ULEB Eirolīga – 18 klubi, seši latvieši, četri izteikti favorīti

Reading time5 min

Foto: TT

Šonedēļ tiks dots starts ULEB Eirolīgas jaunajai sezonai, kuras pilnvērtīga izdošanās gan ir zem lielas jautājuma zīmes pandēmijas dēļ. Tajā piedalīsies piecas latviešu basketbolistu pārstāvētās komandas, un divas no tām ir starp galvenajām favorītēm uz čempionu titulu.

Eirolīgas iepriekšējo sezonu līdz galam neizdevās izspēlēt pandēmijas dēļ. Līgas vadība ilgi pavasarī cerēja, ka tiks atrasts risinājums, tika pat izveidots īpašs plāns spēļu aizvadīšanai centralizēti, līdzīgi kā to darīja UEFA futbolā, taču galu galā ULEB no tā tomēr atteicās. Tagad pienācis rudens, un pandēmija Eiropā nemaz nav pazudusi, gluži pretēji. Sporta dzīve gan ir atsākusies, un ar Covid-19 novēršanas protokoliem līgas tiek izspēlētas, taču Eirolīgai šajā ziņā tomēr jārēķinās ar problēmām – kā nekā, līga sastāv no desmit dažādu valstu klubiem, kuriem katram jātiekas ar katru. Paredzēti pārbraucieni katrā nedēļā, paredzamas problēmas ar ieceļošanu un tamlīdzīgi, un skaidrs, ka ULEB funkcionāriem savas algas būs jāatpelna pilnībā, lai šo līgu noorganizētu veiksmīgi arī ārkārtas apstākļos.

No sportiskā viedokļa tikmēr jāatzīmē, ka visas iepriekšējās sezonas komandas saglabājušas savu vietu un, lai arī Eirolīgas formāts paredz klubu rotāciju, piedalīsies visas tās pašas 18 komandas, kuras to darīja iepriekšējā sezonā. Tajā tika izspēlētas 28 no 30 regulārās sezonas kārtām, tobrīd vadībā atrodoties „Anadolu Efes”, kamēr divas tuvākās sekotājas bija Spānijas komandas „Real Madrid” un „Barcelona”. Starpsezonā daudz ticis runāts par pandēmijas izraisīto krīzi basketbolā, vismaz klubu vadītājiem tas bija aktīvs temats, taču tik un tā tika novēroti vairāki augsta līmeņa darījumi, un pastāv iespēja, ka šī finansiālā krīze nevis iedragās vadošos klubus, bet vēl vairāk palielinās atstatumu starp tiem un pārējo Eiropas basketbolu.

Gandrīz trešo daļu Eirolīgas klubu pārstāv vismaz viens Latvijas basketbolists, bet kopumā šosezon Eirolīgā paredzēta sešu latviešu dalība. Spānijas klubu „Barcelona” un „Baskonia” rindās meklējami Rolanda Šmita un Artūra Kuruca vārdi, kamēr citā Eiropas grandā Maskavas CSKA spēlē Jānis Strēlnieks. Krievijas klubu Eirolīgā pārstāvēs arī Jānis Timma un Dairis Bertāns, bet Francijas ASVEL komandā uz augšu turpina tēmēt Rihards Lomažs.

Foto: TT

„Betsafe” bukmeikeru prognozēs par sezonas kopvērtējumu īpaši tiek nodalīts labāko četrinieks – par izteiktām favorītēm tiek uzskatītas Šmita un Strēlnieka komandas, kurām kompānijā šajā ziņā nāk „Real Madrid” un „Anadolu Efes”. Sezonas priekšvakarā tieši „Barcelona”, par kuras finansiālo situāciju medijos pavasarī tika rakstīts visvairāk, novērtēta kā Eirolīgas galvenā favorīte – tās iespējas uz titulu saņēmušas koeficientu 3.75. Strēlnieka CSKA komandai šis koeficients ir 5.00. Visām parējām tas ir daudz augstāk, ieskaitot abus Grieķijas grandus, bet vistuvāk favorītu četriniekam tiek likta Itālijas komanda „Armani Milano” (koeficients 14.00).

Sezona sāksies līdz ar oktobri, pirmo kārtu izspēlējot pirmajā un otrajā oktobrī. Jau ceturtdienas vakarā basketbola gardēžiem tiks piedāvāta lieliska lieta – favorītu „Barcelona” un CSKA duelis Spānijā, turklāt tam papildu odziņu piešķirs arī Latvijas basketbolistu klātbūtne. Šmits iepriekšējā sezonā Eirolīgā gan nespēlēja daudz, taču šīs sezonas sākumā ticis pie spēles laika ACB līgā, kamēr Strēlnieks, lai arī vasaras gaitā tika baumots par viņa aiziešanu no CSKA, bijis stabila šīs komandas vērtība. Bukmeikeru vērtējumā CSKA nav favorīte, un tās uzvara novērtēta ar koeficientu 2.40.

Lomaža pārstāvētā ASVEL iepriekšējā sezonā prata tikt pie desmit uzvarām 29 spēlēs, kas principā bija par tikai divām uzvarām mazāk nekā līgas devītajā vietā esošajam „Žalgirim”. Taču šosezon ASVEL tiek vērtēta kā viena no līgas pastarītēm, un Francijas komandai būs jācenšas pārsteigt. Pirmā iespēja būs pret „Valencia”, spēle būs izbraukumā, un ASVEL uzvara tiek gandrīz vai pielīdzināta sensācijai (koeficients 4.60), taču sezonas sākums ir lieliska iespēja spēku samērus nosvērt vajadzīgajā virzienā.

ATSLĒGAS VĀRDI

SHARE