Eirolīgas “Final 4” – vai beidzot latvietis kļūs par čempionu?

Reading time5 min

Šajā ceturtdienā sāksies kulminācija spēcīgākajam Eiropas basketbola čempionātam – Eirolīgai. Serbijas galvaspilsētā Belgradā pulcēsies četras spēcīgākās komandas, lai divās dienās nokārtotu savstarpējās attiecības. Dalībnieku pulkā ir arī Rolands Šmits un “Barcelona”, kam “Betsafe” bukmeikeri piešķīrusi favorītes statusu.



Regulārā sezona piedzīvojumiem pilna

Pagājušā sezona bija īpatnēja COVID-19 ierobežojumu dēļ, jo situācija ar skatītāju klātesamību spēlēs bija atkarīga no konkrētās valsts, bet “Final 4” Vācijā notika bez skatītāju klātbūtnes. Šīs sezonas sākums jau bija daudzsološāks, jo skatītāji bija atpakaļ ierindā un spēles noritēja bez starpgadījumiem, tomēr gada beigās uznāca koronavīrusa vilnis, un mači sāka pārcelties. Bija pat dienas, kad neviena no ieplānotajām spēlēm nenotika. Pēc nepilna mēneša situācija uzlabojās, taču līgas vadībai bija jādomā, kā aizvadīt nenotikušās spēles.

Nākamais lielais trieciens, protams, bija Krievijas uzsāktā karadarbība Ukrainā. Visaktīvākā bija Kauņas “Žalgiris” komanda, kas ar labiem sasniegumiem šosezon nevarēja lepoties, jo regulāro sezonu pabeidza pēdējā vietā. Lietuvas lepnums uzreiz paziņoja, ka nespēlēs pret Krievijas komandām, tieši uz Krieviju bija jādodas “Barcelona”, taču klubs paziņoja, ka to nedarīs. Pēc tam sekoja arī līgas paziņojums par visu trīs Krievijas komandu (Maskavas CSKA, Sanktpēterburgas “Zenit” un Kazaņas “Unics”) izslēgšanu no turnīra.

Visas trīs vienības turnīra tabulā uz to brīdi atradās pirmajā astotniekā jeb izslēgšanas spēļu zonā, līdz ar to iespējas pavērās citām komandām, un rezultāti pret krievu klubiem vienkārši tika anulēti. Ļoti ilgu laiku regulārajā sezonā mocījās pērnās sezonas čempione “Anadolu Efes”, tomēr izslēgšanas spēlēs tā tika un Belgradā centīsies kļūt par divkārtējo čempioni, uzvarot divus gadus pēc kārtas. Uz brīdi šķita, ka Madrides “Real” un “Barcelona” cīnīsies par pirmo vietu, tomēr Madride ilgu laiku spēlēja briesmīgi, piemēram, pret “Žalgiri” gūstot tikai 47 punktus, beigās paliekot ceturtā. Patīkams pārsteigums bija debitante “Monaco”, kas iespraucās “play-off” un pakutināja “Olympiacos” nervus ceturtdaļfinālā.


Reālākais scenārijs – fināla atkārtojums

Pirms sezonas Eirolīgas vadība paziņoja, ka izšķirošās spēles jeb “Final 4” risināsies Berlīnē. Sezonas gaitā gan parādījās šaubas, jo nebija skaidrība par Vācijas valdības lēmumiem attiecībā uz skatītāju skaitu arēnā, tāpēc tika nolemts pārcelt finālturnīru uz Belgradu. Sociālajos tīklos un ne tikai cilvēku domas par turnīra vietu bija neviennozīmīgas, ņemot vērā Serbijas viedokli attiecībā uz karu Ukrainā un to, ka “Crvena Zvezda” regulārās sezonas pēdējā spēlē Kauņā neturēja baneri, kas pauda atbalstu ukraiņiem.

Ceturtdaļfinālā visvieglāk bija “Real”, kas trīs spēlēs tika galā ar Telavvias “Maccabi”. “Anadolu Efes” izmantoja Milānas “Olimpia” daudzos savainojumus un uzvarēja četrās spēlēs, bet “Barcelona” un “Olympiacos” piedzīvoja īstas mokas. Spānijas grands tikai piecās spēlēs tika galā ar labi spēlējošo Minhenes “Bayern”, kamēr “Olympiacos” izšķirošajā spēlē pret “Monaco” atradās pat iedzinējos ar 11 punktiem, bet pēdējā ceturtdaļā lauza spēles gaitu. Sērija bija īpaša ne tikai ar to, ka 5. spēles beigās laukumā notika īsts haoss fanu dēļ, bet arī ar Kevina Durenta klātbūtni pēdējos divos mačos, kas noteikti nenāk par ļaunu Eirolīgas popularitātei.

Vēl nekad iepriekš Latvijas basketbolists nav kļuvis par Eirolīgas čempionu. Pirms sešiem gadiem Dāvis Bertāns “Baskonia” sastāvā zaudēja pusfinālā, tāds pats liktenis pirms gada bija Jānim Strēlniekam un CSKA, savukārt Šmits un “Barcelona”, kā jau minēts, zaudēja finālā. Latvija Belgradā būs pārstāvēta arī citādāk, jo desmito reizi “Final 4” turnīru apkalpos Oļegs Latiševs.

Pirmajā pusfināla spēlē ceturtdienas vakarā tiksies “Olympiacos” un “Anadolu Efes”, bet par favorīti bukmeikeri uzskata “Efes” – koeficients 1.78 pret 2.10. Otrā pārī sacentīsies “Barcelona” un “Real”, favorītes statusā atrodoties pirmajai ar koeficientu 1.60 pret 2.40.

“Barcelona” un “Anadolu Efes” fināls otro sezonu pēc kārtas tiek uzskatīts par galveno scenāriju (koeficients 2.50), kam seko Barselonas un “Olympiacos” duelis (3.70), “Real” – “Efes” (4.00) un “Olympiacos” – “Real” (6.00). Rolanda Šmita pārstāvētā “Barcelona” apliecinās favorītes statusu un kļūs par čempioni, tā uzskata “Betsafe” bukmeikeri, piedāvājot koeficientu 2.60. “Anadolu Efes” otrais tituls pēc kārtas novērtēts ar koeficientu 3.50, bet līdzīgas izredzes atvēlētas “Real” (4.60) un “Olympiacos” (4.80).