“Žalgiris” pret bijušo galveno treneri cīņā par vietu “Final 4”

Reading time8 min

Foto: TT

Aprīļa pēdējā nedēļā sāksies ULEB Eirolīgas izslēgšanas turnīrs, un viena no astoņām dalībniecēm būs Kauņas “Žalgiris” ar latvieti Rolandu Šmitu priekšgalā. Ceturtdaļfinālā “Žalgiris” tiksies ar bijušā galvenā trenera Šarūna Jasikēviča vadīto “Barcelona”. Sērijas favorīte ir Spānijas komanda, tomēr Kauņas klubs šosezon jau ir apklusinājis skeptiķus.



Neziņa līdz pēdējam brīdim

Jau vairākas reizes regulārās sezonas gaitā runājām par “Žalgira” izredzēm būt starp astoņām labākajām komandām. Ja janvāra beigās bukmeikeri visai cerīgi raudzījās uz Kauņas komandas iespējām, tad divus mēnešus vēlāk situācija jau bija citādāka. Situācija galvenokārt pasliktinājās tamdēļ, ka viss nebija atkarīgs tikai no “Žalgira” rezultātiem, jo bija nepieciešams, lai zaudētu arī tuvākās konkurentes, kurām bija vairāk uzvaru vai labāki savstarpējo spēļu rezultāti.

Noslēdzošajā dubultajā nedēļā “Žalgiris” savus uzdevumus izpildīja, jo abās mājas spēlēs izcīnīja uzvaras. Pirms pēdējās spēļu kārtas uz atlikušajām divām vietām pretendēja trīs komandas: “Fenerbahce”, “Baskonia” un “Žalgiris”. Ja Kauņas komanda pēdējo maču aizvadīja piektdienā, tad galvenie konkurenti dienu iepriekš. Gan “Baskonia”, gan “Fenerbahce” izbraukumā nespēja izcīnīt uzvaru, kas nozīmēja tikai to, ka “Žalgirim” pietiks ar uzvaru pār Minhenes “Bayern”, lai iekļūtu tik ļoti kārotajā astotniekā. Lai gan “Bayern” jau sen necīnījās ne par ko, viegli nebija, jo praktiski visu maču rezultāta starpība bija minimāla.

Mazliet vairāk nekā minūti pirms beigām “Žalgiris” panāca lielāko pārsvaru mačā (+9), taču pašu darbības laukumā noveda pie tā, ka uz tablo palika vairs tikai punkta pārsvars, tomēr ar precīziem soda metieniem galotnē izdevās nosargāt uzvaru, tādējādi svinības varēja sākties, kamēr ārpus izslēgšanas spēlēm palika “Baskonia”.

Piekto sezonu Eirolīgā, bet pirmo “Žalgira” rindās aizvadīja Rolands Šmits. Ja pirms tam “Barcelona” rindās viņš bija izteikts rezerves spēlētājs, tad Kauņā viņam uzticēta viena no līdera lomām, ko viņš arī sekmīgi attaisnoja. Tikai vienu spēli neuzsākot starta pieciniekā, Šmits vidēji guva 10,3 punktus (3. labākais rādītājs komandā), izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas (1.), kā arī izcēlās ar 3. labāko gan divpunktu, gan trīspunktu metienu precizitāti. Savu redzējumu par Šmita performanci ceturtdaļfinālā piedāvā “Betsafe” bukmeikeri. Ar koeficientu 2.00 eksperti apgalvo, ka Šmits pret Barselonu vidēji spēlē gūs vairāk nekā 10,5 punktus, savukārt līnija par vidēji izcīnītajām atlēkušajām bumbām ir 4,5, uz abām pusēm koeficientam esot 1.83.

“Žalgiris” kopumā uz TOP8 komandu fona ļoti izceļas. Atskaitot Kīnanu Evansu, kurš piedalījās tieši pusē no visām regulārās sezonas spēlēm, Kauņas rindās nebija neviena spēlētāja, kurš vidēji guva vismaz 14 punktus, bet pēc komandu statistikas “Žalgiris” nevienā no galvenajiem statistikas rādītājiem neatradās pirmajā pieciniekā.

Jāteic, ka šī regulārā sezona bija viena no visu laiku aizraujošākajām, ja ne pati aizraujošākā. Lai gan Artūra Kuruca “Baskonia” netika izslēgšanas turnīrā, komanda demonstrēja ļoti labu sniegumu, un Spānijas pārstāvjus var izcelt kā galvenos sezonas pārsteiguma autorus aiz “Žalgira”. Runājot par negatīvām lietām, nevar nepieminēt “Anadolu Efes”. Divkārtējā čempione starpsezonā ieguva Vilu Klaibernu, kurš 2019. gadā bija regulārās sezonas MVP un čempions. Daudzi jau vasarā sāka kronēt komandu par trīskārtējo čempioni, tomēr sniegums bija blāvs. Arī pirms gada Turcijas komanda sāka slikti, tomēr uz sezonas beigām uzņēma formu, taču šis nebija tas gadījums. Jau dažas kārtas pirms beigām galvenais treneris Ergins Atamans paziņoja, ka “Anadolu Efes” nebūs TOP8 (teorētiski vēl izredzes bija), beigās komandai sezonu noslēdzot tikai 11. vietā.


