Anglijas Premjerlīgas jaunā sezona: Holanna ierašanās un divu grandu cīņa par titulu

Reading time8 min

Augusta pirmajā nedēļā sāksies Anglijas futbola Premjerlīgas jaunā sezona, kas solās piedāvāt vairākas intrigas. Viena no bagātākajām līgām pasaulē (ne tikai futbolā, bet vispār sportā) aizvadījusi aktīvu vasaras transfēru posmu, un tā rezultātā britu klubus pastiprinājušas vairākas augsta līmeņa zvaigznes ar norvēģi Ērlingu Holannu priekšgalā. Jautājumi tikmēr palikuši par Krištianu Ronaldu nākotni, bet par favorītiem bukmeikeriem jautājumu nav – tie ir divi, Mančestras “City” un “Liverpool”, kamēr visām pārējām komandām izredzes uz titulu ir mazas.



Vasaras lielākie transfēri

Anglijas “Premier League” nekad nav bijusi īpaši piezemēta savos darījumos, un arī šī vasara nekļuva par taupības pasākumu paraugu. Klubus mainīja vairākas zvaigznes, un attiecīgi starp komandu kontiem tika pārskaitīti daudzi miljoni eiro. Šeit gan jāatgādina, ka vairums transfēru tiek nomaksāti vairākos maksājumos, tāpēc šovasar vēl tiek samaksāta tikai daļa no summas, kas veido futbolistu pāreju kopējo vērtību.

Lielākais un skaļākais transfēra darījums Premjerlīgā bija labi sajūtams jau pavasarī. Norvēģu zvaigznei Ērlingam Holannam līgumā ar Dortmundes “Borussia” bija iekļauta izpirkšanas maksa “tikai” 60 miljonu eiro apmērā, kas ir 2-3 reizes zem viņa faktiskās pašreizējās tirgus vērtības. Attiecīgi jautājums “vai kāds gatavs pirkt Holannu?” nebija aktuāls. Aktuāls bija tikai jautājums “kur vēlas spēlēt Holanns?”, un atbilde uz šo jautajumu izrādījās meklējama Mančestrā. Holanns pievienojās iepriekšējās sezonas čempionei “City”, padarot to par vēl draudīgāku spēku.

Ja reiz ir kāds spēlētājs, kurš atbilst Premjerlīgas futbolista tipam, tad Holanns izskatās pēc tāda. 195cm garš, fiziski ļoti spēcīgs un ātrs, lieliski piemērots Anglijā bieži novērotajām gaisa divcīņām, kā norvēģis viņš arī nebūs pārsteigts par skarbākiem laika apstākļiem rudens vēlajos mēnešos. Holanns turklāt arī ir tikai 22 gadus vecs, taču jau ierodas Pepa Gvardiolas vadītajā komandā ar 134 gūtiem vārtiem savā karjerā – 61 no tiem Vācijas Bundeslīgā un 23 vārtiem Čempionu līgā.

Pēc transfēra vērtības Holanna pāreja ir tikai otra lielākā šovasar Anglijā, jo “Liverpool” par 75 miljoniem eiro no “Benfica” ieguva urugvajiešu uzbrucēju Darvinu Nunjesu. 23 gadus vecais spēlētājs iepriekšējā sezonā iesita 26 vārtus Portugāles līgā un sešus vārtus Čempionu līgā, un no viņa Jirgens Klops noteikti sagaidīs svaigumu “Liverpool” iespaidīgajā uzbrukumā, kurā joprojām būs arī Mohameds Salāhs. Ēģiptes superzvaigzne noslēdza jaunu līgumu ar Liverpūles klubu, taču to nedarīja Sadio Manē, kurš pārgāja uz Minhenes “Bayern”.

Kopumā līdz 28. jūlijam Premjerlīgas klubi veikuši astoņus oficiāli apstiprinātus transfērus, kuru vērtība lēsta tuvu 50 miljoniem eiro vai vairāk, un tikai viens no tiem bijis ar galamērķi ārpus Anglijas, proti, Līdsas “United” par 58 miljoniem atvadījās no Rafinjas, kurš turpmāk spēlēs “Barcelona” rindās. Tāpat interesanti izcelt, ka katrs no Premjerlīgas lielā sešinieka klubiem šovasar atzīmējies ar vismaz vienu papildinājumu apmēram 50 miljonu vērtībā.

FutbolistsNoUzCena
Darvins NunjessBenficaLiverpool75mlj
Ērlings HolannsBorussia DManchester City60mlj
RišarlišonsEvertonTottenham58mlj
Lisandro MartinessAjaxManchester United57.3mlj
Rahīms StērlingsMan. CityChelsea56.2mlj
Gabriels ŽesussMan. CityArsenal52.5mlj

Galvenās favorītes joprojām tikai divas

Aizvadītajā sezonā triumfēja Mančestras “City”, spraigā neklātienes cīņā nosargājot viena punkta pārsvaru pār “Liverpool”. Ja kādreiz ir jēga argumentēt par to, ka arī līgas čempione jānosargā finālmačā vai pat finālsērijā, tad iepriekšējā Premjerlīgas sezona noteikti bija šāds brīdis – divas vadošās komandas bija ļoti tālu priekšā visām pārējām (trešo vietu ieguva “Chelsea”, sakrājot par 19 punktiem mazāk), bet savā starpā tās šķīra tikai nieka tiesa.

