksies ar Spānijas izlasi. Turpretim pirmais duelis “Arēnā Rīga” norisināsies 25. februārī, Latvijas valstsvienībai savā laukumā uzņemot Slovākijas izlasi. Trešo apakšgrupas maču Latvija aizvadīs nākamā gada 22. novembrī, kad Rīgā spēkosies ar Beļģijas valstsvienību.

Apakšgrupas otro riņķi Latvijas izlase uzsāks 2024. gada 25. novembrī, viesos cīnoties ar Beļģijas izlasi. Tikmēr kvalifikācijas cikls tiks noslēgts 2025. gada februārī. Vispirms 20. februārī savā laukumā tiks uzņemta Spānijas izlase, bet 23. februārī izbraukumā latviešiem gaidāms duelis ar Slovākijas valstsvienību. Vērts atgādināt, ka aizvadītā Pasaules kausa labākajam trenerim, Latvijas izlases stūrmanim, Luka Banki ar mūsu valstsvienību līgums ir spēkā līdz 2025. gada 15. septembrim.  Lieliskā Banki vadībā, oficiālos dueļos, Latvijas izlase 24 mačos iekrājusi 21 panākumu.


Pieci miljoni eiro un mājas sienu priekšrocības?

Latvijas Basketbola savienība (LBS) 27. septembrī oficiāli iesniedza savu kandidatūru, lai kļūtu par vienu no četrām valstīm, kur 2024. gada jūlijā tiks aizvadīts olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs. Konkurenci Latvijai uz turnīra rīkošanu sastādīs arī Spānija un Grieķija, kuras arīdzan iesniegušas savus pieteikumus kvalifikācijas organizēšanai.  Taču, lai iegūtu rīkošanas tiesības, no valsts budžeta nāktos segt 2,6 miljonus eiro licences iegādei un vēl tādu pašu summu spēļu noorganizēšanai. Kopumā vairāk nekā pieci miljoni eiro. Šobrīd publiskajā telpā aktīvi tiek lauzti šķēpi par šo jautājumu, argumentējot gan ieguvumus, gan trūkumus. Neapšaubāmi, ka Latvijas izlases sestais spēlētājs – tās fani, parūpētos par fantastisku atmosfēru “Arēnā Rīgā”, kas dzītu mūsu basketbolistus vēja spārniem. Skaidrs, ka vairāk nekā piecu miljonu eiro iztērēšana negarantē ceļazīmes izcīnīšanu, taču, ja Latvijas basketbolistiem tikai otro reizi vēsturē izdotos startēt olimpiādē, nauda ekonomikā tiktu atgūta ar uzviju. Latvijas basketbola izlase olimpiskajās spēlēs piedalījās tālajā 1936. gadā, kad savu meistarību pierādīja Berlīnē. Mūsu basketbolisti tolaik tika pie viena panākuma, ar 20:17 pieveicot Urugvaju, taču piekāpās Kanādai un Polijai, ierindojoties 15. vietā 21 komandu ieskaitē.

Medaļas otra puse ir tāda, ka pieci miljoni eiro par turnīru, kas norisināsies mazāk par nedēļu, ir liela summa. Izskanējis arguments, ka daudz labāk šo naudu būtu ieguldīt jaunatnes sporta attīstībā, kur kritiski trūkst valsts finansējums. Turklāt Latvija ietaupītu šo naudu, ja turnīrs norisinātos citā valstī, kur Latvijas valstsvienība vienalga būtu viena no favorītēm ceļazīmes izcīnīšanai. Turnīram, piemēram, norisinoties Grieķijā, izlasei nebūtu tik liela ārējā spiediena, kāds tas būtu Rīgā, kur fani sagaidītu tikai uzvaras.

Četras kvalifikācijas turnīru norises vietas, ko izvēlēsies FIBA, basketbola līdzjutēji uzzinās tikai novembrī.



