Ziemassvētku tuvošanās: cik aukstu un siltu laiku sagaidīsim?

Reading time2 min

Foto: LETA

Pavisam maz palicis līdz 2022. gada noslēdzošajam mēnesim, kas nozīmē arī ziemas sākšanos. Īsi pirms Latvijas dzimšanas dienas daba pārsteidza visus ar sniegu un aukstiem laikapstākļiem, kas liek domāt par to, ko varam sagaidīt līdz Ziemassvētkiem. Prognozes gan par zemāko, gan augstāko temperatūru izdarījuši “Betsafe” eksperti.



Interesanta situācija bija novembra vidū. Pēdējā nedēļas nogalē pirms 18. novembra svētkiem Rīgā bija silts laiks, termometra stabiņam dienas laikā esot desmit grādu robežās, un pūta arī vasarīgs vējš, kas piešķīra īstu pavasara sajūtu. Situācija mainījās jau pēc dažām dienām, jo ieplūda aukstās gaisa masas, laikapstākļiem ārā kļūstot drēgniem.

Ja Rīgā vēl nebija, tad Latvijas austrumos parādījās pirmais sniegs, kas noteikti daudzus pārsteidza nesagatavotus. Pirmās “baltās mušiņas” Rīgā ieplūda 18. novembrī, bet jau naktī uz 19. novembri no gaisa krita nopietnas sniega pikas, reizē atvedot arī mīnusus uz termometra stabiņa. Sākoties aukstajam laikam, krietni vairāk darba bija autoservisos, jo cilvēki steidza mainīt savām automašīnām riepas.

Kādus laikapstākļus varam sagaidīt Rīgā līdz Ziemassvētkiem? Pirms gada Rīgā vidējā gaisa temperatūra gada noslēdzošajā mēnesī bija -4,1°C, savukārt zemākā fiksētā temperatūra bija -16,8°C, bet maksimālā sasniedza +6,5°C. Gadu iepriekš bija salīdzinoši silts, jo vidējā temperatūra Latvijas galvaspilsētā bija +0,4°C, zemākajai temperatūrai esot tikai -4,7°C, bet augstākā fiksētā bija +6,7°C. Vēl lielāka amplitūda bija 2019. gada decembrī, kad nebija zemāk par -3°C, bet vissiltākajā dienā bija +10,7°C.

Visu laiku zemākā temperatūra tika fiksēta 1978. gadā, kad termometra stabiņš decembrī noslīdēja līdz -31,9°C, bet 1976. gadā vidējā temperatūra decembrī bija -11,5°C jeb visu laiku zemākā. Pati siltākā decembra diena bija 2015. gadā, kad gaiss iesila līdz +11,8°C, bet 2006. gada decembris ar vidējo temperatūru +4,3°C bijis pats siltākais.

Šogad esam piedzīvojuši pamatīgu karstuma vilni, tāpēc arī nebūtu pārsteigums, ja mūs piemeklētu arī kāds aukstuma periods. “Betsafe” bukmeikeri zemākajai temperatūrai līdz Ziemassvētkiem izlikuši -17,5°C atzīmi, kamēr robežlīnija augstākajai temperatūrai ir +7,5°C, koeficientam uz visiem iznākumiem esot 1.85.