Latvijas-Igaunijas basketbola līgas apskats

Reading time7 min

Foto: LETA

Vēl tikai nepilns mēnesis palicis līdz Latvijas-Igaunijas basketbola līgas regulārās sezonas beigām, kas nozīmē, ka ir pienācis laiks ielūkoties turnīra tabulā un apskatīt, kādas komandas mēs varētu redzēt ceturtdaļfinālos un “Final 4”, kā arī, kuri spēlētāji līdz šim rādījuši labāko sniegumu.

Lat-Est līgā šosezon piedalās 14 komandas – astoņas no Igaunijas un sešas no Latvijas, kuras savā starpā izspēlē divu apļu turnīru, kura noslēgums paredzēts 20.martā. Lai arī līgā vērojam vairāk komandas no Igaunijas nekā Latvijas, tomēr interesanti, ka gandrīz katrā kaimiņu komandā sastāvā ir arī latviešu spēlētāji. Kā jau ierasts, izslēgšanas spēlēs piedalīsies astoņas labākās komandas, kuras savstarpēji divu spēļu summā noskaidros uzvarētājus, kuri piedalīsies “Final 4” Igaunijā.



“VEF Rīga” un “Ventspils” līderos

Pirms sezonas jau varēja prognozēt, ka starp galvenajiem favorītiem uz titulu atkal būs iepriekšējās sezonas finālistes – “VEF Rīga” un Igaunijas “Kalev/Cramo”, bet lielākos šķēršļus tām ceļā uz finālu varētu izlikt “Ventspils”, “Tartu”, kā arī bronzas medaļnieki – “Ogre” basketbolisti. Sezona līdz šim ir apstiprinājusi izteiktās prognozes, jo vairākkārtējie Latvijas čempioni “VEF Rīga” basketbolisti sezonā piedzīvojuši vien divus zaudējumus pret “Parnu Sadam” (16. oktobrī ar rezultātu 92:95) un mūžīgajiem konkurentiem uz Latvijas basketbola troni – komandu “Ventspils” (19. februārī 81:87). Abi zaudējumi nāca visai negaidīti, jo pret “Parnu” Vefiņš spēlēja savās mājās un bija izteikts favorīts, bet otrajā ceturtdaļā ielaistie 34 punkti un pretinieku dominance soda laukumā ( gūti 46 pret 28 punktiem) lika piedzīvot pirmo zaudējumu pašā sezonas sākumā. Zaudējums lika saņemties, un sezonas turpinājumā Rīgas klubs atguva pirmo vietu tabulā, saviem faniem pasniedzot diezgan drošas uzvaras pret tuvākajiem sekotājiem, līdz aizvadītajā nedēļā piedzīvoja zaudējumu izbraukumā pret komandu “Ventspils”, kas nebija noticis jau pēdējos trīs gadus. Kā jau kārtīgos derbijos, arī šis neiztika bez vadības maiņām un emocijām pēc efektīgām epizodēm, taču kurzemnieki uzbrukumā nedaudz vairāk izmantoja viesu kļūdas (25 pret 20 punktiem) un ar lielāku pārsvaru ātrajos uzbrukumos (22 pret 8 punktiem) panāca savu.

Tieši ventspilnieki tabulā arī atrodas blakus “VEF Rīga” basketbolistiem, tiesa, jāņem vērā, ka galvenā trenera Ginta Fogela vadītie vīri ir aizvadījuši par četrām spēlēm mazāk, jo Covid-19 vīrusa dēļ janvārī nācās pabūt mājas režīmā, tādējādi vēl nevar izdarīt galīgos secinājumus par “Ventspils” vietu labāko komandu trijniekā, taču noteikti jāizceļ uzvara ne tikai pret VEF, bet arī pret “Kalev/Cramo” (10.februārī 75:68), kurā galvenā trenera pienākumus par pārsteigumu visiem pildīja komandas aizsargs Artūrs Ausējs, kurš ar komandas ģenerālmenedžeri Ralfu Pleinicu aizvietoja saslimušo treneru korpusu. Latviešu faniem simpātiskais “Ventspils” modelis tikai ar diviem ārzemniekiem sastāvā pieļāva gandrīz divreiz mazāk kļūdu (10 pret 19), kā arī spēlēja disciplinētāk (16 pret 23 piezīmēm) nekā Roberta Štelmahera un Akseļa Vairoga vadītā komanda.


