VEF favorītes statusā dodas pretī otrajam Latvijas kausam

Reading time6 min

Foto: LETA

Šajā svētdienā, 19. februārī, Liepājā norisināsies Latvijas basketbola kausa izšķirošā spēle starp mājiniekiem BK “Liepāja” un pagājušās sezonas kausa ieguvēju “VEF Rīga”. Pēc bukmeikeru domām neapstrīdama spēles favorīte ir VEF, tomēr liepājnieki šosezon pierādījuši, ka var pārspēt rīdziniekus, un ceļu nav griezuši arī citām spēcīgām pretiniecēm.



Iespēja pārbaudīt savu varējumu

Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas kausa izcīņa basketbolā tika atjaunota pirms trim gadiem, tomēr pandēmija un dažādi ierobežojumi, ieskaitot sportošanas apturēšanu, lika pārtraukt turnīru, kas pa īstam vēl nebija sācies, jo tika aizvadīti tikai pirmie mači. Kausam var pieteikties jebkura basketbola komanda, līdz ar to teorētiski pastāv iespēja amatieru komandai tikt līdz spēlēšanai pret profesionāļiem, kas ikdienā nav iespējams, katrai komandai spēlējot savā līgā. Sava veida pārsteigumus izdevās šosezon sagaidīt.

Trešajā kārtā savā starpā tikās “Valmieras Glass ViA” un Nacionālās līgas komanda “Gulbenes Buki”, kas pēc spēka 2. līgā šosezon vēl nav piedzīvojusi nevienu zaudējumu. Sezonas sākums valmieriešiem bija drausmīgs, no amata tika atstādināts lietuviešu galvenais treneris, viņa pozīciju ieņemot Oskaram Virsim. 29. novembra vakarā Gulbenes komanda uzņēma viesus no Valmieras, un jau no pirmajām minūtēm “Buki” spēlēja krietni pārliecinošāk. Mājinieki visas ceturtdaļas uzvarēja, beigās esot vadībā ar 19 punktiem. Lai gan starpība bija visai liela, līdz galam priecāties nevarēja, jo uzvarētājs līdz finālam tiek noskaidrots divu spēļu summā. Divas nedēļas vēlāk “Buki” spēja izturēt tikai pirmo ceturtdaļu, bet turpinājumā valmierieši dominēja, uzvarot spēli ar 95:47.

Ceturtdaļfinālā ceļi krustojās divām Kurzemes komandām – BK “Liepāja” un “Kandava/Anzāģe”. Kandavas pārstāvji ir vieni no favorītiem Nacionālajā līgā un cīņā pret liepājniekiem devās kopā ar Olimpisko čempionu Kārli Paulu Lasmani. Savas laukuma priekšrocības Kandava izmantoja un pirmo spēli uzvarēja ar pieciem punktiem. Vairāki “Liepājas” basketbolisti starp pirmo un otro maču saveda kārtībā veselību, atgriezās ierindā un palīdzēja atspēlēties no mīnusiem un garantēt vietu pusfinālā.


Izloze izjauc Latvijas klasiku

“VEF Rīga” bija vienīgā no profesionālajām komandām, kas turnīrā sāka piedalīties tikai no pusfināla. Iepriekš veiktā izloze liecināja par to, ka no pagājušās sezonas trim spēcīgākajām Latvijas basketbola komandām kausa finālā varēs spēlēt tikai viena, jo VEF, “Ventspils” un “Ogre” nonāca vienā zara pusē. Tas pavēra lielisku iespēju pārējām komandām aizcīnīties līdz finālam. Kāds varbūt domā, ka tas nav godīgi, tomēr izloze paliek izloze, un šāda nejaušība ir daļa no kausu burvības.

