Dārgākais klubs pasaulē – miljardiera Boulija “Chelsea” pārpirkšana un futbola biznesa superplāns

Reading time7 min

Maija izskaņā Anglijas Premjerlīgas grands Londonas “Chelsea” mainīja īpašniekus. Sankciju dēļ klubu pārdot nācās krievu oligarham Romānam Abramovičam, kurš 19 gadu laikā komandā bija ieguldījis astronomiskas summas. “Chelsea” par aptuveni pieciem miljardiem eiro nopirka amerikāņu investīciju magnāts Tods Boulijs ar saviem biznesa partneriem, sākot pavisam jaunu ēru.



Basketbola un beisbola komandu līdzīpašnieks ienāk futbola pasaulē

Amerikānim Todam Boulijam kopā ar Puertoriko biznesa magnātu Hosē Felisiāno un Irānas uzņēmēju Behdadu Eghbali pirkumā pievienojās arī Šveices miljardieris Johans Georgs Viss un ASV investors Marks Valters. Boulijs un Valters ir arī beisbola komandas Losandželosas “Dodgers”, basketbola vienības Losandželosas “Lakers” un WNBA komandas Losandželosas “Sparks” līdzīpašnieki. Interesanti, ka darījuma lielāko summu – 2,5 miljardus eiro piešķīra Felisiāno un Eghbali, tomēr kluba pārvaldība nodota Boulija rokās, ņemot vērā amerikāņa pieredzi sporta jomā.

Pieci miljardi eiro, ko minētie uzņēmēji samaksāja par “Chelsea” pārņemšanu, ar atrāvienu ir lielākais pirkums sporta vēsturē. 2019. gadā par 3,5 miljardiem eiro Honkongas un Kanādas uzņēmējs Džozefs Tsai iegādājās basketbola vienību Bruklinas “Nets”.  


Vairāk nekā 300 miljoni eiro jaunu spēlētāju iegādē

Šajā vasarā Tods Boulijs nekautrējās komandas pārbūvē ieguldīt milzīgu summu. Par aptuveni 300 miljoniem eiro tika iegādāti seši augstākās raudzes futbolisti. 80 miljoni eiro tika samaksāti par aizsargu Vesliju Fofanu, 65 miljoni eiro likti galdā par aizsargu Marku Kukureļu, 56 miljoni eiro pārskaitīti par uzbrūkošo pussargu Rahīmu Stērlingu, 38 miljoni eiro atdoti par aizsargu Kalidu Kulibalī, 18 miljoni eiro samaksāti par talantīgo pussargu Kārniju Čukvumeiku, bet 12 miljoni eiro iztērēti uzbrucēja Pjēra Emerika Obamejanga iegādē.

Boulijs nevilcinājās pielietot metodi, ko uzņēmējs savulaik izmantoja, pārņemot Losandželosas “Dodgers” klubu. Proti, iegādāties jaunus spīdekļus, savukārt vecās zvaigznes, pat neskatoties uz lielajiem zaudējumiem, pārdot vai atlaist. Par 20 miljoniem eiro “Chelsea” pārdeva uzbrucēju Timo Verneru, par 15 miljoniem eiro pārdots aizsargs Emersons. Par astoņiem miljoniem eiro tika pārdots pussargs Bilijs Gilmors, bet īrē par astoņiem miljoniem eiro atdots uzbrucējs Romelu Lukaku, kurš, visticamāk, “Chelsea” kreklā vairs nespēlēs. Tikmēr par nieka 3,5 miljoniem eiro pārdots uzbrucējs Mičī Batšuaji. Turpretim līgumi tika lauzti ar aizsargu Markusu Alonso un pussargu Rosu Bārkliju.

Tāpat ASV miljardiera plānā bija noturēt labākos jaunos spēlētājus. Septiņu gadu līgumus šajā vasarā noslēdza aizsargs Rīss Džeimss un uzbrucējs Armando Broja, bet sarunas turpinās ar pussargu Meisonu Mountu. Tikmēr sešu un septiņu gadu līgumus noslēguši arī daži nopirktie spēlētāji – Fofana, Kukareļa un Čukvumeika.


100 dienas un jauns galvenais treneris

Drīz pēc “Chelsea” iegādes Tods Boulijs sarīkoja īpašu tikšanos ar visu 20 Anglijas Premjerlīgas klubu pārstāvjiem. Neformālajā pasākumā amerikānis izveidoja jaunas attiecības, lai tālāk varētu ar klubiem veikt transfēru darījumus. Veiksmīgs darījums “Chelsea” izdevās ar Braitonas “Hove Albion” vienību. “Chelsea” īpašumā ieguva aizsargu Marku Kukareļu, bet pretējā virzienā devās pussargs Bilijs Gilmors. Transfēru sarunās uz Bouliju teicamu iespaidu atstāja “Hove Albion” treneris Greiems Poters, pierādot savas spēcīgās un analītiskās prasmes.

