Pasaules kauss basketbolā: Latvijas izlasei obligāti jāpārspēj Eiropas un Pasaules čempione

Reading time7 min

Foto: FIBA

Pirmais posms Pasaules kausa basketbolā grupu turnīrā noslēdzies. Latvijas izlase sagādāja patīkamas emocijas faniem un ar uzvaru pār Franciju nodrošināja vietu 2. kārtā jeb starp 16 labākajām komandām. Lai iepriecinātu vēl vairāk 6. spēlētāju un pretendētu uz ceturtdaļfinālu, valstsvienībai piektdienas pusdienlaikā jāpārspēj Spānija, kas uzvarējusi gan pēdējā Eiropas čempionātā, gan Pasaules kausā.



Otrā posma formāts

Lai arī Pasaules čempionātā hokejā grupu turnīrā tiek aizvadītas septiņas spēles, basketbolā noteikumi ir citādāki un jau pēc trim mačiem tiek veikti lielie griezieni. Tas neļauj pieļaut kļūdas, un Latvijas izlase, iespējams, būs iesākusi revolūciju Francijas basketbolā, neļaujot francūžiem iekļūt TOP16 un liekot spēlēt par 17. līdz 32. vietu. Tāpat FIBA neļauj pieteikt turnīram vēl kādu spēlētāju, un Latvijai atlikušajā turnīra gaitā būs jāiztiek ar 11 spēlētājiem, jo jau iepriekš ziņojām, ka traumas dēļ Dairim Bertānam Pasaules kauss ir beidzies. Otrdienas pēcpusdienā latvieši aizvadīja labu pirmo puslaiku pret Kanādu, tomēr otrajā spēles daļā kanādieši apliecināja savu favorītu statusu, Šejs Gildžess-Aleksanders parādīja savu uzbrukuma arsenālu, un Latvija piekāpās ar 75:101, tādējādi grupā ieņemot otro vietu.

Latvijas izlase arī otrā posma spēles aizvadīs Džakartā, jo arī G grupa spēlē Indonēzijas galvaspilsētā. Blakus grupā divas labākās komandas bija Spānija un Brazīlija, un jautājumi par to neradās jau pirms turnīra sākuma. Kamēr Spānija uzvarēja visos trīs mačos, Brazīlija izcīnīja divus panākumus. Otrajā posmā savā starpā spēlēs pretējo grupu komandas, katrai komandai aizvadot pa diviem mačiem. Šīs četras izlases veido L grupu, un divas labākās turpinās turnīru ar spēlēm ceturtdaļfinālā, bet atlikušās divas varēs doties mājās. Grupas trešā vieta ar pārējām trešās vietas ieguvējām sadalīs 9. līdz 12. vietu, bet ceturto vietu īpašnieces tiks sadalītas no 13. līdz 16. vietai. Jāņem vērā, ka uz šo posmu tiek ņemti līdzi arī visi pirmās kārtas rezultāti.


Pirmais pretinieks – Spānija

Spānijas vārds basketbolā ir ļoti labi zināms. Katrā lielajā turnīrā spāņi cīnās par medaļām, turklāt šī Dienvideiropas valsts uzvarēja gan pirms četriem gadiem Ķīnā notiekošajā Pasaules kausā, gan pagājušā gada Eiropas čempionātā. Tajā pašā laikā sastāvā nav vairāki spēlētāji, kas kaldināja lielos panākumus.

Iepriekšējā Pasaules kausā Rikijs Rubio tika atzīts par MVP, tomēr viņš šobrīd apstādinājis profesionālo karjeru, lai sakārtotu mentālo veselību, tāpat no Ķīnas sastāva nav Marks Gazols. Abi šie nespēlēja pirms gada Eiropas čempionātā, bet ierindā bija naturalizētais Lorenzo Brauns, kurš bija viens no galvenajiem zelta medaļu kaldinātājiem, tomēr šobrīd Āzijā viņš nav. Sastāvā gan ir Eiropas čempionāta MVP Villijs Ernangomess, kurš pārliecinoši ir rezultatīvākais izlases spēlētājs šajā turnīrā. Pirmajā kārtā spāņiem lielas grūtības nebija. Interesanta solījās būt spēle pret grupas otro spēcīgāko komandu Brazīliju, tomēr Eiropas čempioni nolauza pretiniekus un uzvarēja ar 18 punktiem.