“City” iepriekšējo sezonu pabeidza ar tikai trim zaudējumiem un vārtu statistisku 99:26. “Liverpool” vārtu statistika bija nedaudz pieticīgāka (tāpat gan teju neaptverami laba šāda līmeņa turnīra tabulai), proti, 94:26, turklāt “Liverpool” cieta tikai divus zaudējumus, taču biežāk spēlēja neizšķirti.

Abas vadošās Premjerlīgas komandas neizskatās noskaņotas atdot savas pozīcijas, un par to veiktajiem transfēriem jau minēts. Abās komandās gan ir arī nozīmīgi iztrūkumi, bet ļoti jāšaubās, ka tie kļūs par galvenajiem iemesliem komandas potenciālajās neveiksmēs.

Bukmeikeru prognozēs par galveno favorīti tiek uzskatīta “City” ar koeficientu 1.57, kamēr “Liverpool” triumfa koeficients ir 3.00. Nevienai citai komandai tas nav zemāks par 14.00, kas visnotaļ labi arī raksturo, par cik spēcīgām tiek uzskatītas Mančestras un Liverpūles vadošās komandas. Ņemot vērā, ka 2021./22. gada sezonā tās abas iesita vairāk nekā 90 vārtus, nav nekāds brīnums, ka arī sezonas rezultatīvākā spēlētāja tituls tiek sagaidīts no šo komandu spēlētājiem. Galvenais favorīts ir Holanns, kuram seko Salāhs un divi “Tottenham” līderi Harijs Keins un Hinmins Sons. Premjerlīgā gan visiem jābūt gataviem, ka lielās zvaigznes vārtu gūšanas ziņā regulāri mēdz izkost Džeimijs Vārdijs, Lesteras komandas varonis. Viņa iespējas kļūt par rezultatīvāko šosezon novērtētas ar koeficientu 25.00


Ronaldu situācija un citi britu grandi

Iepriekšējā vasarā krietnu laiku nācās piedomāt pie Krištianu Ronaldu situācijas un vēlmes atstāt savu komandu. Viņš savu vēlmi piepildīja, tiekot prom no Turīnas un atgriežoties Mančestras “United”. Taču pagājis nieka gads, un Ronaldu atkal vēlas mainīt komandu. Kā nekā, “United” palika tikai sestajā vietā līgā un Čempionu līgai nekvalificējās. Ronaldu gan bija viens no komandas galvenajiem vilcējiem, taču tagad ieradies jauns galvenais treneris, kuram uzdevums vairs nav ar Ronaldu palīdzību izvilkt vietu sešiniekā, bet gan izveidot komandu, kas gatava izjaukt “City” un “Liverpool” ieņemto statusu.

Problēma gan tāda, ka portugāļu superzvaigznes pases dati visiem labi redzami, kamēr viņa ego atskaņas nav nemaz tik klusas. Vairāki citi vadošie Eiropas klubi jau noraidījuši iespēju par Ronaldu pievienošanos, un arvien ticamāka izskatās iespēja, ka transfēru logā gluži vienkārši nekas netiks nokārtots, un Ronaldu paliks Mančestrā. Vai tas būs “United” pluss vai mīnuss, to jau rādīs tikai laiks, taču vismaz pagaidām “United” bukmeikeru prognožu sarakstā ir tikai piektajā vietā ar triumfa koeficientu 25.00, atpaliekot arī no “Tottenham” (14.00) un “Chelsea” (17.00).

“Chelsea” starpsezonā bija ļoti aktīva un veica vairākus iespaidīgus pirkumus, papildus Stērlingam iegūstot arī spēcīgo aizsargu Kalidu Kulibalī no “Napoli”, tiesa, viņam gan varētu būt nepieciešams ilgāks aklimatizēšanās periods. Tāpat noteikti nedrīkst aizmirst par citu Londonas klubu “Arsenal”, kas pāris gadus mokās ar identitātes meklējumiem, taču šovasar pastiprinājies ar Gabrielu Žesusu, talantīgo ukraini Oleksandru Zinčenko un Fabio Vieiru, kuram arī ir vēl tikai 22 gadi. Vai “Arsenal” gatava atkal ielauzties vadošo komandu pulciņā, no kura tomēr iepriekšējos gados nedaudz atkāpusies? Bukmeikeru prognozes par to neliecina, atstājot “Arsenal” drīzāk sacenšanos par Eiropas līgas ceļazīmi, nevis Čempionu līgu. Tiesa, iepriekšējā sezonā “Arsenal” līdz tai pietrūka tikai divu punktu, bet cits Londonas klubam nepatīkams fakts ir tāds, ka “Arsenal” Premjerlīgas labāko četriniekā nav iekļuvusi kopš 2016. gada.

Anglijas Premjerlīgas sezona sāksies piektajā augustā tieši ar “Arsenal” spēli, tai viesos sacenšoties ar “Crystal Palace”. Pirmajā kārtā noteikti jāizceļ septītā augusta mačs starp “City” un “West Ham”, kamēr “Liverpool” sezonu sāks pret “Fulham”. Arī abas galvenās favorītes sezonas pirmo spēli aizvadīs viesos.