Viss izšķirsies pēdējā kārtā – “Valmiera” vai “Riga”?

Reading time5 min

Foto: Zigismunds Zālmanis, Riga FC

Latvijas futbola čempionātā šosezon atlikusi vairs tikai viena spēļu kārta, taču tajā atlicis atbildēt vēl uz pašu svarīgāko jautājumu – kura komanda kļūs par čempioni? Uz šo godu pretendē “Valmiera” un “Riga”, kuras šobrīd šķir tikai viens punkts, tiesa, “Valmierai” arī ir labāka bilance savstarpējās spēlēs. Pēdējā kārtā 12. novembrī Valmiera spēlēs pret “Liepāju”, kamēr “Riga” derbijā cīnīsies pret RFS, neklātienes cīņā noskaidrojot Latvijas čempionvienību.



“Valmiera” ceļā uz titulu, pēdējie soļi – grūtākie

“Valmiera” šosezon izcēlās ar 15 uzvaru sēriju, kas galu galā ir gandrīz vai puse no 36 spēļu sezonas. Skaidrs, ka šādu tempu noturēt nebija iespējams (arī Madrides “Real” nebūtu nemaz tik vienkārši uzvarēt 15 spēlēs pēc kārtas Latvijas līgā), taču arī nemaz tik liels kritiens nesekoja, un īsti nevar runāt, ka sezonas otrajā pusē “Valmiera” būtu pamatīgi nolaidusies. Gluži vienkārši arī lielajā uzvaru sērijā tā arī neizdevās nopietni atrauties no tuvākajām sekotājām.

Iepriekšējās sezonas čempionei RFS gan rudens kalendārs Eirokausu dēļ pašai izvērsās tik smags, ka par titula iegūšanu nācās aizmirst. Tikmēr “Riga” gan visu laiku turējās nosacītā tuvumā, un, kad pienāca sezonas beigas, izrādījās, ka “Riga” ir gatava spēcīgam izrāvienam un ka “Valmieras” atrāviens nav nemaz tik liels. Četras kārtas pirms beigām “Valmierai” bija piecu punktu pārsvars pār “Riga”, taču neizšķirti pret “Tukumu” un RFS noveda pie tā, ka šobrīd palicis vairs tikai viena punkta pārsvars.

“Valmiera” novembra sākumā atgriezās uz uzvaru ceļa, sakaujot “Super Novu” ar 6:1, taču objektīvi jāatzīst, ka no Jurģa Kalna trenētās komandas tieši tas arī tika gaidīts. Tāpat arī skaidrs, ka pēdējā kārtā “Liepāja” jau būs cita kaluma pretiniece, turklāt jāspēlē viesos. Papildus intrigai jāpiemin, ka “Valmiera” spēlēs pret sava bijušā trenera Tamaza Pertijas vadīto komandu, kas var kļūt par pavisam simbolisku notikumu – Tamazs pats “Valmierai” vēsturisko titulu pasniegt nevarēja, bet tagad tieši viņa komanda stāv “Valmierai” ceļā.

Jāuzsver, ka “Valmierai” ir priekšrocība, ka tās iespējas iegūt titulu ir atkarīgas tikai no pašas – ja izdodas uzvarēt Liepājā, tad pārējais vairs nav svarīgi. Ja neizdodas? Tad jāpievērš skatieni “Skonto” stadionā notiekošajam.


“Riga” pakaļdzīšanās un iespēja atgriezties čempionu tronī

Kad “Riga” cieta savu sezonas ceturto zaudējumu pret “Valmieru                “, 11. septembrī piekāpjoties ar 1:3, likās, ka par titula iegūšanu jāaizmirst. Tam tagad sekojušas septiņas uzvaras pēc kārtas un vēl ir atklāts jautājums par to, vai “Riga” pēc gada pārkāpuma atgūs čempiones godu. Par intrigas trūkumu nevar sūdzēties arī tādēļ, ka pēdējā kārtā jāspēlē tieši pret savu principiālo konkurenti RFS. Jau pavasarī tika domāts, ka šī spēle varētu izvērsties par grandiozu notikumu, ja tobrīd vēl būs aktuāla titulcīņa, taču izrādījās, ka intriga palikusi bez RFS līdzdalības.

“Riga” nav ielaidusi vārtus četrās spēlēs pēc kārtas un šajā laikā iesitusi desmit vārtus. Var argumentēt, ka RFS ar šo maču liks punktu patiešām sarežģītam spēļu kalendāram, kurā bija jāiekļauj arī Konferences līgas grupu turnīrs, un, ņemot vērā, ka RFS kopvērtējumā vairs neko nevajag (vieta Eirokausos tika nodrošināta ar neizšķirtu pret Liepāju priekšpēdējā kārtā), un attiecīgi “Riga” būs priekšrocības. Taču to pašu var teikt arī par “Valmieras” pretinieci, un neviens RFS sastāvā nekad neatzīsies, ka ar vieglu sirdi piekāpsies Rīgas derbijā.

“Riga” kopumā nav aizvadījusi tik spilgtu sezonu kā konkurentes. Virslīgā izdevies savākt 81 punktu, bet nedaudz tomēr paliekot “Valmieras” ēnā. Eirokausos izdevās pārvarēt pirmās divas kārtas, bet daudz plašāk tika runāts par RFS sasniegumiem starptautiskajā arēnā. Arī kausa izcīņā nācās izlidot krietni agrāk nekā būtu gribējies. Taču tagad ar uzvaru derbijā un nelielu “Liepājas” palīdzību, neļaujot “Valmierai” uzvarēt, “Riga” ir iespēja pabeigt sezonu ar triumfu.


Bukmeikeru prognozes pēdējā kārtā

“Valmiera” joprojām ir galvenā favorīte uz titula iegūšanu – šāda iespēja novērtēta ar koeficientu 1.35, kamēr “Riga” panākums saņēmis koeficientu 3.25. Kā nekā, pat ja “Valmiera” cieš zaudējumu Liepājā, neviens jau nevar droši apgalvot, ka “Riga” tā vienkārši uzvarēs derbijā.

“Valmieras” uzvara spēlē pret “Liepāju” atsevišķi novērtēta ar koeficientu 2.20, kas ir nedaudz augstāks koeficients nekā “Riga” derbijā, kur tās tikšana pie trīs punktiem ir ar koeficientu 1.80. Taču redzams, ka arī bukmeikeri uzskata, ka abas spēles paredzamas kā līdzvērtīgā cīņā aizvadāmas un ļoti konkurētspējīgas. Lai vai kāds būtu iznākums, saspringta cīņa līdz pēdējām minūtēm būtu atbilstoša lieta 2022. gada Latvijas futbola Virslīgas sezonai.