Džošua atgriešanās cīņā galdā liek savu boksera karjeru

Reading time6 min

Nedēļas nogalē britu boksa zvaigzne Entonijs Džošua aizvadīs savu pirmo cīņu kopš diviem zaudējumiem Oleksandram Usikam. Džošua cīnīsies pret amerikāni Džermeinu Frenklinu, un brits ir izlikts izteikta favorīta statusā. Džošua neslēpj, ka viņam ir liela atbildības sajūta un ka zaudējuma gadījumā viņš ir gatavs likt punktu savai boksera karjerai, nevis turpināt kādam kaut ko īpaši vēl pierādīt.



Džošua pret Frenklinu – loģisks solis uz leju, lai atkal kāptu uz augšu

Entonijs Džošua pirms dažiem gadiem tika uzskatīts par modernā boksa simbolu. Izcili talantīgs un ātrs, harizmātisks un atbildes nekad kabatā nemeklējošs, ar Herkulesa augumu apveltīts un gluži kā no modeļu aģentūras iznācis, turklāt to visu prata pamatot ar uzvarām boksa ringā, pamazām aizcīnoties līdz čempiona tituliem trīs lielo boksa organizāciju versijās. Pirmais trauksmes zvans nozvanīja 2019. gadā Ņujorkā, kad Endijs Ruiss negaidīti nokautēja Džošua. Brits gan pēc tam vērienīgā cīņā Saūda Arābijā dominēja un atguva savus titulus, taču savu neievainojamības auru bija zaudējis.

Pēc tam sekoja runas par milzīga mēroga cīņām pret Fjūriju un Vailderu, taču praksē tās nematerializējās, un pēc uzvaras 2020. gada beigās pār obligāto izaicinātāju Kubratu Pulevu Džošua neatlika nekas cits, kā vien ķerties pie nākamā obligātā titula pretendenta – Oleksandra Usika. Par to, ka Usiks būs viegls pretinieks, ilūzijas bija tikai retajam, taču Džošua tāpat bija izlikts kā favorīts.

Taču krūzeru svara kategorijā pilnīgi visu paveikušais Usiks izrādījās ļoti ciets rieksts arī smagsvaros un uzvarēja pēc punktiem, turklāt paveicot to Džošua laukumā, un pilnīgi nevienam nebija jautājumu par to, vai tiesneši visu noteikuši pareizi. Džošua pieprasīja revanšu, taču nekas īsti nemainījās – pret Usika izcilo tehniku, ātrumu, izveicību un spēku Džošua neatradās pretlīdzekļi. Viņa zaudējumus Usikam par sagrāvēm nosaukt nevarēja, kā nekā, nokauts arī netika fiksēts, taču par trešo savstarpējo cīņu šobrīd runāt nav nekādas jēgas.

Attiecīgi Džošua ir jāsper solis uz leju. Tas ir tikai loģiski, viņam nepieciešams atkal uzvarēt. Kā nekā, šobrīd situācija ir tāda, ka viena no lielākajām boksa zvaigznēm savu iepriekšējo uzvaru guvusi 2020. gadā. Džošua vairs nevar tā vienkārši pieprasīt titulcīņu, tagad viņam atkal jāizsit savs ceļš līdz tai.


Vai Frenklinam ir izredzes? Vēsture saka, ka jā

Par Džošua pretinieku kļuvis amerikānis Džermeins Frenklins, kurš šajā cīņā ir nepārprotams otrais numurs. 29 gadus vecais Frenklins bija izcīnījis 21 uzvaru pēc kārtas, taču novembrī pēc punktiem piekāpās Dilianam Vaitam. Vaita pārsvars gan nebija milzīgs, un tika fiksēts rezultāts ar vairākuma lēmumu, taču zaudējums tik un tā.

Frenklins pasaules rangā smagsvaros šobrīd ir izlikts 34. vietā, viņš ir augumā krietni mazāks nekā Džošua un īsti neizceļas arī spēka un tehnikas ziņā. Tas nenozīmē, ka Džošua jau šobrīd var ierakstīt uzvaru savā rēķinā. Kā nekā, jāpatur atmiņā cīņa pret Ruisu, kur uz papīra arī Džošua bija visas priekšrocības, taču ringā tomēr to neizdevās apliecināt. Tāpat jāņem vērā, ka Džošua tagad būs trešais treneris salīdzinoši īsā laikā periodā, kas var gan iedot jaunu atspērienu Džošua karjerai, gan ienest jaunas šaubas.

Frenklina uzvaras iespēja novērtēta ar bukmeikeru koeficientu 8.00. Ja šāda iespēja piepildās, Džošua piesaucis iespēju beigt karjeru, sak, ja nevaru uzvarēt arī šādā cīņā, tad boksā man vairs nav, ko darīt. Vai tā patiešām notiks, par to var diskutēt, taču Džošua bija jāatrod paņēmiens, lai palielinātu interesi par šo cīņu, un tas viņam ir izdevies pavisam noteikti. Viņa sakarā tomēr bieži piesaukta psiholoģiskā izturība, un, ja atbildības nasta un vēlme neizgāzties atkal patraucē Džošua sniegumam, nav jāšaubās, ka Frenklins būs gatavs to izmantot.


Runājam “Džošua-Frenklins”, domājam “Džošua-Fjūrijs”

Nav īsti labais tonis, ja cīņas nedēļā tiek runāts par to, kas sekos pēc tam, taču, ņemot vērā Džošua lielo favorīta statusu un izjukušās Fjūrija un Usika pārrunas, šoreiz tas ir neizbēgami. Proti, tiek piesaukts tas, ka Džošua beidzot jātiekas ringā ar Taisonu Fjūriju.

Abiem bija nopietnas pārrunas par visu titulu apvienošanas cīņu 2021. gadā, pat bija jau ziņas par nosauktu datumu un panāktu vienošanos, taču revanšu Fjūrijam ar advokātu palīdzību pieprasīja Deontejs Vailders, un Fjūrijs arī īpaši nestrīdējās. Tagad Fjūrijs izpelnījies plašu kritiku par to, ka arī ar Usiku pārrunas par titulu apvienošanas cīņu ir izgāzušās, un šajās divās situācijās kā viens kopīgais lielums acīmredzami ir Fjūrijs. Uz to norādījis arī Džošua, paužot bažas, ka ar Fjūriju iespējams normāli kaut ko sarunāt.

Džošua-Fjūrijs joprojām ir cīņa ar milzīgu potenciālu. Gan visiem iesaistītajiem gūt lielu peļņu, gan boksa līdzjutējiem iegūt sportiski vērtīgu cīņu, lai noskaidrotu labāko. Tam vajadzēja notikt jau šajā pavasarī, kad Fjūrijs cīnītos pret Usiku, taču šeit tika piedzīvota vilšanās.