UEFA Eiropas līgas grupu turnīrs – ar spēcīgiem klubiem un futbola zvaigznēm laukumos

Reading time7 min

Foto: TT

8. septembrī starts tiks dots jau 14. Eiropas līgas sezonai. 32 komandas cīnīsies par iespēju 31. maijā, Puškas arēnā Budapeštā, tikties lielajā finālā. Turnīrā netrūks zvaigžņotu komandu un intrigām pilnu dueļu. Vēsturiski šajā turnīrā teicami darbojušās Spānijas komandas, bet šogad titulu lūkos iegūt Mančestras “United”, cenšoties atjaunot kādreizējo kluba spožumu.



23 Eiropas futbola asociāciju klubi cīņā par Eiropas līgu

2022./2023. gada Eiropas līgas grupu turnīrā spēkosies 32 komandas no 23 Eiropas futbola asociācijām. Debiju turnīrā piedzīvos tikai četras komandas – norvēģu “Bodo/Glimt”, franču “Nantes”, vācu “Union Berlin” un beļģu “Union Saint-Gilloise”. Tomēr gandrīz trešdaļu, desmit komandas, veido Eiropas spēcīgāko TOP 5 līgu komandas. Pa divām vienībām no Anglijas, Spānijas, Vācijas, Itālijas un Francijas. Tikmēr Eiropas līgas izslēgšanas spēļu kārtā turnīram pievienosies astoņas komandas no Čempionu līgas (apakšgrupu trešo vietu ieguvējas).


Spānijas klubu dominance vai Mančestras United otrais tituls?

Kopš 2009. gada, kad tiks izveidots Eiropas līgas formāts (iepriekš UEFA Eiropas kauss), turnīrā  astoņas reizes uzvarējuši Spānijas klubi, trīs tituli Anglijas komandām, bet vienreiz triumfējuši Vācijas un Portugāles klubi. Pērnajā sezonā par uzvarētājiem kronēja Frankfurtes “Eintracht”, kas pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pieveica Glāzgovas “Rangers” futbolistus.

Par šī gada turnīra lielākajiem favorītiem uzskatāmi Mančestras “United” futbolisti, kas jaunā galvenā trenera, nīderlandieša, Ērika Ten Hāga vadībā centīsies laukumā rādīt “klasi”. Uz Eiropas līgas skatuves redzēsim Krištianu Ronaldu, kurš vasarā centās mainīt komandu, lai spēlētu Čempionu līgā, tomēr nespēja atrast citu vienību. Futbola superzvaigzne iepriekšējā sezonā Anglijas Premjerlīgā 30 dueļos guva 18 vārtus, bet visos turnīros kopumā portugālim 38 mači un 24 rezultatīvi sitieni. Ronaldu būs viens no galvenajiem favorītiem uz zelta buci arī Eiropas līgā.

Mančestras klubs vasaras transfēru logā par 100 miljoniem eiro iegādājās brazīliešu uzbrūkošo pussargu Entoniju, par 70 miljoniem eiro no Madrides “Real” tika iegūts balsta pussargs Kazemiru, 58 miljoni eiro tika likti galdā par centra aizsargu Lisandro Martinezu. Turpretim 15 miljoni eiro samaksāti par malējo aizsargu Tairelu Malasiu. Savukārt kā brīvais aģents titulētajam klubam pievienojās pussargs Kristians Eriksens. Pēc futbola vietnes “Transfermarkt.com” datiem Mančestras “United” kopējā spēlētāju vērtība ir 750 miljoni eiro, taču laukumā nespēlē tikai zvaigznes, tādēļ Ten Hāgu sagaida nopietns pārbaudījums.

Mančestras “United” spēkosies relatīvi vieglajā E apakšgrupā, tiekoties ar spāņu “Real Sociedad”, moldāvu “Sheriff” un kipriešu “Omonia”. 2016./2017. gada sezonā Mančestras klubs triumfēja Eiropas līgā, finālā ar 2:0 pieveicot Amsterdamas “Ajax”. Pašreizējā sastāvā no tās sezonas ir palikuši vien četri futbolisti – Dāvids De Heja, Markuss Rašfords, Entonijs Marsiāls un Fils Džounss.



Tumšie zirdziņi

Teicamu sniegumu jaunajā Anglijas Premjerlīgas sezonā rāda Londonas “Arsenal”, kas Eiropas līgā spēkosies meistarīgā apakšgrupā. Lielgabalnieki A apakšgrupā tiksies ar nīderlandiešu “PSV Eindhoven”, norvēģu “Bodo/Glimt” un šveiciešu FC “Zurich”. Anglijas galvaspilsētas klubs šajā vasarā piesaistīja trīs augstākās raudzes futbolistus – par 52 miljoniem eiro iegādājās brazīliešu uzbrucēju Gabrielu Žezusu, par 35 miljoniem eiro savās rindās ieguva ukraiņu aizsargu Oleksandru Zinčenko, bet 35 miljonus eiro samaksāja par portugāļu uzbrūkošo pussargu Fabio Vieru. Galvenā trenera Mikaela Artetas vadībā “Arsenal” centīsies ne tikai triumfēt apakšgrupā, bet visā turnīrā.

