Mbapē un “Paris Saint-Germain” drāma – kāds būs šīs izrādes iznākums?

Reading time8 min

Otro vasaru pēc kārtas negaidītiem pavērsieniem bagāti notikumi norisinās Parīzē, kur viens no pasaules labākajiem futbolistiem, Kilians Mbapē, domā par Francijas futbola granda “Paris Saint-Germain” pamešanu. Vai melodrāmas cienīgais sižets tuvojas noslēgumam, vai tomēr futbola fanus sagaida jauni pārsteigumi?



Krahs starp Mbapē un PSG

Augsta līmeņa profesionāliem futbolistiem ārkārtīgi svarīgi ir uzvarēt. Protams, pasakainas algas motivē spēlētājus, taču dažiem tas nav galvenais. Viens no Mbapē un Francijas galvaspilsētas kluba “kašķu” iemesliem, ir sportisko rezultātu trūkums. Lai gan vienība dominē vietējā čempionātā, tomēr ļoti bēdīgi klājies Eirokausos. Sešās sezonās, kurās Mbapē pārstāvējis Francijas futbola grandu, komandai nav izdevies triumfēt UEFA Čempionu līgā, kas ir teju katra spēlētāja sapnis. Turklāt četras sezonas PSG izstājusies jau pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā – astotdaļfinālā. 2019./2020. gada sezonā “Paris Saint-Germain” aizspēlējās līdz Čempionu līgas finālam, taču tajā ar 0:1 piekāpās Minhenes “Bayern” un piedzīvoja rūgtu vilšanos.

Nedrīkst aizmirst, ka PSG sastāva komplektācija, it īpaši uzbrukuma līnijā, allaž bijusi iespaidīga. Tā futbola zvaigžņu piesaistē un algošanā nav žēlojusi simtiem miljonu eiro. Līdz galam nenostrādāja arī zvaigžņotais trio – Neimārs, Lionels Mesi un Mbapē. Tieši panākumu trūkums Čempionu līgā, ir viens no iemesliem, kāpēc visai bieži “ripojušas” galveno treneru galvas. Kopš 2017./2018. gada sezonas, kad Mbapē pievienojās Parīzes klubam, to trenējuši pieci dažādi speciālisti. Spānis Unai Emerijs, vācietis Tomass Tuhels, argentīnietis Maurīco Početīno, francūzis Kristofs Galtjē, bet šobrīd – spāņu treneris Luiss Enrike.


Problēmas ar iedomību un savtīgums

Mbapē nenoliedzami ir viens no planētas labākajiem spēlētājiem un pierādījis savas “vārtu mašīnas” īpašības. Tikai 24 gadu vecumā, Mbapē PSG kreklā aizvadījis jau 260 spēles, kurās atzīmējies ar 212 vārtu guvumiem. Francijas čempionātā statistika ir vēl varenāka – 176 mačos 148 rezultatīvi sitieni. Ne velti 2018. gada vasarā, PSG par Mbapē pilntiesīgu pāreju “Monaco” vienībai samaksāja 180 miljonus eiro.

Taču šāds talants un superzvaigznes statuss nes līdzi savas ēnas puses. Iepriekšējā sezonā, kad uzbrukuma trio veidoja minētie Neimārs, Mesi, Mbapē, spēļu laikā Mbapē bija neapmierināts, ka partneri talantīgajam futbolistam nepiespēlē bumbu. Tāpat spēlētājs visai gausi pieslēdzās aizsardzībai. Mediji vēstīja, ka arī mikroklimats vienībā esot bijis slikts un Lionels Mesi nožēlojis savu izvēli pievienoties PSG. Tikmēr Francijas mediji pārmeta Mbapē, ka futbolists ir aizņemts ar savu tēla un statistika spodrināšanu, kas bijis viens no iemesliem, kādēļ komandai atkal nācies piedzīvot kaunu Čempionu līgā.

Vairākos jautājumos nevienprātība Mbapē bijusi arī ar PSG bijušo sporta direktoru Leonardo, esošo speciālistu Luisu Kamposu un kluba īpašniekiem, Kataras sporta investīciju organizāciju. Arī pats Mbapē vairākkārt intervijās uzsvēris, ka kopš bērnības ir Madrides “Real” fans un karaliskā Spānijas kluba plakāti rotājuši tolaik jaunā futbolista istabu.


Jaunais līgums un tukšie solījumi

2022. gada vasarā PSG un Mbapē sēdās pie pārrunu galda un centās vienoties par līguma pagarināšanu. Jau iepriekšējās sezonās Francijas futbola izlases zvaigznes pakalpojumus ļoti centās iegūt Madrides “Real”, taču nesekmīgi. PSG darīja visu, lai Mbapē noturētu komandā un piesolīja futbolistam “zelta kalnus”. Francijas čempionvienība un tās īpašnieki futbolistam piedāvāja 2+1 gada līgumu, 85 miljonu eiro algu sezonā un 80 miljonus eiro lojalitātes bonusos. Tāpat klubs Mbapē deva varu noteikt, kurš būs sporta direktors un galvenais treneris, izvēlēties komandas biedrus un pozīciju, kurā spēlēt, kā arī palīdzēt komandas nākotnes stratēģijas veidošanā.

