Latvija un Lietuva Baltijas derbijā par 5. vietu pasaulē, svētdien medaļu cīņas

Reading time4 min

Foto: TT

Jau svētdien tiks pielikts punkts divu nedēļu ilgajam basketbola maratonam jeb Pasaules kausam. Latvijas basketbola izlase savus līdzjutējus priecējusi ar lielisku sniegumu, un sestdien latviešus sagaida spēle par 5. vietu pret niknākajiem konkurentiem lietuviešiem, kamēr svētdien ASV un Kanāda sadalīs bronzu, bet finālā tiksies Vācija un Serbija.



Piektie Eiropā un piektie pasaulē?

Pēdējais lielais turnīrs Latvijas basketbola izlasei bija 2017. gada Eiropas čempionāts, kas noslēdzās 5. pozīcijā. Arī tagad latviešiem būs tāda iespēja. Ceturtdienas pusdienlaikā, neskatoties uz krietni īsāku atpūtu pēc pēdējā mača, Latvija spēja saņemties pēc sāpīgās neveiksmes pret Vāciju un apspēlēt Itālijas valstsvienību.

Lielisks turnīrs izvērties Artūram Žagaram, par kuru interesi izrāda ļoti daudz basketbola komandu. 23 gadus vecais basketbolists demonstrē ātru un dinamisku spēli, un viņš kļuvis par vienu no izlases galvenajiem spēlētājiem. Nevar neuzteikt arī Dāvi Bertānu, kurš kārtējo reizi pierādījis sevi kā snaiperi, kā arī Andreju Gražuli, kurš uzmirdzējis jaunā līmenī, turklāt mazajā pusfinālā pret Itāliju viņa kontā 28 punkti, aizmetot garām tikai vienu metienu no spēles.

Lietuva atkopās no zaudējuma pret Serbiju astotdaļfinālā un apspēlēja Slovēnijas izlasi ar Luku Dončiču priekšgalā. Tas nozīmē, ka sestdien plkst. 11:45 Itālija un Slovēnija spēlēs par 7. vietu, un bukmeikeri ar koeficientu 1.70 par favorīti uzskata slovēņus, bet Itālijas izredzes novērtētas ar 2.20. Liels jautājums gan ir par to, kādos sastāvos izlases dosies laukumā. Pret Latviju nespēlēja Itālijas izlases līderis Simone Fontekio, un nebūtu pārsteigums, ja Dončičs atpūstos turnīra noslēgumā – to noteikti gribētu Dalasas “Mavericks”.

Plkst. 15:30 baltiešus sagaida īsts saldais ēdiens – Latvija pret Lietuvu. Jāatgādina, ka pirms turnīra lietuvieši sagrāva savus ziemeļu kaimiņus ar 24 punktiem. Pēc “Betsafe” bukmeikeru domām Baltijas derbijā favorīte ar koeficientu 1.40 ir Lietuva, bet Latvijas izredzes novērtētas ar 3.10. Par punktu robežu noteikti 7.5 punkti.



Pārsteidzošais Eiropas fināls

Pirms turnīra sākuma par galvenajām favorītēm tika uzskatīta ASV un Kanāda. Tas arī bija saprotams, jo abu izlašu sastāvi ir zvaigžņoti ar NBA spēlētājiem, tomēr realitāte izvērtās citādāka. Serbija jau no pirmajām minūtēm pusfinālā pret Kanādu atradās priekšā, un eiropieši spēja audzēt pārsvaru. Kanādas līderis Šejs Gildžešs-Aleksanders pirmajā puslaikā guva vien piecus punktus, bet otrajā puslaikā tā arī nespēja demonstrēt to sniegumu, ko iepriekš. ASV un Vācijas mačs bija ļoti acij tīkams, jo komandas spēlēja rezultatīvi. Vācieši turējās priekšā, realizējot metienus ar ļoti labu precizitāti. Amerikāņi gan nepadevās, un pašā galotnē ASV bija iespējas pilnībā atspēlēties, tomēr kļūdas liedza iekļūt finālā.

Ņemot vērā, ka Ziemeļamerikā nav ierasts spēlēt par 3. vietu, būs interesanti pavērot ASV un Kanādas motivāciju bronzas mačā. Bukmeikeri prognozē, ka 3. vietu izcīnīs ASV, izliekot koeficientu 1.35, bet kanādiešu izredzes novērtētas ar koeficientu 3.20.

Lielais fināls starp Vāciju un Serbiju būs interesants. Vācieši vēl nav piedzīvojuši nevienu zaudējumu, un komandas rezerves ir dziļas. Arī serbi, atskaitot maču ar Itāliju, demonstrējuši pārliecinošu sniegumu, bet par nelielu favorīti ar koeficientu 1.82 tiek uzskatīta Vācija, kamēr Serbijas uzvaras koeficients ir 1.95.