Negaidītas maiņas, astronomiski līgumi un klubu lielās ambīcijas – NBA aizraujošā starpsezona

Reading time8 min

Nedaudz vairāk par mēnesi pagājis kopš NBA čempiontitulu izcīnīja Goldensteitas “Warriors”. Taču NBA nekas nav apstājies – mēneša laikā komandas izdarījušas iespaidīgus lēmumus. Vairākām superzvaigznēm piešķirti milzīgi līgumi, parakstīti brīvie aģenti, komandas veikušas maiņu darījumus, izmainot sastāvu līdz nepazīšanai. Arī nākamās sezonas titula pretendentes spērušas platus soļus pretī kārotajai trofejai.



Astronomiskie līgumi

Ļoti dāsnus līgumus NBA klubi piešķīruši virknei superzvaigžņu. Visu laiku iespaidīgākais līgums piešķirts serbam Nikolam Jokičam, kurš ar Denveras “Nuggets” pagarinājis sadarbību uz piecām sezonām, savu kontu papildinot ar 264 miljoniem dolāru. Tikmēr Kristapa Porziņģa pārstāvētā Vašingtonas “Wizards”spējusi paturēt Bredliju Bīlu. Amerikānis ticis pie jauna piecu gadu līguma par kopējo summu 251 miljoniem dolāru. Turklāt Bīla līgumā iestrādāts punkts, ka spēlētāju pret paša gribu nevar aizmainīt (no trade clause). Pēc ilgas epopejas Ņūorleānas “Pelicans” nākamajās piecās sezonās pārstāvēs atlētiskais Zions Viljamsons, kurš nopelnīs 231 miljonu dolāru. Aizpagājušās sezonas fināliste Fīniksas “Suns” panākusi vienošanos ar Devinu Bukeru – četru gadu līgums un 224 miljoni dolāru. Minesotas “Timberwolves”, kas šobrīd ir ambīciju pilna, ar jaunu četru gadu līgumu atalgojusi Karlu Entoniju Taunsu – spēka uzbrucējs saņems 224 miljonus dolāru. Visai pārgalvīgu soli izdarījusi Portlendas “Trail Blazers”, kas Deimianam Lilardam piešķīrusi divu gadu 122 miljonu dolāru līgumu, lai gan saspēles vadītājam jau bija spēkā esošs līgums līdz 2025. gadam. Jaunais kontrakts paredz, ka “Trail Blazers” līguma pēdējā gadā Lilardam maksās 63 miljonus dolāru, par spīti tam, ka basketbolists būs 36 gadus vecs. 

Pie jauna piecu gadu līgumu tikusi Čikāgas “Bulls” zvaigzne Zaks Lavīns. Atlētiskais uzbrucējs saņems 215 miljonus dolāru. Savukārt Klīvlendas “Cavaliers” noslēgusi piecu gadu vienošanos ar saspēles vadītāju Dariusu Garlandu. Spēlētājs nopelnīs 193 miljonus dolāru. Tikpat liela summa tikusi Memfisas “Grizzlies” zvaigznei Džā Morantam. Piecu gadu 193 miljonu dolāru kontrakts. Tikmēr Fīniksas “Suns” spējusi paturēt spēka uzbrucēju Deandrē Eitonu, lai gan Indiānas “Pacers” komanda izteica četru gadu un 133 miljonu dolāru piedāvājumu, Fīniksas klubs to pielīdzināja.


Kurp dosies Kevins Durents?

Jūlija sākumā NBA pasauli pāršalca negaidīta ziņa – Bruklinas “Nets” superzvaigzne Kevins Durents pieprasījis, lai basketbolists tiktu aizmainīts uz citu komandu. Tomēr šāda kalibra spēlētājam atrast jaunu komandu neklājas viegli. “Nets” Durenta iegūšanai ieguldīja ļoti lielus resursus, tādēļ vēlas pretī saņemt pieklājīgu paciņu – zvaigzni, lomas spēlētājus un vairākas drafta izvēles. “Nets” komanda Durenta pakalpojumus piedāvāja Minesotas “Timberwolves”, apmaiņā prasot Karlu Entoniju Taunsu, Entoniju Edvardsu un četras pirmās drafta kārtas izvēles. “Timberwolves” laipni atteica. Sākotnēji izskanēja arī Portlendas “Trail Blazers” variants, tomēr Lilardam noslēdzot jauno līgumu, šāda iespēja šķiet niecīga. Interesi par divkārtējo NBA finālsērijas MVP izrāda arī Fīniksas “Suns”, taču “Nets” vēlas pretī Devinu Bukeru, ko Fīniksa nevēlas atdot. Tikmēr mediji baumo, ka pats Durents vēlētos atgriezties Goldensteitas “Warriors”, ar kuru izcīnīja divus čempiontitulus. Tomēr, lai saglabātu kādreizējo kvartetu – Stefans Karijs, Klejs Tompsons, Dreimonds Grīns un Kevins Durents, “Warriors” būtu jāšķiras no ļoti daudz. NBA starpsezona ir gara un tajā notikumi mainās pa dienām, taču jautājums, kur nokļūs Durents, un vai jaunā komanda dos basketbolistam iespēju cīnīties par Lerija O’Braiena  trofeju?


Bostonas “Celtics” – vēl soli tuvāk titulam?