Savukārt nesaskaņas vasarā radās starp “Chelsea” treneri Tomasu Tuhelu un Bouliju. Amerikāņu investors vēlējās iegādāties portugāļu superzvaigzni Krištianu Ronaldu, taču vācu speciālists pret to iebilda. Tāpat kluba īpašnieks mudināja titulētajam trenerim izmantot vairāk jaunos spēlētājus. Arī rezultāti un laukumā rādītais sniegums neiepriecināja, tādēļ Boulijs kopā ar kluba valdi lēma Tuhelu atlaist. Bija pagājušas 100 dienas kopš Boulijs ar saviem biznesa partneriem iegādājās komandu, taču izdarīja milzīgu lēmumu.

Bouliju izmantoja tuvās attiecības ar Braitonas komandu un samaksāja 25 miljonus eiro, lai par jauno “Chelsea” treneri ieceltu Greiemu Poteru. 25 miljoni eiro ir pasaules sporta rekords, kas jebkad samaksāti, lai savā rīcībā iegūtu speciālistu. Tāpat “Chelsea” atalgoja Poteru ar dāsnu līgumu – 12 miljoni eiro sezonā, kas britu padara par ceturto vislabāk apmaksātāko treneri Premjerlīgā.

Tāpat ar Bouliju un Poteru sadarbību sākās jauna “Chelsea” ēra. Klubā izveidota jauna datu analītikas nodaļa, kas, līdzīgi kā Ziemeļamerikas sporta vienībās, ārkārtīgi dziļi un daudzpusīgi izvērtēs katra futbolista sniegumu – stiprās un vājās puses. Šāda analīze būs ne tikai profesionālajai komandai, bet arī “Chelsea” sieviešu un jaunatnes vienībām.


Boulija spožā ideja – Anglijas Premjerlīgas zvaigžņu spēle un lielie televīziju ienākumi

Boulijs septembra sākumā, uzņēmēju konferencē Ņujorkā, izteica spožu priekšlikumu. Investors arī Anglijas Premjerlīgā vēlētos redzēt Visu zvaigžņu spēli (“All-star game”), kurā sacenstos Premjerlīgas ziemeļu un dienvidu labākās zvaigznes. Investors par piemēru minēja ASV beisbola līgas Visu zvaigžņu spēli, kas divu dienu laikā nopelnīja 200 miljonus dolāru. Boulijs uzskata, ka tā būs lieliska iespēja daļu no nopelnītās naudas novirzīt Anglijas futbolā, uzlabojot infrastruktūru zemāko līgu komandām. Protams, tā būtu iespēja klubiem nopelnīt no reklāmām un TV translāciju tiesībām. Par šādiem izteikumiem Boulijs saņēmu lielu kritiku. Gan mediji, gan treneri, gan fani izteicās, ka futbols Anglijā un sports Ziemeļamerikā ir ar ļoti atšķirīgām tradīcijām. Tādēļ amerikānim nevajadzētu uzspiest savas idejas.

Tikmēr “Chelsea” līdzīpašnieks Felisiāno uzskata, ka Londonas klubs varētu gada griezumā dubultot peļņu. 2021. gadā “Chelsea” nopelnīja aptuveni 500 miljonus eiro, bet uzņēmējs cer, ka 2022. gadā titulētā kluba peļņa sasniegs viena miljarda eiro robežu.


“Chelsea” koncerns ar vairākiem “meitas” klubiem visā pasaulē

Kluba īpašnieku mērķis ir izveidot “Chelsea” ar vairākām “satelītkomandām”. Tas dotu iespēju talantīgākos jaunos spēlētājus izīrēt uz vienību citā līgā, lai gūtu spēļu praksi. Līdzīgi sadarbības līgumi ir Mančestras “City” un “Red Bull” klubiem. “City” pat ir septiņi “meitas” klubi, kas izkaisīti pa visu pasauli – “New York City FC”, “Melbourne City FC”, “Yokohama F. Marinos”, “Montevideo City Torqu”, “Girona”, “Sichuan Jiuniu”, “Mumbai City FC”. Savukārt “Red Bull” koncernam ir piecas komandas – “FC Red Bull Salzburg”, “RB Leipzig”, “New York Red Bulls”, “Red Bull Brasil”, “FC Liefering”. 

Visnopietnākās sarunas “Chelsea” šobrīd ir Portugāles augstākās līgas klubu “Portimonense”. Tāpat ASV uzņēmēji vēlējās iegādāties Brazīlijas futbola flagmani “Santos”, taču piedāvājumu noraidīja. “Chelsea” sarakstā ir klubi Beļģijā un Francijā. “Chelsea” šobrīd veic visas nepieciešamās darbības, lai klubs ilgtermiņā būtu tikpat titulēts, kā tas izdevās iepriekšējā īpašnieka ērā. Tomēr šoreiz pieeja ir pavisam cita – izmantojot inovatīvas metodes, pieredzi Ziemeļamerikas sportā un biznesā. Īpašnieku plānos ir arī pārbūvēt “Stamford Bridge” stadionu un vēl vairāk attīstīt jaunatnes futbola akadēmiju.