Eiropas čempionāts basketbolā: tiesnešu kļūdas, rezultatīvās zvaigznes, Lietuva pakutina nervus

Reading time7 min

Foto: TT

Vairāk nekā nedēļu četrās Eiropas pilsētās risinājās grupu turnīrs spēcīgākajām kontinenta basketbola komandām. Noskaidrojušās tās 16 izlases, kuras turpinās cīņu par zelta medaļām, bet šo dienu laikā lielu kritikas vilni izpelnījās tiesneši, kas izcēlās ar absurdām darbībām, kamēr pretinieku aizsardzības terorizēja Luka Dončičs un Jannis Adetokunbo. Par galveno pretendenti uz titulu izvirzījusies Grieķija, kam seko Slovēnija un Serbija.



Kur skatās tiesneši

Jau vairākus gadus savā starpā konfliktē FIBA un ULEB, tomēr jāsaka, ka šajā konfliktā lielākā zaudētāja ir tieši FIBA. Sākoties jaunajai kvalifikācijas sistēmai, kas risinās visu gadu, rudens un ziemas logos savām izlasēm nevar palīdzēt Eirolīgas spēlētāji, un tas pats attiecas uz tiesnešiem. Ja vasarās spēlētāji ir pieejami, tad tiesnešiem ir noslēgti līgumi ar ULEB, kas liedz tiesāt FIBA organizētās izlašu sacensībās. Jau pirms trim gadiem Pasaules kausā tiesneši tika daudz kritizēti, un šis čempionāts nav izņēmums.

Domājams, ka lielākā daļa dzirdējusi par cirku, kas risinājās Lietuvas un Vācijas mačā. Tiesneši piešķīra tehnisko piezīmi vācu galvenajam trenerim, taču aizmirsa dot iespēju lietuviešiem izpildīt soda metienu. Brīdī, kad līdz ceturtās ceturtdaļas beigām palika vien dažas sekundes un rezultāts bija vienāds, tiesneši vēlējās ļaut Lietuvai izpildīt soda metienu, tomēr vāciešu protesti sabiedēja spēles arbitrus.

Tajā pašā dienā Tbilisi attiecības skaidroja Gruzija un Turcija. Brīdī, kad laukumā izcēlās konflikts starp abu izlašu spēlētājiem, tika aizmirsts apstādināt spēles laiku, kā rezultātā “pazuda” 22 sekundes. Pie šīs kļūdas vairāk jāvaino sekretariāts, tomēr tas parāda, ka tiesneši neseko tam, kas notiek uz tablo. Gan šajā, gan iepriekšminētajā spēlē bija nepieciešami pat divi pagarinājumi. Vēl viens sāpīgs jautājums ir par nesportiskajām piezīmēm, kas bez maz vai tiek dalītas pa labi un pa kreisi. Tiesnešus šajā ziņā varbūt var attaisnot, jo viņi rīkojas pēc tā, kas rakstīts oficiālajos noteikumos.

Tāpat Tbilisi tuneļos paplūcās Gruzijas un Turcijas spēlētāji, un šeit rodas jautājumi par FIBA noteikumiem attiecībā uz apsardzes darbiniekiem. Pēc šī konflikta turki paziņoja, ka būtu gatavi doties mājās, taču sestdien izlase cīnīsies par vietu ceturtdaļfinālā. Nevar aizmirst arī to, ka turnīra rīkotāji izturējās pret pašreizējo čempioni Slovēniju. Uz pirmo maču pret Lietuvu slovēņiem pakaļ neieradās autobuss, kā rezultātā spēlētāji ar taksometru palīdzību devās uz arēnu.


NBA spēlētāju šovs un Lietuvas problēmas

Lielākās zvaigznes šajā turnīrā, protams, ir Nikola Jokičs, Jannis Adetokunbo un Luka Dončičs. Pats Jannis nav labākais metējs, arī Grieķijas izlasē nav daudz tālmetienu izpildītāju, un tas sagādāja grūtības grieķiem grupu turnīrā, taču visos mačos izdevās tikt pie uzvarām. Pret Ukrainu Adetokunbo dominēja, gūstot 41 punktu un izcīnot deviņas atlēkušās bumbas. Lukam Dončičam preses konferencē tika uzdots jautājums par to, kurš turnīrā aizvadīs rezultatīvāko spēli. Slovēnis minēja grieķa vārdu, tomēr dienu vēlāk viņš uzstādīja jaunu punktu rekordu šajā gadsimtā.