Ja Villijs spēlē groza apakšā, tad viņa brālis Huančo ir bīstams no visām distancēm, un to pašu var teikt par citu garo spēlētāju – Santi Aldamu. “Grizzlies” spēlētājs spēj izplest laukumu un iemest no tālās distances. Galvenais saspēles vadītājs ir 19 gadus vecais Huans Nuņess. Lielas problēmas mūsu aizsargiem sagādās Alberto Diass, kurš noteikti neļaus viegli pāriet pāri laukumam. Izlases krāsas pārstāv arī divi veterāni, kuru pieredze ir neatsverama, – Rudijs Fernandess un Serhio Juļs.

Latvijai derēs tikai un vienīgi uzvara pār Spāniju, lai saglabātu cerības uz ceturtdaļfinālu. Bukmeikeri par izteiktu favorīti šajā duelī uzskata Spāniju, piedāvājot koeficientu 1.15 uz spāņu panākumu, kamēr Latvijas iespējas novērtētas ar 5.60. Kā visticamākā rezultāta starpība tiek minēta 11 punkti, un ar koeficientu 1.85 tiek prognozēts, ka latvieši nezaudēs ar vairāk kā 11.5 punktiem.



Brazīliju nedrīkst nenovērtēt

Grupā lielu pārsteigumu Brazīlijai nebija. Viss izšķīrās pēdējā mačā ar Kotdivuāru, un šī bija spēle, kurā vajadzēja iesvīst, lai arī pēc sākotnējām bukmeikeru prognozēm brazīlieši bija pārliecinoši favorīti. Tikai uzvara nodrošināja otro vietu grupā, un Kotdivuāra pirmajā puslaikā izrādīja ļoti labu pretestību, tomēr otrajā spēles daļā Brazīlija nosvēra svaru kausus par labu sev.

Apskatot Brazīlijas izlases sastāvu, vidējam basketbola fanam varētu šķist, ka tur nekā nav, tomēr tā nav. Jau pirmajā mačā savainojumā iedzīvojās ar “Fenerbahce” līgumu parakstījušais Rauls Netu, un viņš izlases kreklu šajā turnīrā vairs neuzvilks, turklāt ātri vien viņš devās uz ASV veikt operāciju. Pieredzes bagātākais brazīlietis ir 40 gadus vecais Marselinju Huertass, kurš spēlē Spānijas ACB līgā. Daudz punktus gūst savulaik NBA draftētais Bruno Kaboklu, tāpat rezultatīvs bijis Jagu duš Santušs, kurš visos trīs mačos realizējis vismaz trīs tālmetienus, bet jauno sezonu viņš uzsāks “Crvena Zvezda”. Arī vairāki citi izlases spēlētāji pārstāv Eiropas labākās līgas.

Šis mačs norisināsies svētdien un daudz kas būs atkarīgs no piektdienas rezultātiem, tomēr jebkurā gadījumā Luka Banki neļaus saviem padotajiem spēlēt slinki vai necīnīties. “Betsafe” bukmeikeri ar koeficientu 6.00 prognozē, ka Latvija pārspēs gan Spāniju, gan Brazīliju, bet vismaz viens panākums novērtēts ar 1.40.

Latvijas izlases iekļūšana ceturtdaļfinālā novērtēta ar koeficientu 6.00, vēl viena uzvara ļautu sasniegt pusfinālu, un koeficients uz šo notikumu ir 16.00. Iespējai, ka latvieši izcīnīs jebkādu medaļu, piešķirts koeficients 21.00, savukārt uzvara visā turnīrā novērtēta ar 101.00.