Skandālā ierautie – Itālijas futbola grands “Juventus” no Čempionu līgas flagmaņa līdz izmešanai uz otro līgu?

Reading time8 min

Kamēr decembra sākumā futbola fani baudīja Pasaules kausa šarmu, tikmēr Itāliju pāršalca negaidīta ziņa. Pret “veco sinjori” jeb Turīnas “Juventus” uzsākta izmeklēšana par potenciāli smagiem finanšu pārkāpumiem. Itālijas futbola grands 2006. gadā jau tika izslēgts no augstākā čempionāta, kad klubu pieķēra tiesnešu kukuļošanas skandālā. Vai vēsture atkārtosies?



“Juventus” atņem čempiontitulu un izmet no augstākas līgas

“Calciopoli” (tulkojumā no itāļu valodas “futbola vārti”) izmeklēšanas kulminācija norisinājās 2006. gada maijā. Notikuma gaita izvērtās kā labākajās mafijas filmās. Izmeklētāji atklāja, ka vairāki Itālijas augstākās līgas klubi divas sezonas, 2004./2005. gada un 2005./2006. gada sezonās, slepeni sazinās ar Itālijas tiesnešu asociāciju, Itālijas futbola federāciju un “Serie A” ierēdņiem. Telefonsarunās klubi ar ierēdņiem vienojās par kukuļiem, lai mačos tiktu nozīmēti parocīgāki tiesneši. Lai gan policija centās pierādīt, ka tas darīts, lai gūtu peļņu no sporta likmēm, tomēr tas atklāts netika.

Vislielāko vainu skandālā izmeklētāji pierādīja pieciem klubiem – “Juventus”, “Fiorentina”, “Lazio”, AC “Milan” un “Reggina”. Daļēja vaina tika pierādīta astoņām komandām – “Brescia”, “Cagliari”, “Chievo Verona”, “Empoli”, “Inter Milan”, “Palermo”, “Udinese” un “Vicenza”. Smagāk no cieta “vecā sinjore”, kurai atņēma 2004./2005. gadā izcīnīto čempiontitulu, dzēsa pilnīgi visus izcīnītos punktus 2005./2006. gada sezonā (arī tajā sezonā “Juventus” būtu triumfējusi turnīrā) un nosūtīja spēlēt uz otro līgu (“Serie B”). Pārējiem klubiem tika atņemti punkti, bet no augstāko komandu sabiedrības tās neizslēdza.

Vairākiem sporta direktoriem un tiesnešiem tika piespriesti cietumsodi, tomēr tie lēmumu gadiem pārsūdzēja un iestājās lietas noilgums. Reālu cietumsodu 2015. gadā piesprieda vien tiesnesim Masimo De Santim. Tikmēr “Juventus” ģenerālmenedžerim Lusiāno Modži un sporta izpilddirektoram Antionio Žiraudo piesprieda mūža diskvalifikācijas. Savukārt AC “Milan” viceprezidentam Adriano Žaliani un “Lazio” prezidentam Klaudio Lotito stāvēja klāt veiksme. Abiem pierādīja vainu skandālā, taču diskvalifikācijas nepiesprieda un tie atgriezās savos amatos.


Lielās zvaigznes paliek uzticīgas “Juventus” un aizved komandu agrākajos augstumos

Par spīti tam, ka komanda tika izmesta augstākās līgas un Čempionu līgas futbola neredzēt vismaz divas sezonas, tomēr “Juventus” lielākās zvaigznes vienību nepameta. Arī finansiāli futbolistiem nācās pieņemt stipru algas samazinājumu. Klubs skandālos bija zaudējis milzīgas finanses – visas naudas prēmijas par izcīnītajām vietām un čempiontitulu, lauztie līgumi ar sponsoriem, tiesu izdevumi, TV translāciju un biļešu tirdzniecības samazinājums.

“Juventus” “Serie B” turnīrā spēlēja gandrīz ar savu spēcīgāko sastāvu. Turīnas kluba vārtu cietoksni turpināja sargāt Džanulidži Bufons, aizsardzību cementēja Džordžio Kjelīni un Roberts Kovāčs, vidējā līnijā darbojās Pāvels Nedveds, kurš 2003. gadā izpelnījās Pasaules labākā futbolista balvu (“Ballon D’or”), Klaudio Markīzio, Mauro Kamoranezi, bet uzbrukumā turpināja spīdēt leģendārais duets – Alesandro Del Pjēro un Dāvids Trezegē.

Komanda visai viegli triumfēja “Serie B” turnīrā. 42 spēlēs “vecā sinjore” izcīnīja 28 uzvaras, desmit dueļi beidzās neizšķirti, bet tikai četros mačos “Juventus” piedzīvoja zaudējumus. Ar 85 iegūtiem punktiem “Juventus” izcīnīja “Serie B” titulu un atguva vietu augstākā līgā. Otrajā līgā “Juventus” “uguņoja” uzbrukumā – komanda guva 83 vārtus. Alesandro Del Pjēro kļuva par turnīra labāko snaiperi ar 20 rezultatīviem sitieniem, Dāvids Trezegē guva 15 vārtus, bet Pāvils Nedveds pretinieku vārtsargus pārspēja 11 reizes. Pēc atgriešanās “Serie A” klubs izcīnīja bronzas medaļas – paliekot aiz “Inter Milan” un “Roma” futbolistu mugurām.