Francijas izlasei ir viena no labākajām aizsardzībām visā turnīrā, tomēr Luku Dončiču viņi nespēja apturēt. Dalasas “Mavericks” zvaigzne darīja laukumā visu, ieskaitot sūdzēšanos pie tiesnešiem katrā epizodē, un veda Slovēniju pretī uzvarai. Izpildot 23 metienus no spēles, viņš iemeta 15, kā arī pievienoja 11 soda metienus, kopā gūstot 47 punktus!

Lielas grūtības “nāves” grupā bija Lietuvai, kas izsēja vadības pirmajās divās spēlēs pret Slovēniju un Franciju. Iespējams, ka tiesnešu kļūdas maksāja lietuviešu uzvaru pār Vāciju, tomēr savas iespējas tikt pie panākuma bija. Ar ungāriem leiši viegli tika galā, visu atstājot uz maču pret labu spēlējušo Bosniju un Hercegovinu, kas vienīgā pieveikusi Slovēniju. Krietni labāk maču iesāka Lietuva, kas arī noveda spēli līdz uzvarai un iekļūšanai izslēgšanas turnīrā.

Pie pozitīvā jāmin Ukraina. Konkurencē starp Grieķiju, Itāliju, Horvātiju, Igauniju un Lielbritāniju daudzi ukraiņiem prognozēja ceturto vietu, taču dzeltenzilie laukumā izskatījās ļoti labi. Pēdējā minūtē izdevās izraut uzvaru pār Igauniju, kam sekoja visai pārliecinošs un negaidīts panākums pret mājiniekiem itāļiem. Pret Grieķiju Bagatska vīri izturēja tikai puslaiku, savukārt izšķirošajā spēlē pret Horvātiju piedzīvots zaudējums ar vajadzīgo starpību, kas nodrošināja 2. vietu. Ar lielu cīņassparu izcēlās Igaunija – gados jaunā komanda nepadevās nevienā spēlē un pārliecinoši apspēlēja Lielbritāniju.



Favorītu statusā izvirzās grieķi

Astotdaļfināli risināsies 10. un 11. septembrī. Sestdien spēles plkst. 13:00 sāksies ar Turcijas un Francijas dueli, kurā favorīti ir francūži ar koeficientu 1.30. Nākamais duelis gaidāms starp Slovēniju un Beļģiju, bet tur bukmeikeri neredz nekādus variantus beļģiem, jo koeficients uz Eiropas čempioniem ir 1.05. Vācijai nevajadzētu būt nekādām problēmām pret Melnkalni (1.13), bet galvenais mačs būs plkst. 21:45 starp Spāniju un Lietuvu. Lai gan tiekas A grupas uzvarētāji spāņi un B grupas ceturtās vietas īpašniece, favorīti ir tieši lietuvieši – koeficients 1.45.

Svētdien pirmais no dueļiem būs starp Ukrainu un Poliju. Ainara Bagatska trenētie vīri atradīsies favorītu statusā, jo koeficients uz ukraiņu panākumu ir 1.52. Horvātija pēdējā grupu turnīra mačā izvēlējās neizcīnīt otro vietu grupā, kas noveda pie dueļa ar Somiju, taču horvāti ar koeficientu 1.42 tāpat ir favorīti. Interesanta varētu būt spēle starp Serbiju un Itāliju, taču ne pēc bukmeikeru domām (koeficients uz serbu panākumu – 1.20), bet vakara noslēgumā Grieķija eksaminēs Čehiju – koeficients 1.12 uz grieķu uzvaru.

Ja pirms turnīra sākuma galvenā pretendenta uz titulu bija Serbija, tad tagad pirmajā pozīcijā izvirzījusies Grieķija ar koeficientu 3.40. Eiropas čempiones Slovēnijas izredzes novērtētas ar koeficientu 4.00, savukārt Serbijas triumfu koeficients ir 4.50. Turpinājumā seko Francija (10.00), Lietuva un Vācija (abām pa 13.00).