Tikmēr izcilā Žuzē Mourinju trenētā AS “Roma”, kas pērn triumfēja UEFA Konferences līgā, ielozēta C apakšgrupā un cīnīsies ar bulgāru “Ludogorets”, spāņu “Real Betis” un somu HJK. Itālijas galvaspilsētas klubs vasarā piesaistīja trīs teicamus futbolistus – kā brīvie aģenti tika iegūti uzbrucējs Paulo Dibala, uzbrucējs Andrea Beloti un pussargs Nemanja Matičs. Dibala Turīnas “Juventus” karjerā, visos turnīros, kopā guva 115 vārtus, bet Beloti “Torino” kreklā atzīmējās ar 113 rezultatīviem sitieniem. Ar šādu uzbrukuma līniju, kurā arī ir perspektīvais angļu futbolists Tamijs Eibrahams, Mourinju vadītie vīri būs ļoti bīstami.

Cīņā par Eiropas līgas titulu cer iesaistīties arī Francijas komanda “Monaco”, kas gan šajā vasarā zaudēja lielāko zvaigzni – pussargu Aureliēnu Tčoumeni. Talantīgais pussargs par 80 miljoniem eiro pievienojās Madrides “Real”. Komanda, kas pērn Francijas čempionātā ierindojās trešajā vietā, ielozēta H apakšgrupā. “Monaco” spēkosies ar serbu “Red Star Belgrade”, ungāru “Ferencvaros” un turku “Trabzonspor”. Šajā vasarā komandu papildinājuši četri talantīgi spēlētāji – no Austrijas “Red Bull Salzburg” par 15 miljoniem eiro iegādāts centra aizsargs Muhameds Kamara, 15 miljoni eiro “Liverpool” samaksāti par pussargu Takumi Minamino, par 13 miljoniem eiro iegūts uzbrucējs Brīls Embolo, bet īrē no Londonas “Chelsea” izdevies saņemt aizsarga Malanga Sāra pakalpojumus.

Uzmanību nedrīkst nepievērst Maurīcio Sari vadītajai Romas “Lazio”, kas F apakšgrupā spēkosies ar nīderlandiešu “Feyenoord”, dāņu “Midtjylland” un austriešu “Sturm Graz”. Vasaras transfēru logā komanda tikusi pie deviņiem jauniem futbolistiem. No “Granada” vienības par 10 miljoniem eiro iegādāts vārtsargs Luiss Maksimiano, bet no “Hellas Verona” par septiņiem miljoniem eiro iegūts Matija Zakagni un Nikolo Kasale. Turpretim kā brīvie aģenti no AC “Milan” un Milānas “Inter” piesaistīti Alesio Romagnoli un Matiass Vecino. Komandas līderi ir uzbrucējs Čiro Imobile, kuram pērn visos turnīros 32 vārtu guvumi, un pussargs Sergejs Milinkovičs-Savičs.

Protams, “samaisīt gaisu” favorītkomandu sarakstā var tās astoņas vienības, kas izslēgšanas spēlēs pievienosies no UEFA Čempionu līgas turnīra.


Mazākiem klubiem iespēja nopelnīt

Katrs klubs par iekļūšanu Eiropas līgas grupu turnīrā saņems 3,63 miljonus eiro. Tie klubi, kas piedalījās kvalifikācijas kārtās, kasi papildinās ar vēl lielāku summu. Par uzvaru grupu turnīra spēlē klubs savu kasi varēs papildināt ar 630 tūkstošiem eiro, bet par neizšķirtu – iegūt 210 tūkstošus eiro. Tikmēr par triumfu apakšgrupā vienības varēs nopelnīt 1,1 miljonu eiro, bet par otro vietu – 550 tūkstošus eiro. Par izslēgšanu spēļu pirmās kārtas pārvarēšanu komandas varēs iegūt 500 tūkstošus eiro, bet par astotdaļfināla sasniegšanu 1,2 miljonus eiro. Tikmēr ceturtdaļfinālā klubi saņems 1,8 miljonus eiro, pusfinālā 2,8 miljonus eiro, bet par iekļūšanu lielajā finālā – 4,6 miljonus eiro. Savukārt Eiropas līgas čempions saņems vēl četrus miljonus eiro. Pagājušās sezonas Eiropas līgas čempionvienība Frankfurtes “Eintracht”, tikai naudas balvu bonusos, nopelnīja 18,8 miljonus eiro.