Latvijas izlasei Pasaules kausa ievadā pretī Libāna un Eiropas vicečempione

Reading time4 min

Foto: LETA

25. augusta pēcpusdienā Latvijas basketbola izlase uzsāks Pasaules kausu. Atklāšanas dienā latviešiem jātiekas ar nominālo grupas pastarīti Libānu, ko nepieciešams obligāti pārspēt, lai saglabātu cerības par tikšanu tālāk, bet svētdienas pēcpusdienā paredzēta tikšanās ar Franciju, kas pirms gada spēlēja Eiropas čempionāta finālā.



Pret Libānu ir tikai viens iznākums

Pēc divu turnīru pārtraukuma Libāna atkal būs uz lielās basketbola skatuves. Ar lieliem panākumiem valstsvienībai nav izdevies izcelties, turklāt izlases kontā ir tikai trīs uzvaras 15 PK spēlēs. Kā jau liela daļa izlašu, Libāna naturalizējusi basketbolistu, un valstsvienība pastiprinājusi groza apakšu ar 26 gadus veco Omari Spelmenu, kurš NBA laukumos aizvadījis 95 spēles, taču tagad pārstāv Dienvidkorejas basketbola līgu, savukārt praktiski visi pārējie Libānas basketbolisti ikdienā pelna maizi vietējā čempionātā.

Pasaules kausā daudz kas izšķiras jau pirmajās trīs spēlēs. Ņemot vērā šo faktu, Latvijas izlase nevar ieskrieties, bet labākais sniegums jārāda jau no pirmajām minūtēm. Pirms turnīra sākuma bukmeikeri Libānas izredzes uzvarēt grupā novērtējuši ar koeficientu 151.00, bet koeficients uz zeltu ir 501.00, kas parāda komandas kopējo varējumu.

Šī būs pirmā reize vēsturē, kad Latvijas un Libāna izlases tiksies savā starpā. Zaudējums Libānai varētu visai droši pārvilkt strīpu Latvijas cerībām būt starp grupas divām labākajām, jo tādā gadījumā būtu jāpārspēj gan Kanāda, gan Francija, kas būtu ļoti sarežģīti. “Betsafe” eksperti ir pārliecināti par latviešu uzvaru, ko apliecina koeficients 1.06, bet Libānas uzvara novērtēta ar 9.50. Daudz interesantāk varētu būt prognozēt rezultāta starpību. Bukmeikeri kā līniju izlikuši 15.5 punktus, kas nozīmē, ka Latvijai jāuzvar ar vismaz 16 punktiem, lai koeficients 1.85 būtu sekmīgs.



Pieredzes bagātā Francija

Francijas izlase liekus jautājumus neprasa. Arī šajā turnīrā francūžu sastāvs ir iespaidīgs, jo ierindā ir gan NBA spēlējošie Rudijs Gobērs, Evans Furnjē un Nikolā Batums, gan Eirolīgas spēlētāji kā, piemēram, Geršons Jabusele, Elī Okobo un Matiass Lesors. Pirms gada piedzīvotais zaudējums Eiropas čempionāta finālā noteikti kalpos par lielu motivāciju, turklāt pēdējos divos Pasaules kausos Francija izcīnījusi bronzas godalgas, kā arī ieguvusi sudrabu olimpiskajās spēlēs.

Ja Latvija turnīru sāks pret Libānu, tad Franciju gaida duelis ar Kanādu, ko noteikti varēs dēvēt par pirmās spēļu dienas galveno maču. Lai arī turnīra kopējā kontekstā bukmeikeri Francijas un Kanādas izredzes vērtē identiski, savstarpējā duelī pavisam neliela priekšrocība piešķirta eiropiešiem, kas septiņās pārbaudes spēlēs piedzīvoja tikai vienu neveiksmi, piekāpjoties Austrālijai.

Šis būs pirmais Latvijas un Francijas oficiālais duelis kopš 2015. gada Eiropas čempionāta. Četros finālturnīros pēc kārtas abas valstsvienības tikās savā starpā, un visos gadījumos francūži bija pārāki. Pēdējā reizē Francija uzvarēja ar 14 punktiem, bet pirms tam panākumi svārstījās robežās no deviņiem līdz 11 punktiem. Šajā spēlē Latvija favorīte nebūs, un liels jautājums būs par to, kā latvieši spēs ierobežot franču milžus.

Pirmo dienu interesantākās spēles

Jau minējām, ka pirmajā dienā lielākā uzmanība tiks pievērsta Francijas un Kanādas cīņai, bet interesants varētu izvērsties arī Austrālijas un Somijas duelis, kur austrālieši ir favorīti, tomēr Lauri Markanens un somi jau iepriekš pierādījuši, ka spēj paveikt lielas lietas. Sestdien vissīvākā spēkošanās tiek prognozēta starp Puertoriko un Dienvidsudānu, bet svētdien divu galveno E grupas favorītu spēle – Austrālija pret Vāciju.