No tik vilinoša piedāvājuma Mbapē nespēja atteikties, tomēr realitāte izvērtās krietni citādāka. Futbola zvaigznes teikšana par treneriem, spēlētājiem, taktiku un nākotnes plāniem, izrādījās tikai tukši solījumi. Tas, kopā ar komandas vājo mikroklimatu, fiasko Čempionu līgā, lika Mbapē šovasar paziņot par nākotnes plāniem. Francijas izlases zvaigzne publiskā vēstulē pauda, ka atstrādās līguma otro gadu, trešo gadu neizvēlēsies un 2024. gada vasarā kā brīvais aģents pievienosies citai komandai.

Tas izraisīja milzīgu pretreakciju PSG kluba vadībā, kas kategoriski nevēlas Mbapē zaudēt par brīvu. Tā spēlētājā (transfērā un algā) ieguldījusi simtiem miljonu eiro un grib savas investīcijas atgūt. Madrides “Real”, kas labprāt šajā vasarā redzētu Mbapē savā sastāvā, nav gatava maksāt 150-200 miljonus eiro, ko prasa Parīzes klubs. Nav saprotama PSG stūrgalvīgā nostāja prasīt par Mbapē pārdošanu neadekvāti lielu summu. Skaidrs, ka Mbapē pacietības mērs ir pilns un futbolists vēlas spert nākamo karjeras soli.


“Lojalitātes” bonuss un rekordlielais piedāvājums no Saūda Arābijas

Ironiski, ka 1. augustā Mbapē līgumā stājās spēkā punkts, ka PSG futbolistam jāizmaksā puse no 80 miljonu eiro lojalitātes bonusa, lai gan spēlētājs publiski paudis, ka grib komandu pamest. Šajā vasarā ar lielu vērienu tērējas Saūda Arābijas klubi, kas par lielu naudu piesaista Eiropas futbola zvaigznes. Mbapē un PSG drāmas virpulī, “Al-Hilal”, kas iepriekšējā sezonā kļuva par vietējā čempionāta bronzas medaļnieci, PSG izteica vēsturisku piedāvājumu. Saūda Arābijas klubs galdā lika 300 miljonus eiro, lai iegādātos talantīgo spēlētāju. “Al-Hilal” Mbapē piedāvāja vēl lieliskākus nosacījumus – viena gada līgumu, kas nākamajā vasarā ļautu pievienoties Madrides “Real”, un 700 miljonus eiro astronomisku algu. Tas nozīmētu, ka Mbapē nedēļā pelnītu nedaudz virs 13 miljoniem eiro. Taču futbolistam pietuvināti avoti vēstīja, ka Mbapē labāk visu sezonu pavadīs “Paris Saint-Germain” rezervē, nekā dosies spēlēt uz Saūda Arābiju. PSG aizvadījusi jau piecas pārbaudes spēles, bet Mbapē nav devies laukumā nevienā no tām. Jauno Francijas čempionātu PSG sāks 12. augustā, kad savu skatītāju priekšā uzņems “Lorient” vienību.


Kā noslēgsies Mbapē un PSG sāga?

Šobrīd ir grūti prognozēt, kā noslēgsies šī melodrāma, bet ir izskanējuši vēl vairāki potenciālie scenāriji. Anglijas Premjerlīgas grandi – “Liverpool”, “Chelsea” un “Manchester United”, ir gatavi Mbapē uz vienu sezonu izīrēt. Protams, par īres tiesībām PSG saņemtu aptuveni 20-30 miljonus eiro, taču atbrīvotos no Mbapē milzīgās algas – 85 miljoniem eiro.

Daudz ticamāks šķiet scenārijs, ka līdz transfēru perioda beigām (1. septembrim) PSG un Madrides “Real” spēs vienoties par samazinātu cenu, lai Francijas galvaspilsētas klubs nezaudētu Mbapē par velti. Taču skaidrs, ka tie nebūs PSG cerētie 150-200 miljoni eiro. Tā kā šajā vasarā “Real” atstāja tās leģenda Karims Benzemā, Spānijas galvaspilsētas klubs būtu priecīgs iegūt tūlītēju aizstājēju Mbapē personā. Visizdevīgākais scenārijs no Madrides “Real” perspektīvām – Mbapē nākamajā vasarā piesaistīt kā brīvo aģentu. Tas ļautu ietaupīt transfēru naudu un to novirzīt Mbapē algas izdevumiem. Diezgan droši varam apgalvot, ka Mbapē dienas PSG ir skaitītas un atpakaļceļa nav. Jautājums, kā tālāk rīkosies PSG? Vai tiešām tā tik talantīgu spēlētāju visu sezonu atstās rezervē, turpinot maksāt milzīgu algu? Arī Mbapē, no sportiskā viedokļa, tas nebūtu izdevīgi, noraugoties veselu gadu no rezervistu soliņa. Cerēsim, ka tuvākajos mēnešos abas puses atradīs risinājumu un Mbapē ar savu talantu turpinās priecēt kājbumbas fanus visā pasaulē.