Igauņu klubi

Foto: TT

Pagājušās sezonas čempioni atrodas blakus abām Latvijas komandām, un tieši pēdējā laikā viņu sniegums sācis buksēt, pēdējās četrās spēlēs piedzīvoti divi zaudējumi pret Latvijas flagmaņiem, kā arī izcīnītas nepārliecinošas uzvaras pret “Parnu” (79:78) un komandas “Latvijas Universitāte” studentiem (68:58), kuri bija vadībā pat vēl spēles ceturtajā ceturtdaļā un šosezon noteikti uzskatāmi par vienu no patīkamākajiem pārsteigumiem, sezonu sākot ar trīs uzvarām (“Tartu”, “Rakvere”, “Liepāja”) pēc kārtas. Vēl viena komanda, kura pārsteidza un arī šobrīd atrodas “Final 4” pozīcijās, ir līgas jaunpienācēja “KK Viimsi/Sportland”, kura iepriekš minētos līderus nav pārspējusi, bet ir salasījusi visas pārējās uzvaras pret saviem tiešajiem konkurentiem. Tāpat kaimiņu neērtie pretinieki “Parnu” un “TalTech/OPTIBET” visticamāk izslēgšanas spēlēs trāpīsies pretī kādam no Latvijas līderiem, jo tabulā turās labāko astoņu komandu vidū.


Labākie latvieši individuālajos rādītājos

Ja skatāmies uz labākajiem latviešu spēlētājiem visā līgā kopumā, tad rezultatīvāko spēlētāju labāko desmitniekā diemžēl ir atrodams tikai Ronalda Zaķa vārds (6.vietā ar 15.3 punktiem vidēji spēlē), kurš ir viens no līderiem “Viimsi” komandā. Tiesa, saraksta turpinājumā ir vairāki Latvijas komandu līderi -Jānis Kaufmanis (“Valmiera Glass Via” 14,79 punkti), Roberts Bērziņš (“Liepāja” 13,59 punkti), Dāvids Vīksne (Latvijas Universitāte 13 punkti), Linards Jaunzems (“Ventspils”), kā arī uzbrucējs Andris Misters (13 punkti), kurš šosezon pārstāv Igaunijas “Parnu” komandu.

Pie atlēkušo bumbu rādītāja starp labākajiem mēs parasti redzam labākos centra spēlētājus vai spēka uzbrucējus, kuri bieži atrodas groza tuvumā, taču nedaudz pārsteidzoši otrajā vietā līgā šajā rādītājā redzēt basketbola kluba “Ogre” uzbrucēju Kristapu Dārgo, kurš vidēji spēlē savāc 10,2 atlēkušās bumbas, bet spēlē pret “Viimsi” Latvijas labākais dankeris savāca savu karjeras rekordu – 19 atlēkušās bumbas. Tālu neatpaliek arī “Liepāja” spēka uzbrucējs Zigmārs Raimo (9,1 atl.b.) un jau pieminētais LU līderis Dāvids Vīksne (8,3 atl.b.). 

Dāsnākais piespēļu devējs no Latvijas līgā ir Kristers Zoriks, kurš VEF rindās ik spēli atdod 5,7 piespēles, bet viņam ar 5 piespēlēm seko “Ogre” kapteinis Rinalds Sirsniņš, “Liepāja” saspēles vadītājs Renārs Birkāns (5), kā arī Kristaps Dārgais (4,8). Bloķēto metienu rādītājā joprojām viens no Latvijas labākajiem ir vefietis Iļja Gromovs (1,2 bloķēti metieni), bet turpat blakus ir arī Zigmārs Raimo (1,1). Precīzākais trīspunktu metējs ir vēl viens “VEF Rīga” pārstāvis Māris Gulbis (48%), kurš šajā elementā ir piedalījies nevienā vien tālmetienu konkursā, bet spēlē pret “Parnu” trāpīja pat piecus no pieciem trejačiem. Tāpat jāizceļ “Ogre” uzbrucēja Riharda Zēberga (47%) un Kristera Zorika veikums (46%). Kā arī varam priecāties par VEF kapteini Arti Ati, kurš ir bijis pilnīgi nesatricināms no soda metienu līnijas, šosezon trāpot 24 no 24 soda metieniem. Cerēsim uz tādu pašu aukstasinību arī Latvijas izlases rindās!