Torstens Finks – vācietis ar Čempionu līgas titulu pie “Riga” FC stūres

Reading time6 min

Foto: TT

Skaļi 2022. gads iesākās Latvijas futbolā, jo trīskārtējā valsts čempione “Riga” FC paziņoja par jaunu galveno treneri. Pirmo reizi par komandas rezultātiem būs atbildīgs Rietumeiropas pārstāvis, turklāt ar visai iespaidīgu CV – Vācijas skolas pārstāvis Torstens Finks. Šajā blogā ieskatīsimies Finka gaitās gan kā spēlētājam, gan kā trenerim.



Spēlētāja karjera – četri Bundeslīgas un viens Čempionu līgas tituls

Jauniešu gados Finks pārstāvēja Dortmundes “Borussia” sistēmu, bet profesionāļa gaitas 1967. gadā dzimušais vācietis uzsāka “Wattenscheid 09”. Šī kluba rindās viņš arī aizvadīja labākos gadus tieši individuāli, jo 162 spēļu laikā viņš guva 26 vārtus, turklāt pirmajā sezonā viņš palīdzēja klubam izcīnīt vietu Bundeslīgā. Ilgu laiku komanda nenoturējās augstākajā futbola sabiedrībā un 1994. zaudēja vietu, savukārt Finks pievienojās “Karlsruher SC”. Vācietis bija stabila komandas vērtība, laukumā devās 92 spēlēs un guva 11 vārtus, pēc trim gadiem izpelnoties flagmaņa Minhenes “Bayern” uzmanību.

Pievienojoties “Bayern”, Finkam izdevās visvairāk papildināt savu dosjē ar tituliem. 1999. gada pavasarī komanda triumfēja Bundeslīgā, turklāt maija beigās bija lieliska iespēja izcīnīt arī UEFA Čempionu līgas kausu. Jau sestajā minūtē “Bayern” izvirzījās vadībā pret Mančestras “United”, bet 80. minūtē laukumā devās Finks. Kompensācijas laikā Finks centās izraidīt bumbu ārā no soda laukuma, tomēr bumbu pārtvēra Raiens Gigss, kas noveda pie rezultāta izlīdzināšanas. Pagāja divas minūtes, un “United” vēlreiz bija precīza, un Minhene dramatiskā veidā izlaida no rokām uzvaru Čempionu līgā.

Foto: TT

Pagāja divi gadi, un “Bayern” atkal spēlēja finālā, kurā sacentās ar “Valencia”, kas arī gadu iepriekš cīnījās par kausu. Abas vienības pamatlaikā realizēja pa vienam 11 metru soda sitienam, un 79 tūkstoši līdzjutēju sagaidīja pēcspēles sitienu sēriju, kurā triumfēja “Bayern”. Finks kļuva par čempionu, lai gan laukumā nedevās.

Kopumā sešas sezonas Finks bija daļa no “Bayern” pirmās komandas, kopumā bez Čempionu līgas titula četras reizes triumfējot arī Bundeslīgā, kā arī vienreiz kļūstot par Vācijas kausa ieguvēju. Finks 150 maču laikā guva četrus vārtus. Karjeras pēdējo trīs gadus vācietis pavadīja “Bayern” otrajā komandā, izceļoties ar sešiem vārtiem 86 spēlēs. Ceļgala savainojuma dēļ Finks 2006. gadā noslēdza spēlētāja karjeru.


Trenera karjera – tikai vienā komandā ilgāk par divām sezonām

Interesanti, ka jau spēlētāja karjeras laikā viņš domāja par to, ko varētu darīt turpmāk, tāpēc iestājās Ķelnes sporta universitātē, lai apgūtu trenera profesiju. Nepagāja ilgs laiks pēc spēlētāja karjeras beigām, kad viņš kļuva par trenera asistentu un tas notika Zalcburgas “Red Bull” sistēmā. Pie profesionālas komandas stūres viņš stājās sezonu vēlāk, kad pieņēma “Ingolstadt 04” uzaicinājumu. Vienība spēlēja pēc spēka trešajā līgā un sezonas beigās izcīnīja otro vietu, kas ļāva pakāpties uz 2. Bundeslīgu, tomēr sniegums nebija tik labs, jo, komandai atrodoties 17. vietā, Finka laiks komandā tika pārtraukts.

Sekoja nopietns paaugstinājums, jo viņš kļuva par Šveices spēcīgākās līgas komandas “Basel” galveno treneri. Debijas gadā Finks aizveda komandu gan līdz Šveices titulam, pirmo vietu nodrošinot tikai pēdējā spēlē, kā arī līdz Šveices kausam. Arī nākamajā sezonā Bāzele izcīnīja Šveices titulu, bet 2011. gada oktobrī noslēdzās Finka laiks “Basel”.

Speciālists atgriezās Vācijā, kļūstot par Bundeslīgas komandas “Hamburger SV” galveno treneri, taču vienībai tobrīd bija sešas neveiksmes astoņos mačos, atrodoties izslēgšanas zonā. Finka atnākšana bija kā jauna elpa, jo “Hamburger SV” pirmajās deviņās spēlēs Finka vadībā nezaudēja, sezonu noslēdzot 15. vietā, nosargājot vietu čempionātā. Nākamā jeb 2012. – 2013. gada sezona bija ļoti veiksmīga, jo “Hamburger SV” izcīnīja augsto septīto vietu, turklāt komandu pārstāvēja Artjoms Rudņevs, kurš kļuva par pirmo latvieti Bundeslīgā. Sezonu vēlāk Finks “Hamburger SV” vadīja tikai piecus mačus, kurās komanda izcīnīja tikai četrus punktus.

Foto: TT

Tikai piecus mēnešus Finks trenēja Kipras komandu APOEL, lai gan brīdī kad vācietis tika atlaists, komanda atradās drošā otrajā vietā. Visilgāko laiku Finks pavadīja “Austria Wien” komandā, kurā arī rezultāti bija visai atzīstami. Pirmajā sezonā (2015. – 2016.) Finka vadītie futbolisti izcīnīja trešo vietu, bet sezonu vēlāk tika sperts solītis uz priekšu un izcīnīta otrā pozīcija. Vēl sezonu vēlāk “Austria Wien” nepriecēja ar labu sniegumu, komanda bija 7. vietā un 2018. gada februārī klubs atlaida Finku.

Divus mēnešus vēlāk vācietis atgriezās Šveices čempionātā, pārņemot “Grasshoppers” vadību, tomēr pilnvērtīgu sezonu neizdevās aizvadīt, jo nepilnu gadu vēlāk viņš tika atlaists, kopumā 35 spēļu laikā izcīnot tikai desmit uzvaras.

Pēdējā Finka pieredze kā galvenajam trenerim bija visai eksotiska, jo viņš pārcēlās uz Japānu, kļūstot par “Vissel Kobe” vadoni. Vācijas speciālists iegājis komandas vēsturē, jo 2020. gadā klubs izcīnīja gan Japānas kausu, gan Superkausu. 2020. gada septembrī Finks lēma pārtraukt līgumu, lai atgrieztos pie ģimenes.

Vidēji Finks kā galvenais treneris vienā komandā pavadījis nepilnu pusotru gadu. “Riga” FC zināma kā komanda, kas mēdz ātri mainīt galvenos trenerus, tomēr šajā gadījumā jācer, ka sadarbība izvērtīsies ilgāka, jo šī var būt kā laba augsne, lai piesaistītu Rietumeiropas futbolistus, kā arī jau tagad Vācijā ir liela ažiotāža saistībā ar Finka pārcelšanos uz Rīgu.