Vai vēsture atkārtosies arī 2023. gadā?

5. decembrī UEFA nāca klajā ar paziņojumu, ka tā, sadarbībā ar Itālijas policiju, uzsākusi izmeklēšanu par “Juventus” finansēm. Mediji ziņo, ka Itālijas futbola grands, kura rēķinā ir 36 valsts čempiontituli, falsificējis grāmatvedības datus un finanšu pārskatus, lai izvairītos no “Financial Fair Play” (godīgas finanšu pārvaldības) sodiem un slēptu milzīgos kluba zaudējumus.

Līdz ar šo ziņu pilnībā atkāpās visa Turīnas “Juventus” valde. Amatu atstājis kluba prezidents Andrea Agneli un viceprezidents Pāvels Nedveds, kā arī pārējie septiņi valdes locekļi. Savukārt mediji rokās nokļuvusi apsūdzība, kurā 11 bijušajiem “Juventus” valdes locekļiem nāksies stāties tiesas priekšā, lai atbildētu par grāmatvedības datu safabricēšanu. Šobrīd par lielāko grēkāzi tiek saukts Agneli, kurš kluba prezidenta amatā nostrādāja 12 gadus. Itāļa pārvaldībā klubs pērn sasniedza lielākos zaudējumus tā vēsturē – 254 miljonus eiro. Tomēr no 2011. līdz 2020. gadam “Juventus” dominēja vietējā līgā, triumfējot deviņas sezonas pēc kārtas.

Apsūdzībā minēts, ka ar grāmatvedības datiem manipulēts laiks periodā no 2018. līdz 2020. gadam. Izmeklētāji uzsver, ka klubs trīs sezonas melojis par patiesajiem finanšu zaudējumiem, kā arī slēpis futbolistu patieso algu apmērus. “Covid-19” pandēmijas laikā spēlētāji formāli piekrituši algas samazinājumam, taču patiesībā spēlētājiem iztrūkums ticis atdots atpakaļ skaidrā naudā. Tādējādi futbolisti un klubs izvairījies no nodokļu apmaksas. Tāpat Turīnas “Juventus” veicis fiktīvus transfēru darījumus un nelegāli iesaistījies akciju tirgū.

Triecienu kluba finansiālajiem situācijai deva arī Itālijas granda izgāšanās Čempionu līgas turnīrā. Titulētais Ziemeļitālijas klubs savā apakšgrupā palika priekšpēdējā vietā, sešos dueļos iekrājot tikai trīs punktus. Lai gan “Juventus” turpinās cīņu par Eiropas līgas titulu, tomēr “vecā sinjore” zaudēs desmitiem miljonu eiro, kas potenciāli tiktu iegūti Čempionu līgas prēmijās un TV translāciju bonusos. Arī vietējā līgā komandai neklājas tik labi, kā tās fani vēlētos. 15 spēlēs izcīnīts 31 punkts, kas šobrīd dod trešo vietu. Taču “Juventus” par veseliem desmit punktiem atpaliek no līdervienības – “Napoli”. Potenciāli “Juventus” draud tāds pats liktenis kā 2006. gadā. Tiesas prāvas, cietumsodi, milzīga punktu atņemšana un izmešana no augstākās līgas.


Šoreiz spēlētāji bēgs no grimstošā kuģa un pametīs “Juventus”?

Vairāki futbola žurnālisti ziņo, ka janvārī, kad atvērsies transfēru logs, “Juventus” izpārdos savas lielākās zvaigznes. Pirmais mērķis ir talantīgais serbu uzbrucējs Dušans Vlahovičs, kuru pērn Itālijas futbola grands iegādājās par 80 miljoniem eiro. Londonas “Arsenal” potenciāli varētu kļūt par nākamo Vlahoviča pieturvietu. Tā kā šobrīd Premjerlīgas līdervienībai savainots ir uzbrucējs Gabriels Žezuss, tad tā janvārī meklēs papildinājumu.

Tikmēr nākamais rindā uz potenciālo pārdošanu varētu būt uzbrūkošais pussargs Frederiko Kjēza, kurš teicamu sniegumu nodemonstrēja iepriekšējā Eiropas čempionātā, kļūst par kontinenta čempionu.  Savukārt 30 līdz 40 miljonus eiro “Juventus” vēlētos iekasēt par pussargu Pola Pogbā un Manuela Lokateli pārdošanu. Dāsnu summu titulētais Itālijas klubs iegūtu, pārdodot talantīgo uzbrucēju Moizu Kīnu, pussargu Vestonu Makeniju un pussargu Adriānu Rabio.

Visticamāk, ja klubu nosūtīs uz “Serie B” turnīru, šoreiz neredzēsim tādu mīlestību, kādu to pirms 16 gadiem izrādīja Bufons, Kjelīnī, Nedveds, Kovāčs, Markīzio, Kamoranezi, Del Pjēro un Trezegē. Ja realizēsies sliktākais scenārijs, tad, visticamāk, lielākās zvaigznes tiks izpārdotas, bet otrajā līgā būs jāspēlē ar labākajiem jaunatnes futbolistiem. Taču tikai laiks rādīs, kāds būs „vecās sinjores” liktenis – skandalozs un asarām pilns, vai priecīgs un bagāts ar tituliem.