Sezonas noslēgums stratēģijas spēlē “Starcraft 2” – gaidāma gulbja dziesma?

Reading time11 min

Foto: TT

Polijas pilsētā Katovicē paralēli CS:GO esporta sacensībām, kurās par augstākajām vietām cīnīsies arī latviešu esportistu pārstāvētās komandas, no 23. līdz 27. februārim norisināsies arī “Starcraft 2” turnīrs. Šajā stratēģijas spēlē grupu turnīrā piedalīsies 24 spēlētāji, kuru vidū gaidāma milzīga konkurence, un galveno favorītu nemaz nevar nosaukt.



Kas īsti ir “Starcraft 2” un kāpēc man būtu par to jāsatraucas?

“Starcraft 2” ir stratēģijas datorspēle, kurā lēmumi jāpieņem reizē ar to izpildīšanu. To iespējams spēlēt dažādos variantos (divi pret diviem, trīs pret trim utt.), taču pārliecinoši aizraujošākais režīms ir viens pret vienu, kas arī pārsvarā tiek spēlēts turnīros. Šī spēle ir teju vai reliģijas vietā Dienvidkorejā, kur joprojām cilvēki spēlē arī “Starcraft” pirmo daļu, neskatoties uz to, ka tā izdota pirms vairāk nekā 20 gadiem.

Spēlējot viens pret vienu, katrs spēlētājs izvēlas vienu no trim pieejamajām rasēm. Tās ir ļoti atšķirīgas, katra ar saviem plusiem un mīnusiem, taču ar lielisku savstarpējo balansu. Spēlētājiem pieejami ir terani (cilvēki ar attīstītām tehnoloģijām), zergi (citplanētieši ar attīstītām biotehnoloģijām) un protosi (citplanētieši ar lielāku uzsvaru uz robotehnoloģijām). Abi spēlētāji sāk maču ar 12 resursu vācējiem un galveno bāzi, no kuras cenšas pēc iespējas ātrāk attīstīties, iegūstot vairāk resursu vācēju un veidojot savu armiju.

Tas varbūt izklausās pēc ļoti ilga procesa, taču patiesībā spēle notiek zibens tempos. Parastā spēlē pretinieki jau pirmajā minūtē cenšas izlūkot, ko tad dara pretinieks, un ap 4.-6. minūti sākas pirmie uzbrukumi, kas pēc 10. minūtes jau pāraug maksimāli sagatavotu armiju divcīņās. Tehniski spēlē tiek uzvarēts tad, kad iznīcinātas visas pretinieka bāzes, taču praksē šis brīdis tiek sagaidīts ļoti reti – spēlētājs, kurš saprot, ka zaudējis cerības uzvarēt, vienkārši padodas. Tas, protams, dažreiz novedis pie brīžiem, kad padošanās notiek pāragri vai pat nevietā, taču lielākoties spēlētāji tik labi orientējas notiekošajā, ka nav pamata apšaubīt viņu lēmumus.

Iepazīstoties ar Starcraft 2 kā esportu

Kā jau minēts, SC2 dominē Dienvidkorejas spēlētāji, taču pēdējos gados arvien lielākus panākumus gūst arī jaunie eiropieši. Latvijas spēlētāji augstākajā līmenī nav tikuši, un arī šoreiz Katovices turnīram nav pat tuvumā. Taču spēles ir aizraujošas pašas par sevi, turklāt “Starcraft2” vecums (spēle izdota 2010. gadā) šeit ļoti nāk par labu, jo šajos gados radīti daudzi stāsti un sižeta līnijas, kuras tagad var kultivēt, iekrāta pieredze turnīru rīkošanā un pārraidīšanā, kā arī spēlētāju līmenis sasniedzis teju neiedomājamu līmeni. Jo katrā atsevišķā brīdī spēlētājs var dot tikai vienu konkrētu rīkojumu savām vienībām, taču jau spēles 5. minūtē katram ir apmēram 50-60 dažādas vienības, kamēr spēles kulminācijā jau pāri simtam. Bez fantastiska pirkstu ātruma te nekā īsti izdarīt nevar, taču vēl jau jāierēķina laiks mehāniskajai domāšanai (kā tieši panākt, lai, piemēram, mans karavīrs pārbauda, vai pretinieks jau izvērsis bāzi) un stratēģiskajai domāšanai (kā nokomplektēt manu armiju, lai tā izmantotu pretinieka mīnusus, kurā brīdī man uzbrukt un kā vislabāk aplenkt pretinieku). Augstākās klases spēlētājiem arī nav nekādu problēmu reizē kontrolēt divas un trīs armijas, no kurām ekrānā reizē redzama tikai viena.

