Cīņa par titulu un Čempionu līgu: “Valmiera” pret “Riga”

Reading time6 min

Foto: “Valmiera” FC

Latvijas futbola Virslīgā atlikušas trīs spēļu kārtas, kurās vēl jānoskaidro galīgais vietu sadalījums un jāatrisina vairākas intrigas. Galvenais neatbildētais jautājums šobrīd ir Latvijas čempionvienības titulu, uz ko lieliskas izredzes ir “Valmierai”, taču katru tās neveiksmi izmantot būs gatava tuvākā sekotāja “Riga”.



Čempione – Valmiera vai Rīga?

Pēdējie soļi pirmā titula iegūšanai jau vairākkārt pierādījušies paši grūtākie, un šādu skarbu mācību jāsaņem arī “Valmieras” futbolistiem, kuri ir līgas līderpozīcijās jau kopš vasaras, bet šobrīd par pirmo vietu vairs nemaz nevar justies droši. “Valmieras” pārsvars jau iepriekšējā nedēļā bija sarucis līdz pieciem punktiem, bet negaidīts neizšķirts pret Tukuma komandu (turklāt “Valmierai” mača gaitā vajadzēja atspēlēties) šo pārsvaru samazināja līdz trim punktiem.

Pareizāk sakot, līdz 3.5 punktiem, jo “Valmierai” ir labāka bilance savstarpējās spēlēs pret “Riga”, attiecīgi, ja abas komandas pabeigs sezonu ar vienādu punktu skaitu, “Valmierai” būs priekšroka. Attiecīgi vienu zaudējumu “Valmiera” atlikušajās trīs spēlēs teorētiski vēl var atļauties (gadījumā, ja “Riga” uzvar visās trīs savās spēlēs), taču spēļu kalendārā palikušas vēl divas ļoti sarežgītas cīņas – pret RFS un “Liepāju”.

Savukārt “Riga” grafiks ir nedaudz vieglāks – tagad gaidāmas divas spēles pret “Audu” un “Tukumu”, kam sezonas izskaņā sekos derbijs pret RFS. Kausa ieguvēja “Auda” nekādi nav uzskatama par vieglu pretinieci, taču “Auda” vairākus spēlētājus īrē tieši no “Riga” un savstarpējos mačos izmantot nevar. “Riga” sakarā var norādīt, ka tā kā trīskārtēja Latvijas čempione un vairāku lielu Eirokausu maču dalībniece var lepoties ar saspringtu maču pieredzi, kamēr “Valmierai”, rēķini kā gribi, šī ir iespēja gūt lielāko panākumu kluba vēsturē.

Bukmeikeru prognozes gan liecina, ka “Valmiera” savu pārsvaru nosargās – koeficients uz šādu iespēju ir 1.40. Savukārt “Riga” iespējas tomēr atņemt Jurģa Kalna vadītajai komandai čempiontitulu novērtētas ar koeficientu 3.00. Vēl teorētiski uz titulu pretendē arī pagājušā gada čempione RFS, taču tās iespējas šajā ziņā ir praktiski minimālas (koeficients 101.00), un RFS vispār jāsatraucas par savas trešās vietas nosargāšanu.


Foto: Nora Krevneva-Baibakova

RFS smaga cīņa par Eirokausiem

Pagaidām par savu vietu Eirokausos patiešām droša var būt tikai “Auda”, kas triumfēja Latvijas kausa izcīņā un garantēja sev vietu UEFA Konferences līgas kvalifikācijā. Eirokausos tiks arī “Riga” un “Valmiera”, taču šīs komandas vēl skaidro savas attiecības par to, kura tiks Čempionu līgā un kura spēlēs Konferences līgā. Savukārt par pēdējo pieejamo vietu Konferences līgā cīņu turpina “Liepāja”, kas izrāda gatavību šo ceļazīmi atņemt RFS komandai.

RFS tabulā gan ir ļoti cienījams piecu punktu pārsvars, un varētu likties, ka trīs spēļu laikā (kurās iespējams iegūt tikai deviņus punktus) to atspēlēt ir ļoti sarežģīti. Tā ir tiesa, taču tieši ar vārdu “sarežģīts” var raksturot arī RFS nākamo nedēļu kalendāru. Virslīgā jāaizvada spēles pret visām trim galvenajām konkurentēm, “Liepāju” ieskaitot, turklāt paralēli tam arī jānoslēdz Konferences līgas grupu turnīrs ar mačiem pret “Hearts” un “Fiorentina”. Cits klubs varbūt varētu atļauties sadalīt spēkus un Konferences līgai vairs lielu uzmanību nepievērst, taču RFS Eirokausu grupu turnīrā spēlē pirmoreiz un noteikti nevēlas atstāt sliktu iespaidu pat tad, ja uz tikšanu izslēgšanas spēlēs vairs īsti nepretendē.

“Liepājai” kalendārs ir nedaudz labāks (kaut vai tādēļ, ka nav jādomā par Konferences līgu), taču ne rozēm kaisīts. Šonedēļ būs jāspēlē pret “Tukumu”, kam pēc tam sekos mači pret RFS un “Valmieru”. Var sanākt, ka pēdējā kārtā “Valmiera” atbrauc jau kā čempione un bez lielas sportiskās motivācijas, bet tikpat labi var izrādīties, ka “Valmierai” pēdējā spēlē nekas cits bez uzvaras neder.

“Betsafe” prognozes gan liecina, ka RFS nosargās trešo vietu Virslīgā un vietu Eirokausos. Iespēja, ka “Liepāja” to tomēr apsteigs, saņēmusi koeficientu 4.00.


Kura komanda būs spiesta izkrist no Virslīgas?

Kamēr favorītes satraucas par tituliem un Eirokausu prēmijām, Virslīgas zemākajā daļā ne mazāk saspringta solās cīņa par to, kurai komandai nāksies atstāt līgu un kurai nāksies piedalīties pārspēlēs. Reglaments paredz, ka līgu atstās desmitās vietas īpašniece, kamēr priekšpēdējā vieta piedalīsies pārspēlēs. Šobrīd pēdējās trīs vietas ir iekārtojušās četru punktu intervālā.

Desmitajā vieta ir “Super Nova” ar 18 punktiem, kamēr “Mettai”, kas pārspēlēs piedalījusies jau vairākkārt, ir 21 punkts. No briesmām pilnībā vēl nav izbēgusi arī “Spartaka” komandai, kurai ir 22 punkti. “Super Novai” ir arī smagākais spēļu kalendārs, kamēr “Mettai” palikušas tieši spēles pret Jūrmalas un Salaspils komandām.

Šajā sakarā ļoti svarīga būs nedēļas nogales spēle starp “Mettu” un “Spartaku”. Bukmeikeri šeit paredz ļoti spraigu cīņu un nelielas favorītes lomu tomēr piedēvā Jūrmalas komandai, kas spēlēs savā laukumā. Šajā spēlē vērtīgi atcerēties par neizšķirta iespēju, kas nebūtu tas sliktākais rezultāts abām komandām (koeficients 3.50), tiesa, ja “Metta” vēlas izvairīties no nervozēšanas pārspēlēs, tad šī spēle būs labākā iespēja uz pārspēlēm nosūtīt “Spartaku”.