Allaž ambīcijām pilnā Bostonas “Celtics” pēc zaudējuma NBA finālsērijā ķērusies klāt sastāva stiprināšanai. Maiņas darījumā iegūts Indiānas “Pacers” aizsargs Malkoms Brogdons, pretī atdodot relatīvi maz – Āronu Nīsmitu, Danielu Taisu, Niku Stauskas, Maliku Fitsu, Džuvānu Morganu un 2023. gada drafta pirmās kārtas izvēli. Turklāt ārējā līnija pastiprināta ar itāļu veterānu Danīlo Galinari, ar kuru parakstīts divu gadu līgums par 13,3 miljoniem dolāru. Brogdons aizvadītajā sezonā vidēji guva 19,1 punktu, atdeva 5,9 rezultatīvas piespēles un savāca 5,1 atlēkušo bumbu. Savukārt Galinari Atlantas “Hawks” kreklā vidēji spēlē atzīmējās ar 11,7 gūtiem punktiem un 4,7 atlēkušajām bumbām. Ķeltu sastāvs izskatās ļoti iespaidīgs – Džeisons Teitums, Džeilens Brauns, Markuss Smārts, Roberts Viljamss, Deriks Vaits, Als Horfords, Grants Viljamss, Peitons Pričards, Malkoms Brogdons un Danilo Galinari.



Minesotas Timberwolves – tumšais zirdziņš

Par Rietumu konferences tumšo zirdziņu kļuvusi Minesotas “Timberwolves”, kas maiņas darījumā ieguvusi vienu no līgas labākajiem aizsardzības speciālistiem – centra spēlētāju Rūdiju Gobēru. Uz Jūtu apmaiņā devās Malīks Bīzlijs, Patriks Beverlijs, Leandro Bolmaro, Volkers Keslers un četras pirmās drafta kārtas izvēles. Gobērs, kurš trīs reizes atzīts par līgas labāko aizsardzības spēlētāju, Minesotā cementēs groza apakšu ar Karlu Entoniju Taunsu. Eksperti gan bažās par Gobēra pienesumu uzbrukumā, izceļot tālmetiena trūkumu. Arī “Timberwolves” sastāva aprises ir ļoti cienījamas – Karls Entonijs Taunss, Entonijs Edvards, Rūdijs Gobērs, D’Andželo Rasels, Ostins Riverss, Torians Prinss, Kails Andersons un Brins Forbss. Vienības dziļums nav tik iespaidīgs, tomēr komanda Rietumu konferencē būs bīstama. 


Porziņģa un Bertāna komandas bruņojas

Vašingtonas”Wizards” Bredliju Bīlu iepriecināja ar ļoti dāsnu līgumu, tomēr raizes rada no trade clause, kas iestrādāta spēlētāja kontraktā. Tas nozīmē, ka Bīlam jādod savs akcepts pirms tas teorētiski pārceļas uz citu vienību. Basketbolists jau desmit sezonas ir uzticams “Wizards” vienībai, taču šī līguma nianse būtiski iesaldē komandas manevrēšanas iespējas nākotnē. Tomēr “Wizards” faniem uz gaidāmo sezonu jālūkojas ar cerības staru – laukumā redzēsim Bredliju Bīlu, Kristapu Porziņģi, Rui Hačimuru, un šā drafta 10. izvēli – Džoniju Deivisu. Jaunais aizsargs NCAA čempionātā pērn vidēji guva 19,7 punktus, savāca 8,2 bumbas zem groziem un 2,1 reizi rezultatīvi asistēja partneriem. Turpretim maiņas darījumā ar Denveras “Nuggets” tika iegūti Vills Bārtons un Monte Moriss, pretī atdodot Kenteiviusu Kaldvelu Poupu un Išu Smitu. Tāpat “Wizards” rīcībā ir Kails Kuzma, Korijs Kisperts, Daniels Galfords, Denijs Avdija un uz diviem gadiem, par 16 miljoniem dolāru, parakstīts saspēles vadītājs Delons Raits. ASV galvaspilsētas kluba mērķis būs tikai viens – būt astoņu labāko Austrumu konferences komandu lokā.

Savukārt Dāvja Bertāna pārstāvētā Dallasas “Mavericks” veica visai skaļu maiņas darījumu, no Hjūstonas “Rockets” iegūstot spēka uzbrucēju Kristianu Vūdu. Pretējā virzienā devās drafta 26. izvēle Vendels Mūrs juniors, Stērlings Brauns, Trejs Burks, Markīss Kriss un Bobans Marjanovičs. Vūds aizvadītajā sezonā vidēji spēlē guva 17,9 punktus un savāca 10,1 atlēkušo bumbu. Tāpat komandu papildinājis centra spēlētājs Džaveils Makgī, kurš pēdējo sezonu laikā pierādījis savu stabilo vērtību. Mediji ziņo, ka Makgī ar Dalasu parakstījis trīs gadu, 20 miljonu dolāru, līgumu. Aizvadītajā sezonā Makgī vidēji spēlē atzīmējās ar 9,2 punktiem un 6,7 bumbām zem groziem. Savukārt maiņas darījumā Teksasas štata klubs ieguva drafta 37. izvēli Džeidenu Hārdiju. Aizsargs NBA G līgā vidēji mačā atzīmējās ar 17,7 punktiem un 4,6 atlēkušajām bumbām. Taču “Mavs” brīvo aģentu tirgū zaudēja talantīgo Džeilenu Bransonu, kurš parakstīja četru gadu līgumu ar Ņujorkas “Knicks”. Bransons Ņujorkā tika pie ļoti pieklājīga līguma – 104 miljoniem dolāru. “Mavericks” arī gaidāmajā sezonā centīsies atkārtot šogad iespēto – spēlēt Rietumu konferences finālā.