Par SC2 kā esporta disciplīnas nākotni runāts jau ilgāku laiku iepriekš, un, kamēr ir skatītāju interese, tikmēr arī ir loģiski turpināt iesākto. Taču spēles izdevējs “Blizzard” jau iepriekš bija nonācis “Activision” paspārnē, bet šobrīd gandrīz 70 miljardus dolāru vērtā darījumā kļuva par “Microsoft” īpašumu. Pirmās vēstis gan ir cerīgas, proti, “Microsoft” izrāda interesi par spēles nākotni, kas principā jau ir nedaudz labāk nekā iepriekš “Activision”. Šobrīd SC2 augstākā līmeņa turnīru rīkošana uzticēta ESL, kas rīko arī Katovices turnīru, taču pēc gada šis līgums beigsies, un, vai iesaistītajām pusē būs vēlme to turpināt un kādā līmenī, ir visai labi jautājumi. Attiecīgi varbūt Katovices 2022. gada turnīrs būs viens no pēdējiem, kuros patiešām varēs novērtēt šīs izsmalcinātās stratēģijas ātrspēles lielākās sacensības.


“Starcraft 2” sezonas kulminācija

Ja CS:GO komandas var strīdēties, kurš tad ir gada lielākais notikums, tad “Starcraft 2”, kas ir individuālas sacensības, šeit jautājumu nav. Ierasto SC2 dzīvi pamatīgi ietekmēja pandēmija, kas lielā mērā nošķīra Ziemeļameriku, Eiropu un Dienvidkoreju, trīs reģionus ar visspēcīgākajiem spēlētājiem. Turnīri pārsvarā tika organizēti attālināti, un te nu visiem bija jāpiekrīt, ka tas tomēr nav tas. Šajā esportā ilgāku laiku dominējusi Dienvidkoreja, kamēr Eiropas jaunie spēlētāji nākuši arvien tuvāk, taču lielā attāluma dēļ spēles nācās aizvadīt ne ideālos apstākļos. Lai cik izcils būtu interneta savienojums, ja Korejas esportistam jāspēlē Eiropas serverī un pēc Eiropas laika (vai otrādi), tad pilnībā līdzvērtīga spēle nesanāk, tāpat kā arī jāiztiek bez skatītāju radītās atmosfēras un spriedzes.

Ar Katovices turnīru tiek atjaunota ierastā kārtība, un Polijā ieradušies labākie spēlētāji no visas pasaules. 20 jau garantējuši vietu pamatturnīrā, bet vēl četras vietas uz brieža ir brīvas, un par tām cīnīsies 16 kvalifikācijas turnīra dalībnieki. Kvalifikācijas turnīrā, protams, galvenie favorīti būs korejieši, taču augstu kotējas arī amerikānis “Astrea” un mājinieku favorīts “Elazer”.

Pamattturnīrs notiks 24 spēlētāju konkurencē, kuri būs sadalīti četrās apakšgrupās. Tiks izspēlēts viena apļa turnīrs, pēc kura katras grupas uzvarētājs jau iekļūs ceturtdaļfinālā, bet otrās un trešās vietas ieguvēji spēlēs astotdaļfinālā. Apakšgrupu izloze jau ir veikta, un nekādas vieglās grupas te nemaz nevarēja sanākt, jo no šiem 20 spēlētājiem tikai par 2-3 var teikt, ka viņu iekļūšana “play-off” būtu liels pārsteigums.