“Barcelona” Kauņā viegli neiet

Ņemot vērā labākus savstarpējo spēļu rezultātus, “Žalgiris” izcīnīja 7. vietu, bet “Fenerbahce” palika 8. pozīcijā. Tas saveda Lietuvas lepnumu kopā ar “Barcelona”, ko vada lietuvietis un bijušais “Žalgira” stūrmanis Šarūns Jasikēvičs. Liela motivācija pierādīt saviem bijušajiem darba devējiem būs arī Šmitam, kamēr Rokas Jokubaitis pirms pārejas uz Barselonu pārstāvēja tieši Kauņas komandu.

Interesanti, ka pēdējās divās sezonās “Žalgiris” un “Barcelona” uzvaras dalījušas uz pusēm, katrai no komandām uzvarot savu skatītāju priekšā. Eirolīgas ceturtdaļfināli risinās līdz vienas komandas trim uzvarām, tāpēc priekšrocības ir “Barcelona”. Pirmais mačs norisināsies 26. aprīļa vakarā, un bukmeikeri kopumā Barselonu uzskata par izteiktu sērijas favorīti, piedāvājot koeficientu 1.05, ka spāņu klubs būs “Final 4”, kamēr “Žalgirim” atvēlēts koeficients 8.90. Betsafe bukmeikeri ar koeficientu 31.00 novērtējuši iespēju, ka Kauņas komanda iekļūs finālā, bet titula koeficients ir 75.00.

Regulārās sezonas uzvarētāja “Olympiacos” par vietu pusfinālā spēkosies ar “Fenerbahce”. Grieķijas komanda demonstrēja lielisku sniegumu visas sezonas garumā, īpaši jāizceļ bulgārs Saša Vezenkovs, kurš varētu būt viens no galvenajiem pretendentiem uz regulārās sezonas MVP balvu. Regulārajā sezonā “Olympiacos” divreiz sagrāva “Fenerbace”. Lai gan savā starpā tiksies nomināli spēcīgākā un vājākā komanda starp “play-off” dalībniecēm, bukmeikeri tikai ar koeficientu 1.40 prognozē, ka “Olympiacos” iekļūs finālā, “Fenerbahce” izredzēm atvēlot koeficientu 2.85.

Madrides “Real” uzņems “Partizan”, kas Eirolīgā atgriezās pēc ilgāka pārtraukuma, turklāt komanda izcēlās ar labāko spēļu apmeklētību regulārajā sezonā, “Žalgira” pārpildīto arēnu atstājot otrajā vietā. Regulārajā sezonā komandas uzvarēja savos laukumos, spēlei Belgradā esot pavisam nesen jeb marta pēdējā dienā. Bukmeikeru vērtējumā Madride ir izteikta favorīte iekļūšanai “Final 4” ar koeficientu 1.20, kamēr “Partizan” atbalstītāji var izmantot koeficientu 4.35.

Sērijas starp 4. un 5. vietu īpašniecēm vienmēr solās būt ļoti aizraujošas, šai reizei nevajadzētu būt izņēmumam. “Monaco” un “Maccabi” tabulā šķīra tikai viena vieta, un arī šajā pārī komandas regulārajā sezonā uzvaras dalīja uz pusēm. “Betsafe” eksperti nelielu favorītes lomu atvēlējusi “Maccabi” (1.70 pret  2.10), kas varētu būt saistīts ar sniegumu mājās un viesos. Ja “Monaco” mājās izcīnīja 13 uzvaras 17 spēlēs, bet izbraukumā tika pie astoņiem panākumiem, tad “Maccabi” izcēlās ar labāko mājas bilanci (15-2), taču izbraukumā uzvarēja vien piecas reizes.


Vai tiks lauzts Eirolīgas “lāsts”?

2016. – 2017. gada sezonā stājās spēkā jaunā Eirolīgas izspēles sistēma, kas paredzēja divu apļu turnīru regulārās sezonas gaitā, komandai izspēlējot pa vienai mājas un izbraukuma spēlei ar katru no līgas dalībniecēm. Interesanti, ka kopš šī brīža nevienai no regulārās sezonas uzvarētājām nav izdevies izcīnīt titulu! Vistuvāk uzvarai bija “Barcelona” 2021. gadā, kas zaudēja finālā. Gadu iepriekš “Anadolu Efes” nevarēja cīnīties par titulu, jo pasauli pārņēma pandēmija, savukārt pārējos gadījumos regulārās sezonas uzvarētāja zaudējumu piedzīvoja pusfinālā.

Pēc pašreizējām “Betsafe” eksperti prognozēm “Olympiacos” izredzes uzvarēt novērtētas kā vislabākās – koeficients 3.75. Grieķu komandai seko abas Spānijas pārstāves “Real” (4.20) un “Barcelona” (4.50), bet “Monaco” pirmais tituls novērtēts ar koeficientu 7.00. Ja runājam par potenciālo finālu, tad bukmeikeri prognozē, ka tajā iekļūs “Olympiacos” (2.05) un “Real” (2.10).

Jāatgādina, ka pirmās ceturtdaļfināla spēles sāksies 25. aprīlī, bet nepieciešamības gadījumā piektie mači jeb izšķirošie risināsies 9. vai 10. maijā. Eirolīgas galvenās cīņas jeb “Final 4” Kauņā būs no 19. līdz 21. maijam. Visu izšķirs viena spēle, vispirms pusfināla dalībniecēm tiekoties 19. maijā, bet divas dienas vēlāk būs mači par bronzas un zelta medaļām.