“Ogre” un “Ventspils” sacentās ceturtdaļfinālā, un pirmais mačs Ogrē noslēdzās ar ventspilnieku piecu punktu panākumu. Kārtējo reizi šīs komandas aizvadīja savstarpējo sēriju, bet visu laiku labāki bijuši “Ventspils” basketbolisti, kas atbildes mačā nokārtoja vietu pusfinālā. Februāra pirmajā dienā Latvijas klasikā sacentās “Ventspils” un VEF, bet, uzvarot pēdējās desmit minūtes ar 14 punktiem, Rīgas komanda izdzēsa intrigu atbildes spēlē, jo komandas jau šķīra 25 punkti. Otrs pāris bija saistošāks, jo “Liepāja” piederēja +8 pret “Valmiera Glass ViA”, tomēr Valmierā mājinieki nespēja izmantot savas priekšrocības, tādējādi par finālisti kļūstot Liepājai.

VEF un “Liepāja” savā starpā Kurzemē tikās Latvijas-Igaunijas līgas pirmajā mačā, un toreiz liepājnieki sagādāja pārsteigumu, pārspējot čempionus 98:93. Kārlis Šiliņš dominēja ar 23 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām, turklāt viņam šī ir īsta izlaušanās sezona, jo jau divas reizes viņš atzīts par mēneša labāko spēlētāju. Starp Ziemassvētkiem un gadumiju komandas aizvadīja otru dueli, un VEF izdevās revanšēties, taču panākums bija visai minimāls – 81:76.

Par abu komandu pēdējā laika sniegumu ļoti pozitīvi izteikties nevarētu. Ja skatās uz rezultātiem apvienotajā līgā, VEF zaudējusi abos pēdējos mačos. Neveiksmi pret pērnās sezonas finālisti “Viimsi” noteikti var saukt par pārsteigumu, kamēr pret “Prometey” to nevarētu tā saukt, tomēr vēl līdz ceturtās ceturtdaļas vidum VEF bija vadībā, lai gan beigās zaudēts ar 19 punktiem. “Liepāja” pēdējā spēlē saņēma pamatīgu pērienu no “Ogres” (-31), izbraukumā izdevās pārspēt debitanti “Keila”, bet savā laukumā izlaists pārsvars un zaudējums pagarinājumā pret Tallinas “Kalev/Cramo”.

Runājot par svētdienas dueli, “Betsafe” bukmeikeri nešaubās pret “VEF Rīga” uzvaru, ko apstiprina koeficients 1.06, kamēr “Liepājas” izredzes novērtētas ar koeficientu 8.00. Ekspertu vērtējumā komandas uz tablo varētu šķirt 16 punkti (koeficients abos virzienos – 1.86), savukārt pati spēle varētu būt rezultatīva, komandām kopā sakrājot 165 punktus (koeficients abos virzienos – 1.86).

“Betsafe” eksperti piedāvā arī dažādas papildu prognozes. Viens no galvenajiem jautājumiem ir par to, kurš tiks atzīts par vērtīgāko spēlētāju jeb MVP. Pavisam nelielā favorīta statusā ar koeficientu 2.50 atrodas Kristers Zoriks, bet galvenais konkurents ir Nasirs Brukss (2.75), bet labas izredzes tiek atvēlētas arī Glenam Kouzijam (3.25) un Mārim Gulbim (3.50).

Viens no atslēgas dueļiem būs starp Kārli Šiliņu un Nasiru Bruksu, un bukmeikeri piedāvā iespēju prognozēt, kurš no basketbolistiem bloķēs vairāk metienu (koeficients 1.90), bet iespaidīgais koeficients 10.00 tiek piedāvāts uz prognozi, ka Šiliņš sakrās vismaz 40 efektivitātes punktus. Daudz kas būs atkarīgs arī no Kristera Zorika, un tam, ka viņš atdos vismaz 10 rezultatīvas piespēles, piešķirts koeficients 5.00. Tāpat iespējams izdarīt prognozi par to, kura komanda uzvarēs centra iemetienu un cik tehniskās piezīmes tiks piešķirtas. Šajā jautājumā vislielākā varbūtība tiek atvētām divām piezīmēm (2.50).