2021. gada Katovices SC2 turnīra labākie momenti

Četras apakšgrupas un kaudze ar titula kandidātiem

A grupā favorīts būs 2020. gada čempions “Rogue” no Dienvidkorejas, kurš izslavēts ar savu nežēlīgo prasmi atrast kļūdas pretinieku aizsardzībā – kolīdz viņš pamana kaut niecīgāko iespēju pabeigt spēli, tad, visticamāk, tieši tā arī notiks. Viņam gan konkurenci sastādīs vismaz trīs augsta līmeņa korejieši “Cure”, “Solar” un “Dream”, kā arī ilgus gadus labākais ASV spēlētājs “Neeb”, tiesa, “Rogue” šajā grupā tomēr izceļas uz pārējo fona.

B grupā spēlēs iepriekšējos gados dominējošais soms “Serral”, kuram konkurenci sastādīs korejietis “Dark”, 2019. gada “Global Finals” uzvarētājs. “Serral” kļuva par pirmo ne-Korejas spēlētāju, kurš kļuva par pasaules čempionu, un pirms 2-3 gadiem viņš dominēja visur, kur vien ieradās. Pret “Serral” šobrīd tāpat neviens nebūs priecīgs spēlēt, taču šobrīd viņa dominance vairs nav tik izteikta pat Eiropā. Jebkurā gadījumā “Serral” savu lielo triumfu Katovicē vēl tikai gaida, viņš šeit divreiz apstājies pusfinālā, un šis ir palicis vienīgais lielais turnīrs, kura trofejas vēl nav viņa krājumā. Gan “Serral”, gan “Dark” ir galvenie favorīti jebkurā turnīrā, kurā piedalās, taču šoreiz jāatzīmē, ka viņu netikšana ārā no grupas būtu īpaši liela neveiksme – meksikānis “SpeCial”, lai arī vienmēr sīksts pretinieks, tomēr retu reizi aizspēlējas tālu, un līdzīgi jāsaka arī par vācieti “ShoWTimE”.

C grupā kopā ar diviem vāciešiem “Lambo” un “HeroMarine”, kuriem tikšana “play-off” droši vien būs griesti, būs divi Korejas protosu spēlētāji, proti, “Trap” un “Zest”. “Trap” tiek dēvēts par šobrīd labāko protosu rases spēlētāju, un viņš ļoti vēlas revanšēties par 2021. gada neveiksmi, kad ar vienu uzvaru piecās spēlēs izstājās jau apakšgrupā, arī toreiz spēlējot C grupā un pret “Zest”, kurš pēc tam tika līdz finālam. “Zest” ir nestabilāks spēlētājs, kurš mēdz paļauties uz netradicionālām taktikām, taču lielajos turnīros viņš uzmirdz visnotaļ bieži.

Taču, ja citās grupās būs liela konkurence, tad D grupā kaut ko paredzēt vispār nevar. Tajā spēlēs “Maru”, korejiešu brīnumbērns, kurš sevi elitē pieteica jau 13 gadu vecumā un kopumā uzvarējis 12 “Premier” līmeņa turnīros, ieskaitot četrus Korejas čempionātus jeb GSL pēc kārtas, un šobrīd ir prēmijās visvairāk nopelnījušais SC2 spēlētājs. Viņam izaicinājuma cimdu jau grupā metīs Eiropas jaunie puiši – “Reynor” no Itālijas, Katovices 2021. gada čempions, un francūzis “Clem”. Viņi abi ienākuši spēlē ar savu stilu un mežonīgu ātrumu, piedāvājot alternatīvu korejiešu piedāvātajam standartam, un viņi abi arī ar panākumiem spēlējuši pret “Serral”. Vēl šajā grupā būs korejietis “Zoun”, kurš pavisam nesen janvārī iekļuva GSL pusfinālā, kā arī tumšais zirdziņš no Kanādas “Scarlett”, kura ir vienīgā dāma šajā turnīrā, taču jau sen pierādījusi, ka ar viņu nepieciešams rēķināties kā ļoti nopietnu pretinieci.

Pamatturnīrs sāksies 23. februārī un noslēgsies ar lielo finālu 27. februārī. Kopējais balvu fonds ir pusmiljons dolāru, no kuriem uzvarētājs saņems 170 tūkstošus.