Čempionu līgā tuvojas izslēgšanas spēles ar grandu mačiem priekšgalā

Reading time5 min

Foto: TT

UEFA Čempionu līgas astotdaļfināla spēles sāksies februāra vidū, taču komandu pāri zināmi jau šobrīd, attiecīgi ļaujot pamatīgi izpētīt pretiniekus un noskaņoties konkrēti savam duelim. Pēc astotdaļfināla izlozes galvenās favorītes lomā ir Mančestras “City”, kurai kā galvenās konkurentes tiek atzīmētas Minhenes “Bayern” un “Liverpool”, taču šeit der ņemt vērā dažus citus blakusapstākļus.



UEFA izgāšanās astotdaļfināla izlozē

Astotdaļfinālu izloze šoreiz UEFA sanāca neparasta, un ne tikai tāpēc, ka šoreiz dalībnieku vidū nav Spānijas granda “Barcelona”, kas bez Lionela Mesi vairs neprata tikt ārā no savas apakšgrupas. UEFA šoreiz nācās nokaunēties pašai par sevi, jo vienā katlā tika samestas bumbiņas, kurām kopā nemaz nevajadzēja būt.

Astotdaļfināla izloze nemaz nav tik vienkārša lieta. Ir izsētās un neizsētās komandas (attiecīgi savas grupas uzvarētājas un otrās vietas ieguvējas), turklāt vienas apakšgrupas komandas astotdaļfinālā vairs nevar tikties, tāpat kā kopā nevar tikt ielozētas vienas asociācijas komandas. Ņemot vērā, ka izslēgšanas spēlēs tika trīs Spānijas klubi, četri Anglijas klubi, pa diviem no Itālijas, Francijas un Portugāles, tad neliels apjukums piedodams.

Taču beigās sanāca liels apjukums, jo vairākas komandas tika iekļautas izlozes grozos, kuros tām nemaz nebija jābūt, un UEFA nolēma izlozi veikt atkārtoti, vainu noveļot uz datorprogrammas kļūdu. Protams, bija arī cilvēcīgas kļūdas, un klubi ne tuvu nebija sajūsmā par notiekošo, taču atkārtotā izloze noritēja pēc reglamenta un neviens bez pretinieka nepalika, kas arī principā bija pats galvenais.

Izsēto un neizsēto komandu statuss šajā turnīra fāzē vairs nav tik nozīmīgs kā, piemēram, kvalifikācijā. Galu galā, ja jāizvēlas starp izsēto komandu “City” vai neizsēto komandu PSG, tad nekāda laba izvēle nesanāk jebkurā gadījumā. Tomēr jāatzīmē, ka no izsēto komandu groza droši vien kārotākās pretinieces bija “Ajax” un “Lille” un varbūt arī Turīnas “Juventus”, kas aizvada visnotaļ nepārliecinošu sezonu A Sērijā.

Vērtējot izlozes rezultātus, attiecīgi var secināt, ka par savu laimi nevajag sūdzēties “Chelsea”, kas nonāca vienā pārī ar “Lille”, un “Benfica”, kas tika pie “Ajax” kā savas pretinieces. Tāpat iemeslu sašutumā kliegt droši vien nav Minhenes “Bayern”, kas astotdaļfinālā cīnīsies pret “Red Bull Salzburg”. Savukārt pieres nācās saraukt Madrides “Real” un PSG bosiem, kuriem būs jāaizvada savstarpējas spēles. Par grandu dueli droši var dēvēt arī Milānas “Inter” gaidāmo tikšanos ar “Liverpool”, kurai ar otru Milānas lielo klubu sanāca spēlēt jau grupu turnīrā.

PSG un “Real” savu pirmo spēli aizvadīs 15. februārī Parīzē, un bukmeikeru prognozēs PSG izlikta kā favorīte (koeficients 1.94), kamēr no “Liverpool” tiek sagaidīta uzvara arī viesos (koeficients 2.10). PSG tikšana nākamajā kārtā saņēmusi koeficientu 1.75, kamēr Liverpūlei šāds scenārijs tiek uzskatīts par daudz drošāku (1.30).

Bukmeikeri praktiski nešaubās par Mančestras “City”, “Bayern” un “Chelsea” tikšanu nākamajā kārtā, kamēr teorētiski pats saistošākais un sīvākais duelis gaidāms starp Madrides “Atletico” un Mančestras “United”. Abām komandām šosezon netrūkst savu problēmu, taču reizē tajās abās arī ir lielas zvaigznes, kas atsevišķā spēlē var sagriezt visu kājām gaisā. “Atletico” tikšana nākamajā kārtā saņēmusi koeficientu 1.70, bet “United” vieta ceturtdaļfinālā ir ar koeficientu 1.70.


Galvenie favorīti uz titulu

Mančestras “City” ieņem pirmo ailītē sarakstā ar ticamākajām Čempionu līgas uzvarētājām. Tā gan bijusi izlikta kā favorīte arī iepriekšējās sezonās, taču tā arī vēl ne reizi šo favorītes statusu nav apliecinājusi. Pepa Gvardiola komanda bija tam tuvu iepriekšējā sezonā, taču finālā zaudēja “Chelsea”. Šobrīd “City” titula koeficients ir 3.85, kas ir labākais starp visām 16 atlikušajām komandām.

Kā tuvākā konkurente tiek atzīmēta Minhenes “Bayern” (koeficients 4.75), kas iespaidīgu sniegumu rāda jau tik ilgi un stabili, ka tas dažbrīd gandrīz vai paliek nenovērtēts. Savukārt trešajā vietā šajā bukmeikeru sarakstā ir “Liverpool” (koeficients 6.00), taču te der ņemt vērā, ka pēc astotdaļfināla situācija var krietni mainīties, jo šobrīd titula koeficientos ierēķināti arī astotdaļfināla pretinieku spēki.

Foto: TT

Tas it īpaši jo attiecas uz PSG un Madrides “Real”, kurām titula koeficients šobrīd noteikts attiecīgi 9.00 un 18.00. Kā nekā, ir pilnīgi skaidrs, ka viena no šīm komandām nemaz netiks ceturtdaļfinālā, tāpēc arī koeficienti tik augsti, taču brīdī, kad vienai tas izdosies, tās koeficients strauji samazināsies, kamēr, piemēram, “City” un “Bayern” tas paliks apmēram tāds pats arī pēc iekļūšanas ceturtdaļfinālā. Protams, reta ir tā ČL sezona, kurā iztiek bez krietniem pārsteigumiem, un arī pašas galvenās favorītes pilnīgi ne par ko vēl nevar būt drošas.

Astotdaļfināla spēles tiks aizvadītas līdz marta vidum, bet ceturtdaļfināli sekos aprīļa pirmajā pusē.