Potenciālie pretinieki olimpisko spēļu kvalifikācijā

Latvijas izlases atrašanās astotajā vietā FIBA rangā, dod milzīgas priekšrocības arī olimpisko spēļu kvalifikācijā. Proti, tas ļauj izvairīties no Spānijas, Lietuvas un Slovēnijas.

Olimpisko spēļu basketbola turnīra kvalifikācija norisināsies no 2. līdz 7. jūlijam. 24 izlases tiks sadalītas pa četrām apakšgrupām un tikai viena valstsvienība no apakšgrupas izcīnīs ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Tiesības startēt olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā ieguvusi Latvija, Spānija, Lietuva, Itālija, Slovēnija, Melnkalne, Grieķija, Gruzija, Somija, Horvātija, Polija, Puertoriko, Brazīlija, Dominikāna, Meksika, Bahamas, Ēģipte, Angola, Kotdivuāra, Kamerūna, Jaunzēlande, Libāna, Filipīnas un Bahreina. Publiski vēl nav zināms, kad norisināsies kvalifikācijas grupu izloze.

Potenciāli vieglākā apakšgrupa Latvijai varētu būt pret Poliju, Somiju, Libānu, Angolu un Bahreinu. Savukārt “nāves grupa”, ja Latvijai pretī stātos Grieķija, Puertoriko, Meksika, Horvātija un Bahamas. Tieši Bahamu izlase varētu būt lielākais kvalifikācijas turnīra “tumšais zirdziņš”, jo tās sastāvā, visticamāk, redzēsim NBA spīdekļus Badiju Hīldu, Deandrē Eitonu, Ēriku Gordonu un Kleju Tomsonu.


Latvijas izlases sastāva aprises – beidzot laukumā redzēsim “vienradzi”?

Latvijas basketbola priekšrocība ir sastāva dziļums, kam pierādījums bija aizvadītais Pasaules kausa finālturnīrs. Par spīti Kristapa Porziņģa, Jāņa Strēlnieka un Riharda Lomaža traumām, bija citi basketbolisti, kuri teicami aizpildīja šīs vietas. Septembrī trīs gadu līgumu ar titulēto Turcijas klubu Stambulas “Fenerbahce” parakstīja spožais saspēles vadītājs Artūrs Žagars. Gaidāmo sezonu basketbolists pavadīs īrē Lietuvā, kur pārstāvēs Viļņas “Wolves” komandu. Mēļots, ka Žagars nākamajā sezonā pelnīs 270 tūkstošus eiro, bet gadu vēlāk jau 350 tūkstošus eiro. Kopējā līguma summa ar “Fenerbahce” lēšama gandrīz 900 tūkstošu eiro apmērā.

Vēl stabila vieta izlases sastāvā būs arī Rolandam Šmitam, Andrejam Gražulim, Rodionam Kurucam un Dāvim Bertānam. Domājams, ka arī jūlijā Luka Banki būs smagi izšķirties par tiem 12 spēlētājiem, kuri izlasi pārstāvēs olimpisko spēļu kvalifikācijā. Cerēsim, ka laukumā dosies arī Kristaps Porziņģis, kuram būs izdevies savest kārtībā savu veselību un nospēlēt teicamu sezonu Bostonas “Celtics” rindās. Karstas diskusijas būs arī par Jāni Timmu, kurš neilgi pirms Pasaules kausa tika atskaitīts no valstsvienības, taču gaidāmajā sezonā pārstāvēs Stambulas “Darussafaka” vienību. Ja Timmam izdosies laba sezona, basketbolists būs spēcīgs kandidāts uz vietu sastāvā.

Korekcijas sastāva izvēlē ieviesīs spēlētāju savainojumi, kuri, diemžēl, ir daļa no profesionālā sporta. Maz ticams, ka Banki būs iespēja izvēlēties no 16 labākajiem valsts basketbolistiem un visi būs pie izcilas veselības. Neatkarīgi no sastāva selekcijas, Latvijas basketbola valstsvienības darīs visu, kas tās spēkos, lai aizvestu izlasi uz olimpiskajām spēlēm!